Програма „Час по физическо“ води спорта в дома на учениците

Градът Живот Новини

Поредица от специални видео и онлайн тренировки за деца има амбицията да раздвижи българските ученици, които са принудени да стоят вкъщи по време на извънредното положение. Програмата „Час по физическо “ е инициатива на сдружение “БГ Бъди активен“, което има дългогодишен опит в провеждането на инициативи за насърчаване на физическата активност и спорта. Вече са подготвени четири видео тренировки, а от в програмата са предвидени и тренировки “на живо”, които ще се излъчват в тематично събитие във Фейсбук.

Видео тренировките ще бъдат предоставени безплатно на всички училища, които имат желание да активизират дистанционно заниманията по физическо знание и спорт за учениците си. Съдържанието на  кратките серии е разработено от инструктори от зала за функционални тренировки WOW GYM в Пловдив и е съобразено с възможностите и нуждите на децата. То включва упражнения за различните мускулни групи, като горна част (гръб, рамене, ръце), торс и ядро, т.е коремните мускули и долна част (крака). Упражненията са със среден интензитет, само някои с по-висок, като времето за почивка, отговаря на нужното за възстановяване и бързото започване на новата серия. Натоварването за всяко дете е различно, като зависи от индивидуалните качества и физически показатели и здравословно състояние. Препоръчително е упражненията да се изпълняват под наблюдението на родител.

Инициаторите вече регистрират интерес към поредицата от видео тренировки и споделят, че са получили положителни отзиви от преподаватели по Физическо възпитание и спорт от различни училища.

Екипът на сдружение “БГ Бъди активен” вече седем години е посланик на каузата за популяризиране на масовата физическа активност и работи с организации, граждани и доброволци за осъществяване на различни инициативи за раздвижване на хора от различни възрастови групи. В последните години организацията е координатор за България на Европейската седмица на движението и спорта MOVE Week и на Европейския ден на спорта в училище – една от най-масовите инициативи, в които децата се запознават с различни спортни занимания. с новата програма “Час по физическо” сдружението цели да подкрепи учебните заведения и учителите по физическо възпитание и спорт, които не спират да полагат усилия за осигуряване на необходимата физическа активност при децата, дори и в домашни условия.

По данни на Световната здравна организация България е на пето място в Европа по обездвижване при децата. 200 хил. българчета са с наднормено тегло, а 67 хил. страдат от затлъстяване. Хипертонията, лошият холестерол и диабетът тип 2 се появяват все по-често при деца и подрастващи у нас. Проучванията показват, че тези болести се появяват при децата вследствие на наднорменото тегло и обездвижването. Според различни изследвания съществува голяма вероятност децата с наднормено тегло да задържат или увеличат теглото си в зряла възраст, което води до отключване на нови здравословни проблеми.

„Изолацията не трябва да е причина да спрем да мотивираме децата да се движат повече. С кампанията „Час по физическо“ „БГ Бъди активен“ отправя призив за повече физическа активност у дома. В такива тежки моменти  е важно да се обединим и да се подкрепяме. Вече повече от 7 години сдружението ни работи чрез различни инициативи за повишаване на активното време при децата и подрастващите. Затова решихме да помогнем на училищата като им предоставим качествен безплатен ресурс, който да използват“, казва Ласка Ненова, основател на сдружението и мениджър на Европейската кампания за насърчаване на физическата активност и масовия спорт NowWeMOVE.

Тренировките от „Час по физическо“ ще бъдат качени, заедно с други полезни ресурси, в специално създадено събитие във фейсбук. В събитието децата ще могат да се включат и в онлайн тренировки на живо, както и ще намерят различни идеи за игри и движение на закрито. Събитието ще бъде отворено и безплатно за всички желаещи.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.