БАБХ със схема за източване на държавен ресурс

Избори 2021 Новини
Иван Христанов

Изгаряли едни и същи животни по няколко пъти

Бившият заместник-министър на земеделието и храните Иван Христанов обяви пред Nova, че ръководството на БАБХ е създало умишлено схема за източване на държавен ресурс.

Става дума за инсинераторите, в които се изгарят умрели животни – oказва се, че са изгаряни по няколко пъти. Между 30 и 50% от усвоения ресурс, което прави почти 60 милиона лева, изобщо не е стигнал до реална дейност.

В последния си работен ден той подаде и сигнал за дългогодишната измама в ГДБОП. Тази сутрин той поясни, че държавата плаща за инсинерирането по схема за държавна помощ. Хипотезата на Христанов е, че голяма част от изгорените животни са отчетени като инсинерирани само по документи.

„Има огромна разлика между дататa на изгаряне на животното и датата на смъртта. Само за животните, при които разликата в този период е над 30 дни, са около 20 хиляди“, заяви той.

Според него няма как да има толкова драстични законови нарушения и документни измами без никой в БАБХ да не разбере.

Иван Христанов твърди, че схемата за източване на публичен ресурс през частни инсталации за изгаряне на животински трупове е била покровителствана от БАБХ, която е разтворила чадър над двете фирми, с които са били сключени договори да се занимават с тази дейност. Фирмите са „Еко БГ-СЖП“ и „Син кръст 2016“ (вече с новото име „ИДДД Логистик“) са били подписани от директора на БАБХ през 2018 г., когато на власт беше кабинета „Борисов 3“.

Бившият зам.-министър на земеделието даде пример на случай със стадо крави в Добричко, където за 13 крави е било отчетено, че тежат 700 кг, и те „внезапно решават да умрат заедно в поредност“. Христанов обясни, че една средностатистичска крава тежи стотици килограми по-малко, а същевременно се изплащат по 1150-1170 лева държавна помощ на тон.

По думите му тези пари така и не са стигат до фермерите, а вместо това „едни и същи хора продължават да се чудят какъв Maybach или Rolls-Royce да си купят“.

Източник: offnews.bg

Споделете ни във:

1 thought on “БАБХ със схема за източване на държавен ресурс

 1. “По делата им ще ги познаете”, а не по яростната анти-риторика.

  Когато някой прекалено много кряка срещу корупцията, значи точно в този момент краде.
  Крякането е прикритие да не го обвинят, че краде.
  Защото корупция се бори с дела, не с думи.
  По делата, не по думите.
  По реалния резултат, не по нарисувания имидж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.