Подтепето

ИзПодТепето

28 Ноев, 2017

Учредено е Сдружение на собствениците в Тютюневия град

Организацията е финансирала заснемане и макетиране на зоната  

Таня Грозданова

Собствениците на обекти в Тютюневото градче се включват активно в съживяването на зоната, като част от тях са учредили свое сдружение. Организацията съвместно с Общината и фондация „Пловдив 2019“ работи за целта. Това стана ясно от представяне на напредъка по проекта Пловдив – Европейска столица на културата през 2019-а година, който кметът и председател на УС на Фондацията направи днес на „Есенен колоквиум за дигитална сигурност и култура, културно-историческо наследство и дигитализация в Пловдив“. Форумът се провежда в х-л „Империал“, организиран е съвместно с женската структура на ГЕРБ и фондация "Конрад Аденауер".

Тотев припомни, че през лятото на тази година на работна среща с министъра на културата Боил Банов е взето решение за заснемане на цялата зона. В понеделник на среща с инвеститорите е представен триизмерен макет на Тютюневия град с размер 4 кв.м. Проектът  финансиран от инвеститорите, заснемането е направено от едно от най-добрите архитектурни студия  у нас, обясни кметът Тотев.

„Това бе една забравена част от града. Проблемите в нея са трупани от 70-те години на миналия век. Документацията ѝ бе в пълен хаос. Имаше дори случай на сграда, регистрирана като паметник на културата, а адресът ѝ се намира на две преки от физическия. Със стъпките, които се предприемат, градчето ще се превърне в първата градска зона в България запазена със силата на културата – именно това е въплъщение на идеята на проекта ЕСК,“ коментира Иван Тотев.

Кметът съобщи, че макетът на Тютюневия град ще бъде представен идната седмица и ще се експонира в един от складовете там. По същото време работна комисия от НИНКН ще се запознае със заснемането и  макета. При постигане на консенсус този труд ще бъде включен в Общия устройствен план и ще послужи за изработването и въвеждането на специфичните правила за зоната, като коти и т.н.

В момента текат процедури по ситуирането на още 4 имота от Тютюневия град, като паметници на културата, обяви още кметът.   

Участниците във форума посрещнаха г-жа Дорис Пак - председател на ЕНП - Жени и един от най-влиятелните политици в Европа, която ще изнесе лекция на тема "Годината на културно-историческото наследство".

  • 28 Ноев, 2017 | В Града НЯМА "ГРАД", сульо!
    Идиотското наименование "тютюнев ГРАД" за фабриките дойде от ония софийските навлеци "Пловдив За ЕДНО" така както и намеренията да КОМУНИЗИРАТ река Марица като разбичкат солидното корито от комунистическо. Sofia Architecture Week / Design Week / Dance etc.
  • 28 Ноев, 2017 | Таня Грозданова = САМОСТОЯТЕЛНА!
    Доста време вече в смотан сайт ПодАльошата се забелязва и ОТКРОЯВА името на журналистката ТАНЯ ГРОЗДАНОВА която за разлика от другите г-ци на Иво третира и разследва и докладва въпроси НАД ДРЕБНОТЕМИЕТО на крафт-бира-тиквеник-капана. Време й е вече да застане самостоятелно -или в рамката на свястна страница като РЕДУТА.БГ на Тони Филипов, д-р (до ония двете СуперСтарс Л. Русева и В. Седларска от СливЯн)- за да се реализира максимално.
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

14 Май, 2018

НИНКН дава зелена светлина за Тютюневия град

Предстои последна среща по режимите в зоната

Шестмесечното чакане на отговор от Министерство на културата е към своя край. Министър Боил Банов е разпоредил в края на изминалата работна седмица в спешен порядък да се финализират съгласуванията на режимите в Тютюневия град. Новината съобщи кметът Иван Тотев минути преди откриването на фестивала „Вкусът на Пловдив“.

„Преди малко говорих по телефона с арх. Краси Тодоров – директора на НИНКН, по  темата с тютюневите складове в Пловдив и режимите, които започнахме да работим заедно с МК и Сдружението на собствениците там. Стана ясно, че от миналата седмица министър Банов е разпоредил по спешен порядък да се финализират режимите и да се приемат. Тази седмица ще имаме официална среща. Ние на 99 % сме готови ...

» повече
22 Ян, 2018

Заради пожара в Тютюневия град променят Закона за културното наследство

Снимката е илюстративна - некласиран проект от конкурса Табако сити

Защитата при бедствия, включително засягаща културните ценности - движими и недвижими- включва и бедствия, предизвикани и от човешка дейност

Целта е преразглеждане на някои административни процедури, свързани с недвижимото културно наследство и тяхното прецизиране

Порталът на министерски съвет за обществени консултации е публикувал Законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство (ЗКН). С изменение в чл. 5, ал. 1 чрез заличаване на думата „природни“ се преодолява констатирано към момента несъответствие със Закона за защита при бедствия (ЗЗБ). Защитата при бедствия, включително засягаща културните ценности (движими и недвижими)  включва и бедствия, предизвикани и от човешка дейност, а не единствено природни бедствия съгласно определението за бедствие  регламентирано с чл. 2 от ЗЗБ.

Правомощията на министъра на културата, регламентирани с чл. 14 ...

» повече
20 Дек, 2017

Новите правила за Тютюневия град ще важат и за сградите, които не са паметници на културата

Въвеждат рестриктивни мерки за надстрояване

Категорично се забранява и за сега съществуващите частни сгради  

"За пръв път от НИНКН отделят много време за работа с Пловдив, това никога не е било. От 7-8 месеца работим усилено с министъра на културата Боил Банов и с целия екип на Националния институт за недвижимо културно наследство," заяви кметът на Община Пловдив Иван Тотев, разказвайки за съвместните действия по въвеждане на регулация и обща визия на така наречения Тютюнев град. Той е оптимист, че през месец февруари изработените правила ще бъдат приети. Тотев припомни, че в момента Община Пловдив приема Общ устройствен план за цялата градска част, в него ще има разписани норми дори за рекламните и фасадни елементи.

Визията за развитието на Тютюневия ...

» повече
05 Дек, 2017

Собственици на имоти и администрацията заедно пишат проекти за Тютюневия град

Снимката е илюстративна: Некласиран проект на рх. Георги Шопов и арх. Ангел Петраков

Инвеститорите и Община Пловдив обсъдиха общ план за възстановяване на историческия район

Проектите включват идеи за развитието на Тютюневия град чрез запазване на облика му, уреждане на градската среда и създаване на нормативна база за извършване на строителство

Собствениците на имоти в Тютюневия град в Пловдив, представителите на местната власт и Асоциацията на българските архитекти обсъдиха цялостна концепция и проект за развитието на района, съобразени с изискванията на Министерството на културата и Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН). Проектите включват идеи за развитието на Тютюневия град чрез запазване на облика му, уреждане на градската среда и създаване на нормативна база за извършване на строителство.

Идеите бяха коментирани от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев като първото градивно предложение за ...

» повече
11 Ноев, 2017

Тютюневият град със собствена парична единица- никотин

Ентусиасти се впуснаха в търсене на скрити съкровища в първите улични игри в историческата зона

Тютюневият град има собствена парична единица от днес. Търговията, инвестициите и банкирането в така важната историческа зона под тепетата вече става с нова валута, която върви само и единствено там, между тютюневите складове. Тя се казва никотин. Никотините са неконвертируеми, неофициални, непроследими, защото нямат серийни номера. И с тях можеш да купуваш всичко, стига то да променя средата и да носи щастие. Събирането на тютюневградската валута и инвестицията й в създаването на нов град върху едрия паваж бе част от старта на първите по рода си масови улични игри, които ще вървят през целия уикенд между улиците „Иван Вазов” и „Цанко Дюстабанов”.

Десетки авантюристи се ...

» повече