Пловдив празнува през целия ден (ГАЛЕРИЯ)

Градът

Президентът Румен Радев: В единението е отговорът!

Ретроспекция на най-пловдивския ден на България – Съединението и празник на града

Подобаващо пищна заря увенча Деня на Съединението и Празник на град Пловдив. Драконовски мерки за сигурност бяха въведени на площад "Съединение", на всеки пропускателен пункт проверяваха дрехите и багажа на хората, които прииждаха към мястото.

Президентът Румен Радев прие строя от бригаден генерал Явор Матеев и поздрави почетните роти от Пловдивския гарнизон.

„Съединението е първият бляскъв успешен епизод по трънливия път на модерна България. То продължава и днес да ни учудва и да търсим истината как може само на 7-мата година от свободата българите да се окажат по-зрели отколокото сме днес – способни да постигнат национална цел с един почти безкръвен акт; достатъчно силни да отстоят Съединението си при Гургулят и Сливница само след два месеца; способни да превърнат младата си държава от зрител в актьор на Балканската и европейската политически сенки.

В единението е отговорът!

С тази дума мнозина спекулират, а вътрешната корист я разяжда. За това днес страдаме от разединение и липса на вяра, но нихилизмът не е изход. Изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 г., в гражданската преоценка на всеки от нас, в личната отговорнст, в нашия личен пример, в това как ние днес от висотата на нашето време гледаме на тези наши предци, които заложиха всичко, за да бъдем това което сме днес. Затова днес – по празниците не ни трябват толкова възхвали. Разум ни трябва и почит към смелите, които плащат цената на малодушните. Поклон пред делото им! Да живее свободна и единна България.“ Това каза в словото си пред смълчания площад президентът Радев.  

„И всяка година това е най-пловдивският ден на България! И днес 132 години след този историчски акт Пловдив гледа уверено напред. Градът ни отново е смивол на промяната и развитието. Успехите са навсякъде и заедно уверено вървим към  2019-а година, когато Пловдив ще представи България и България ще се представи чрез Пловдив.“ Това бяха заключителните думи в словото, на символичния домакин на тържеството, кметът Иван Тотев. 

Тихото утро на 6 септември започна с развети трибагареници от балкони и прозорци. Макар и малко на брой, по жилищните сгради на едноименния пловдивски булевард се наблюдаваха опънати национални флагове.

Сирените на патрулните автомобили разбудиха поспаливите в почивния ден, блокирайки големите пътни артерии, по които преминаваха състезателите от 42-ия Международен мемориален маратон „Съединение“. Стартът бе даден в 9,30 часа. Някои дори се включиха с домашните си любимци в бягането.

До обяд маратонците се радваха на предана публика, която ги подкрепяше с ръкопляскания. С лавровите венци за първите места се окичиха 43-годишният Росен Лилов от столичния театър 199  и Радосвета Симеонова.  

Търговците опънаха 2-3 сергии със знамена на площада и ги продаваха на цени между 1,50 лв. и 10 лева. 

В знак на почит и уважение към делото на нашите съграждани Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай отслужи тържествен молебен в катедрален храм „Света Богородица“. Църквата „Св. Богородица” остана празна навръх празника, но пък за сметка на това бе един от малкото дни, в които кметът и областният застават един до друг в нея. Единици миряни присъстваха на тържествения молебен.

Празнични събития имаше през целия ден. Докато официалните лица поднасяха венци и цветя на паметника на Захари Стоянов и паметната плоча на майор Райчо Николов, децата на Пловдив празнуваха в Дондуковата градина.

В празничния 6-ти септември пловдивчани и гости на града окупираха Главната и Капана. Даже пловдивските управници след двучасовия празничен маратон по поднасяне на венци и цветя в официалната програма за честване на 132-та годишнина от Съединението на България част избраха да отпочинат на чаша кафе в квартала на творческите индустрии.

За поредна година от ВМРО в Пловдив зарадваха пловдивчани по повод деня на Съединението с патриотичен подарък – българското знаме  в “Инициативата “Развей българския флаг”, която е традиционна за пловдвската организация на патриотите.

Концерти имаше на площад „Стефан Стамболов“, в парк „Лаута“ и в зала Колодрума. По традиция комитет „Родолюбие“ направи възстановка на събитията от 6 септември 1885 година във Военния клуб и събра стотици хора публика. На мястото бяха и обещаните от шефа на Чистота извънредни екипи за празника. 

Кулминацията на празника бе тържествената заря-проверка на площад Съединение.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.