НИНКН дава зелена светлина за Тютюневия град

Градът

Предстои последна среща по режимите в зоната

Шестмесечното чакане на отговор от Министерство на културата е към своя край. Министър Боил Банов е разпоредил в края на изминалата работна седмица в спешен порядък да се финализират съгласуванията на режимите в Тютюневия град. Новината съобщи кметът Иван Тотев минути преди откриването на фестивала „Вкусът на Пловдив“.

„Преди малко говорих по телефона с арх. Краси Тодоров – директора на НИНКН, по  темата с тютюневите складове в Пловдив и режимите, които започнахме да работим заедно с МК и Сдружението на собствениците там. Стана ясно, че от миналата седмица министър Банов е разпоредил по спешен порядък да се финализират режимите и да се приемат. Тази седмица ще имаме официална среща. Ние на 99 % сме готови вече, съгласувахме режимите, просто още един път трябва да се видим за последни уточнения. Надяваме се в най-бързо време да минат и през Национален експертен съвет,“ разказа кметът.

Той припомни, че имаше един доста дълъг период, в който работата между институциите беше спряла.  „Най-вероятно поради голямото натоварване на Института,“ коментира градоначалникът.

Правилата за режимите и визията на зоната, която попада в проекта Тютюнев град бяха изработени съвместно със Сдружението на собствениците на складове

Те възложиха на частно архитектурно бюро разработката на цялостна концепция, която бе презентирана с участието на министър Банов в Пловдив и приета с някои забележки.

„Надявам се с тази среща всичко да бъде решено, защото Община Пловдив към настоящия момент не може нито да издава строителни разрешения, нито да приема обекти. Не може да извършва никакви дейности в зоната, частните собственици по същия начин. И виждате какво се случва – имаме едни укрепени фасади без да може собствениците да изпълняват инвестиционни проекти,“ коментира още Иван Тотев.

Постигането на съгласие и задвижването на колелото на предстоящата среда ще даде възможност да се отпуши процесът в Тютюневия град и да започне управата на града да поддържа и тази историческа зона.

Припомняме, че на 2 март кметът критикува МК и НИНКН, че вече половин година няма движение по подадените проекти.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.