Учредено е Сдружение на собствениците в Тютюневия град

Изпод тепето

Организацията е финансирала заснемане и макетиране на зоната  

Таня Грозданова

Собствениците на обекти в Тютюневото градче се включват активно в съживяването на зоната, като част от тях са учредили свое сдружение. Организацията съвместно с Общината и фондация „Пловдив 2019“ работи за целта. Това стана ясно от представяне на напредъка по проекта Пловдив – Европейска столица на културата през 2019-а година, който кметът и председател на УС на Фондацията направи днес на „Есенен колоквиум за дигитална сигурност и култура, културно-историческо наследство и дигитализация в Пловдив“. Форумът се провежда в х-л „Империал“, организиран е съвместно с женската структура на ГЕРБ и фондация "Конрад Аденауер".

Тотев припомни, че през лятото на тази година на работна среща с министъра на културата Боил Банов е взето решение за заснемане на цялата зона. В понеделник на среща с инвеститорите е представен триизмерен макет на Тютюневия град с размер 4 кв.м. Проектът  финансиран от инвеститорите, заснемането е направено от едно от най-добрите архитектурни студия  у нас, обясни кметът Тотев.

„Това бе една забравена част от града. Проблемите в нея са трупани от 70-те години на миналия век. Документацията ѝ бе в пълен хаос. Имаше дори случай на сграда, регистрирана като паметник на културата, а адресът ѝ се намира на две преки от физическия. Със стъпките, които се предприемат, градчето ще се превърне в първата градска зона в България запазена със силата на културата – именно това е въплъщение на идеята на проекта ЕСК,“ коментира Иван Тотев.

Кметът съобщи, че макетът на Тютюневия град ще бъде представен идната седмица и ще се експонира в един от складовете там. По същото време работна комисия от НИНКН ще се запознае със заснемането и  макета. При постигане на консенсус този труд ще бъде включен в Общия устройствен план и ще послужи за изработването и въвеждането на специфичните правила за зоната, като коти и т.н.

В момента текат процедури по ситуирането на още 4 имота от Тютюневия град, като паметници на културата, обяви още кметът.   

Участниците във форума посрещнаха г-жа Дорис Пак – председател на ЕНП – Жени и един от най-влиятелните политици в Европа, която ще изнесе лекция на тема "Годината на културно-историческото наследство".

Споделете ни във:

2 коментара

  1. Доста време вече в смотан сайт ПодАльошата се забелязва и ОТКРОЯВА името на журналистката ТАНЯ ГРОЗДАНОВА която за разлика от другите г-ци на Иво третира и разследва и докладва въпроси НАД ДРЕБНОТЕМИЕТО на крафт-бира-тиквеник-капана. Време й е вече да застане самостоятелно -или в рамката на свястна страница като РЕДУТА.БГ на Тони Филипов, д-р (до ония двете СуперСтарс Л. Русева и В. Седларска от СливЯн)- за да се реализира максимално.

  2. Идиотското наименование „тютюнев ГРАД“ за фабриките дойде от ония софийските навлеци „Пловдив За ЕДНО“ така както и намеренията да КОМУНИЗИРАТ река Марица като разбичкат солидното корито от комунистическо. Sofia Architecture Week / Design Week / Dance etc.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.