Комплексът за ранно детско развитие ще отвори врати през април

Градът Живот Новини

Комплекс за ранно детско развитие ще отвори врати през април тази година. Кметът Здравко Димитров заедно със заместник-кмета по социални дейности Георги Титюков и изпълнителният директор на фондация „За нашите деца“ Иванка Шалапатова направиха оглед на място на специализираните кабинети, в които децата на Пловдив ще имат достъп до професионална, интегрирана и цялостна подкрепа, за да развият своя пълен потенциал, а семействата в затруднено положение ще намерят хора, на които да се доверят и които да им помогнат да повишат родителските си умения и да придобият увереността да полагат най-добрите грижи за своите деца. Комплексът се помещава в бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа „Рада Киркович“ в Пловдив.  Той ще е първият по рода си в областта, който ще осигурява достъп до услуги за деца в ранна детска възраст от 0 до 7 години с трудности в развитието, деца без родителска грижа или настанени в приемно семейство, също и подкрепа на родители в затруднено положение.

Комплексът за ранно детско развитие се изгражда благодарение на дарителската кампания на „Фондация за нашите деца“, в която се включиха много граждани и фирми и с подкрепата на община Пловдив, която предоставя на фондацията помещенията, в които услугата да се настани и финансиране от близо 200 хил. лв. за строително-ремонтни дейности и външен асансьор, който да улесни достъпа до центъра. По време на посещението кметът провери напредъка на проекта, който по думите му ще предлага прекрасни условия за деца и родители, които имат нужда от подкрепа. „Този център е пример, че когато институциите и неправителствените организации работят заедно могат да впрегнат обществена енергия в истински смислени каузи, които постигат реални резултати. Щастлив съм, че превърнахме това място в център за модерни социални услуги, където потребителите могат да получат адекватна помощ и подкрепа“ заяви Здравко Димитров.

На територията на комплекса се помещават още: „Дневен център за хора с увреждания с възможност за заместваща грижа“, „Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с увреждания“, „Център за социална рехабилитация и интеграция за деца“, „Кризисен център за деца“, „Национален алианс за работа с доброволци“.

От месец март там ще заработят и „Дневен център за деца с увреждания“, „Дневен център за деца с тежки множествени увреждания“, „Център за обществена подкрепа за деца и семейства“, „Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с разстройства от аутистичния спектър“, които са част от европейския проект за „Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите в Община Пловдив“.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.