Линейка и робот за дезинфекция в помощ на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ в борбата срещу COVID – 19

Градът Новини ПУЛС

COVID-отделението на болницата е почти пълно, медицинските екипи са изморени, но продължават да работят. Разходите са се увеличили в пъти, не достигат санитари и медицински сестри, но лекарите успяват да се справят

Линейка и робот, който дезинфекцира помещенията, ще подпомагат работата на медиците от МБАЛ „Свети Пантелеймон“ в борбата срещу COVID-19. Автомобилът за спешни случаи е дарение от Община Пловдив след решение на общинския съвет и се използва за транспорт на пациенти.

„Постепенно за две години реанимирахме общинското здравеопазване, с 35% се увеличи финансовият резултат на дружествата спрямо 2019г. и 98% спрямо 2018г. Сериозно намаляват и загубите в общинското здравеопазване, като през 2020 г. са пет пъти по-ниски в сравнение с предходната година и по-конкретно през 2020 г. – 86 000 лева, докато през 2019 са били 513 000 лева“, посочи кметът Здравко Димитров и допълни, че МБАЛ „Свети Пантелеймон“ отчита 217 000 лева печалба за 2020 година.

Той подчерта значението на ваксинирането за запазването на живота и здравето на хората и призова пловдивчани, които не са се ваксинирали, да го направят в някой от 8 общински центъра, които разполагат с необходимите видове и брой ваксини.

„Финансовите показатели на общинското здравеопазване са положителни, дори МБАЛ „Свети Мина“, която беше на загуба, връща заемите си към банки и институции“ посочи д-р Калин Калинов, директор дирекция „Здравеопазване“.

„За съжаление COVID-отделението на болницата е почти пълно, медицинските екипи са изморени, но продължават да работят“, сподели директорът д-р Константин Сапунджиев и допълни, че разходите на лечебното заведение са се увеличили в пъти, не достигат санитари и медицински сестри, но лекарите успяват да се справят. Той заяви, че сегашната четвърта вълна се характеризира със закъсняло идване на пациентите, като при някои 7-8 дни се оказват фатални, затова единственият изход е ваксинацията.

МБАЛ „Свети Пантелеймон“ е втората общинска болница, която получава робот, който вече дезинфекцира помещенията и се управлява дистанционно. Машината унищожава вируси, бактерии и други микроорганизми с ефективност от над 99.9999% и има капацитет да дезинфекцира автоматично помещения от 2 до 2, 000 кв. м. в рамките на 5 до 150 минути.  Предимствата на използването на тази технология са много, тъй като тя е подходяща както за Healthcare (болници, клиники, дентални практики, фармацевтични производства), така и за non-Healthcare (обществени и бизнес сгради/центрове, молове, университети/училища, хотели, транспортни терминали, фабрики/заводи и др.) клиенти/ползватели.

Новата технология работи в стотици болници по света и е производство на датска компания, дарение от Европейската комисия.

Технологията подпомага работата на лекарите и медицинския персонал, като позволява да се дезинфекцират помещения, които са замърсени или заразени с различни патогени. Начинът на почистване не излага на риск медицинския персонал. Роботът дезинфекцира самостоятелно,  хората са извън помещението и при отразено движение (случайно влизане в стаята), той спира веднага.

 

Споделете ни във:

1 коментар за “Линейка и робот за дезинфекция в помощ на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ в борбата срещу COVID – 19

  1. Пари за глупости се дават и хора се убиват.Как едни се излекуват с за няколко седмици,а на други им хакат инжекциите и чао.МАЙКА ВИ Д… ПОЧНЕТЕ ДА ГИ ЛЕКУВАТЕ СПРЕТЕ ДА ВКАРВАТЕ ХОРАТА В ИЗКУСТВЕНА КОМА ЗАЩО? ЗА ЕДНИ ПАРИ СТАВА ВЪПРОС ОТ АЛЧНОСТ.ВАКСИНИТЕ НЕ СА РЕШЕНИЕ ТЕ СА САМО НАЧАЛОТО НА ЕКСПЕРИМЕНТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.