Над 320 малчугани се включват в благотворителна изложба „Деца творят за деца”

Градът Живот Новини

Събраните средства ще бъдат дарени на Детското отделение на УМБАЛ „Свети Георги“

На 2 юни 2022г от 18.00ч във фоайето на Дом на културата „Борис Христов” ще бъде открита  благотворителна изложба „Деца творят за деца”. Тя ще представи изделия, изработени от над 320 деца на различна възраст, преминали обучение в „Занаятчийско училище за деца в АИР Старинен Пловдив 2021”, което бе реализирано през миналата година от Регионална занаятчийска камара –Пловдив по проект  на отдел „Култура, археология и културно наследство” на Община Пловдив, финансиран от Министерство на културата.

Проектът, на стойност 100 хиляди лева, имаше за цел да съхрани и насърчи интензивното развитие на занаятите, като част от културното наследство на града, да трансформира нагласата на младите хора и децата към българските народни занаяти, чрез представяне на детско творчество и не на последно място към подпомагането на майсторите-занаятчии за  преодоляване на негативните  последствия от ковид пандемията.

Експонатите са резултат от провокирания талант и креативност на малките майсторчета и придобитите знания и умения, под ръководството на 20 майстори-занаятчии, които ги обучаваха в къщите на „Улица на занаятите“ в Стария град, Занаятчийски център „Бакалова къща” и Ретро-Фото.

Събраните средства от продажбата на красивите изделия ще бъдат дарени на Детското отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ в подкрепа на дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“, за изграждането на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс на територията на База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“.

По време на откриването на изложбата „Деца творят за деца”, ще бъдат връчени и сертификати за преминатото обучение на децата, творили в Занаятчийското училище.

 Ето и майсторите, които обучаваха малките таланти от Пловдив:

Елена Драмова- художествени тъкани /хоризонтален стан/, Стоян Стоянов – изработване на накити от мъниста, Жулиета  Георгиева- изработване на сувенири от царевична шума, Христо Войводов- изработване на изделия от кожа, Славка Балджиева-художествени тъкани /вертикален стан/, Галина Тодорова- изработване на художествена керамика /писани яйца/, Жана Иванова-Димитрова – художествени тъкани /плъсти/, Даниела Горалова –                 изработване на художествена керамика/грънчарство/, Пенка Ставрева.-  кукли, Варта Торосян – пекарство, Васка Велкова – рисуване върху стъкло, Костадин Деведжиев – дърворезба, Румен Цветков – худ. обработка на дърво и дърворезба /варак/, Димитър Мирчев – ремонт старинно оръжие, Тони Пранджева – художествена керамика  /моделиране, мозайки/, Елена Георгиева- иконопис, Иван Тонев – гайтанджийство, София Христозова-Йорданова- художествена керамика/ангоба, сграфито/, Веселина Божилова – художествено плетиво и Любен Баков – ретро-фото.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.