Подтепето

ИзПодТепето

28 Ноев, 2017

Учредено е Сдружение на собствениците в Тютюневия град

Организацията е финансирала заснемане и макетиране на зоната  

Таня Грозданова

Собствениците на обекти в Тютюневото градче се включват активно в съживяването на зоната, като част от тях са учредили свое сдружение. Организацията съвместно с Общината и фондация „Пловдив 2019“ работи за целта. Това стана ясно от представяне на напредъка по проекта Пловдив – Европейска столица на културата през 2019-а година, който кметът и председател на УС на Фондацията направи днес на „Есенен колоквиум за дигитална сигурност и култура, културно-историческо наследство и дигитализация в Пловдив“. Форумът се провежда в х-л „Империал“, организиран е съвместно с женската структура на ГЕРБ и фондация "Конрад Аденауер".

Тотев припомни, че през лятото на тази година на работна среща с министъра на културата Боил Банов е взето решение за заснемане на цялата зона. В понеделник на среща с инвеститорите е представен триизмерен макет на Тютюневия град с размер 4 кв.м. Проектът  финансиран от инвеститорите, заснемането е направено от едно от най-добрите архитектурни студия  у нас, обясни кметът Тотев.

„Това бе една забравена част от града. Проблемите в нея са трупани от 70-те години на миналия век. Документацията ѝ бе в пълен хаос. Имаше дори случай на сграда, регистрирана като паметник на културата, а адресът ѝ се намира на две преки от физическия. Със стъпките, които се предприемат, градчето ще се превърне в първата градска зона в България запазена със силата на културата – именно това е въплъщение на идеята на проекта ЕСК,“ коментира Иван Тотев.

Кметът съобщи, че макетът на Тютюневия град ще бъде представен идната седмица и ще се експонира в един от складовете там. По същото време работна комисия от НИНКН ще се запознае със заснемането и  макета. При постигане на консенсус този труд ще бъде включен в Общия устройствен план и ще послужи за изработването и въвеждането на специфичните правила за зоната, като коти и т.н.

В момента текат процедури по ситуирането на още 4 имота от Тютюневия град, като паметници на културата, обяви още кметът.   

Участниците във форума посрещнаха г-жа Дорис Пак - председател на ЕНП - Жени и един от най-влиятелните политици в Европа, която ще изнесе лекция на тема "Годината на културно-историческото наследство".

  • 28 Ноев, 2017 | В Града НЯМА "ГРАД", сульо!
    Идиотското наименование "тютюнев ГРАД" за фабриките дойде от ония софийските навлеци "Пловдив За ЕДНО" така както и намеренията да КОМУНИЗИРАТ река Марица като разбичкат солидното корито от комунистическо. Sofia Architecture Week / Design Week / Dance etc.
  • 28 Ноев, 2017 | Таня Грозданова = САМОСТОЯТЕЛНА!
    Доста време вече в смотан сайт ПодАльошата се забелязва и ОТКРОЯВА името на журналистката ТАНЯ ГРОЗДАНОВА която за разлика от другите г-ци на Иво третира и разследва и докладва въпроси НАД ДРЕБНОТЕМИЕТО на крафт-бира-тиквеник-капана. Време й е вече да застане самостоятелно -или в рамката на свястна страница като РЕДУТА.БГ на Тони Филипов, д-р (до ония двете СуперСтарс Л. Русева и В. Седларска от СливЯн)- за да се реализира максимално.
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

05 Дек, 2017

Собственици на имоти и администрацията заедно пишат проекти за Тютюневия град

Снимката е илюстративна: Некласиран проект на рх. Георги Шопов и арх. Ангел Петраков

Инвеститорите и Община Пловдив обсъдиха общ план за възстановяване на историческия район

Проектите включват идеи за развитието на Тютюневия град чрез запазване на облика му, уреждане на градската среда и създаване на нормативна база за извършване на строителство

Собствениците на имоти в Тютюневия град в Пловдив, представителите на местната власт и Асоциацията на българските архитекти обсъдиха цялостна концепция и проект за развитието на района, съобразени с изискванията на Министерството на културата и Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН). Проектите включват идеи за развитието на Тютюневия град чрез запазване на облика му, уреждане на градската среда и създаване на нормативна база за извършване на строителство.

Идеите бяха коментирани от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев като първото градивно предложение за ...

» повече
11 Ноев, 2017

Тютюневият град със собствена парична единица- никотин

Ентусиасти се впуснаха в търсене на скрити съкровища в първите улични игри в историческата зона

Тютюневият град има собствена парична единица от днес. Търговията, инвестициите и банкирането в така важната историческа зона под тепетата вече става с нова валута, която върви само и единствено там, между тютюневите складове. Тя се казва никотин. Никотините са неконвертируеми, неофициални, непроследими, защото нямат серийни номера. И с тях можеш да купуваш всичко, стига то да променя средата и да носи щастие. Събирането на тютюневградската валута и инвестицията й в създаването на нов град върху едрия паваж бе част от старта на първите по рода си масови улични игри, които ще вървят през целия уикенд между улиците „Иван Вазов” и „Цанко Дюстабанов”.

Десетки авантюристи се ...

» повече
07 Ноев, 2017

Бездомникът Любчо към съда: Оправдайте ме!

Искам да бъда оправдан. Не съм извършил нищо! Това заяви пред Темида бездомникът Любомир Данчев, осъден на първа инстанция на 4 години затвор за огнената стихия в Тютюневия град. Председател на състава на днешното съдебно заседание бе лично шефът на Окръжен съд- Пловдив Валентин Хаджиев.

Данчев обжалва решението на Районен съд, който го наказа с четири години лишаване от свобода за пожара в складовете. Той е категоричен, че е невинен и иска да излезе на свобода.

Съдия Хаджиев обяви, че ще се произнесе в законовия едномесечен срок. Всичко, което поискахме, ни бе отказано. Сякаш днешното съдебно заседание нямаше смисъл,  коментира адвокатът на Любчо- Стефан Левашки.

» повече
24 Окт, 2017

Крановете около изгорелите тютюневи складове изчезнаха

Кметът: Документално не е прието укрепването

Комисията е на оглед в четвъртък, решават и за отварянето на улиците

Ако сте минавали по ул.“Иван Вазов“ сигурно ви е направило впечатление, че високите кранове, които стърчаха над остатъците от опожарените тютюневи складове вече ги няма. Това би означавало, че укрепването е приключило.

„Документално не е прието укрепването въпреки, че крановете са махнати, очаква се комисия в четвъртък, за да приемем обектите,“ коментира кметът Иван Тотев. 

По думите му, администрацията ще се опита да действа максимално бързо и по отношение на затворените улици наоколо. Общинската комисия ще реши дали да отвори за движение ул. "Иван Вазов" и преките ул. "Кап. Андреев" и "Екзарх Йосиф". Към това ще се пристъпи след като комисията ...

» повече
13 Окт, 2017

Скоро въвеждат общи правила за целия Тютюнев град

На финал е разработването на концепцията за ключовата градска зона

По нея работи голямо столично архитектурно студио

Всички публични пространства в района ще бъдат павирани по примера на пешеходните зони в Капана

Общи правила за целия Тютюнев град, ведно с улиците, които го ограждат, ще бъдат въведени съвсем скоро. На финал е разработването на единна концепция за ключовата градска зона, по която вече повече от два месеца действат редица специалисти от голямо столично архитектурно студио. До реализирането на тези общи правила се стигна след голяма среща в Министерството на културата на всички преки участници в бъдещите процеси в района около тютюневите складове- Община Пловдив, НИНКН и частните собственици на сградите там.

Кои улици там трябва да станат пешеходни е въпрос ...

» повече