Котка и Мишка LOCAL посреща резидентите от ContextAiR

Актуално Градът Изпод тепето Новини

Тримата артисти ще споделят своите впечатления от Пловдив до момента

 

На 14 юли 2022 (четвъртък) от 19 часа в пространството на „Котка и мишка. LOCAL“ (ул. Христо Дюкмеджиев №15) в Капана ще говорят артистите Симон Ван Парис (Белгия) и артистичното дуо Анне Ферес (Нидерландия) и Люк Конрой (Австралия/Нидерландия). Те са в Пловдив през юли и август като част от резидентната програма на Община Пловдив ContextAiR.

Тримата артисти ще споделят своите впечатления от Пловдив до момента, ще разкажат за творческия си опит и за това, което планират да покажат тук.

За авторите тази среща ще е полезна и като възможност да получат обратна връзка от пловдивчани и да се запознаят със свои колеги от града. В края на резидентния си престой всеки от гостуващите артисти ще осъществи своя идея в различни публични пространства в Пловдив. По време на проучването си те споделят образи, идеи, текстове, звуци и видеа в социалните мрежи, които са уловили вниманието и които представят един по-необичаен и любопитен поглед към контекста, който познаваме и който приемаме за обичайно ежедневие.

Срещата ще се проведе на английски език.

Възможен ще бъде и превод на български език, при необходимост.

Симон Ван Парис (1986, Гент, Белгия) завършва през 2010 г. Училището по изкуства (KASK) в Гент. Скоро след това той се настанява в своето студио в NUCLEO. Оттогава работи в посока да разшири артистичния си хоризонт с международни сътрудничества от Лондон (UK, 2015, 2018) през Буенос Айрес (AR, 2017, 2019), Хонг Конг (HK, 2018), Ньошател (CH, 2018), Монтевидео (UY, 2019), Шанхай (CN, 2019), Техеран (IR, 2020) и Антофагаста (CL, 2020 г.).

Последни реализирани негови проекти са в Трир (Германия, 2022 г.), Кноке (Белгия, 2021 г.) и Брюксел (Белгия, 2021 г.). Всяка нова среда оказва определящо влияние върху неговите произведения, за които е определящо важно взаимодействието между гостуващия артист и местните общности. През 2018 г. Симон получава грант за развитие от фламандското правителство за своя интердисциплинарен подход. Освен това той използва опита си за взаимодействие извън полето на визуалните изкуства, като прави звуков дизайн за модния лейбъл Barmés.be, сценография за на пърформанса на Лиза Вереертрбуген, Watzmann & NT Гент (2018), прототипиране на мебели за органична пекарна Compaan (2018), графичен дизайн за записи Life&Death (2015).

Анне Ферес (1988, Холандия) и Люк Конрой (1990, Австралия) са мултидисциплинарно артистично дуо, базирано в Холандия. В изкуството си те се занимават със социокултурни теми по пълноценен, но шеговит начин, използвайки хумора и иронията като основни инструменти за критична рефлексия и изразяване. Практиката им включва фотография, дигитално изкуство, видео, звук, VR, текстил, текст и инсталация. Интересът им към социокултурни теми се основава на опита на Анне в документалното кино и аудио-визуалния дизайн (Кралската академия на Изящни изкуства, Гент, Белгия, 2013 г.) и опитът на Люк в социологията и визуалните изкуства (Университет на Тасмания, Австралия, 2013 г.). В работата си те са особено заинтересовани от проекти, в които по-широки социокултурни събития, процеси и системи на макро ниво могат да бъдат оформени от лични преживявания на микро ниво. За да достигнат до нови и уникални преживявания на микрониво, те често работят в различни културни и екологични контексти. Работейки в десет държави до момента, те черпят вдъхновение главно от нови и различни общности.

CONTEXT AiR е програма за творчески резиденции в гр. Пловдив, която е инициирана през 2021 г. от Община Пловдив. От 2022 г. куратор на CONTEXT AiR е Светлана Куюмджиева.

Целта на програмата е да насърчи партньорствата на местно ниво и да подкрепи създаването на нови художествени творби, вдъхновени от града и неговата еклектична смесица от древна история, социалистическо наследство и съвременна реалност.

През май и юни в Пловдив беше проведена резиденцията на украинската визуална артистка Дария Пугачова.

А до края на годината – през октомври – в рамките на програмата в Пловдив ще се състои четвъртата и последна за 2022 г. творческа резиденция: на арменската хореографка и танцова изпълнителка Рима Пипоян.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Котка и Мишка LOCAL посреща резидентите от ContextAiR

    1. За пидираси ,дето са дошли за тънка водка да разнасят маймунска шарка . Междувременно великолепна арт инсталация с чупени тухли и бензинова туба. Страхотни са ,толкова талантливи тея пидираси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.