УМБАЛ „Св. Георги“ се включва в кампанията “Върни си контрола над Паркинсона”

Градът Новини ПУЛС

Водещи невролози консултират безплатно пациенти с вече установена болест на Паркинсон в името на по-добрия контрол на заболяването в условията на пандемия

Инициативата се провежда в 7 големи градове

Водещи невролози консултират безплатно пациенти с вече установена болест на Паркинсон в името на по-добрия контрол на заболяването в условията на пандемия. Безплатните прегледи се провеждат в рамките на кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“ по инициатива на Българското дружество по неврология (БДН) и Националната организация на хората болни от късен Паркинсон. Пациентите могат да запазят час за преглед до 4 декември 2020 г. на телефон 0894 293 100 за цялата страна.

„В сегашната ситуация на епидемия от COVID-19 е още по-важно пациентите да следват стриктно терапията си и да бъдат наблюдавани отблизо от невролог, тъй като по научни данни в случай на заразяване добрият контрол на основното заболяване снижава риска от тежко протичане на инфекцията”, казва акад. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология.

Над 200 души от началото на кампанията са се възползвали от линията и са потърсили безплатна консултация. Прегледите се осъществяват при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Консултация може да се запише сега, а провеждането й да се уточни според епидемичната обстановка и графика на специалистите.

“Идеята на кампанията е да улесним достъпа на пациентите до специалисти. Хората трябва да бъдат активни, защото при правилно провеждано лечение състоянието на пациента може да се поддържа на много добро ниво с години. И обратно, при зле контролиран Паркинсон или при самолечение – състоянието може да се влоши много бързо“, допълва акад. Миланов.

За болните от Паркинсон съществуват модерни терапии и методи, които могат да облекчат състоянието им, но трябва да бъдат избирани след консултация със специалист и прилагани с индивидуален подход.

„Диагностиката на пациентите в прехода към късна паркинсонова болест е от изключителна важност, за да запазят качеството си на живот, като забавят развитието й“, казва Антон Константинов от Националната организация на хората, болни от късен Паркинсон.

„В късната фаза на заболяването е от изключителна важност и е небходима асистентска помощ за болния. Ако това не е човек от семейството е много трудно се намерят подходящи и подготвени за целта хора. Асистентската грижа е от особена важност и за пациентите, които живеят и се справят със заболяването сами. И в тази връзка напомням, че  болните от Паркинсон се нуждаят от подкрепата и разбирането на своите близки и семейство“, допълва Константинов.

Инициативата се провежда в 7 големи градове, сред които е и Пловдив, където специалистите от УМБАЛ „Св. Георги“ се включват в консултирането.

УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив
Клиника по нервни болести, ул. „Васил Априлов“ №15,
Кабинет по паркинсонова болест,  проф. З. Захариев и д-р Шукерски
тел:  032 51 90 23.

На посочения номер пациентите могат да получат допълнителна информация за провежданите в съответния град консултации и да зададат своите въпроси. Цената за разговор е според индивидуалния тарифен план на всеки потребител със съответния мобилен оператор.

Повече информация за неврологичните консултации и заболяването може да намерите и на www.parkinson.bg и във фейсбук страницата Живот с Паркинсон“.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.