ГрадътНовини

Изследователи и артисти се обединяват в Европейската нощ на учените

Изолирането на ДНК на ягода безспорно е стопроцентова наука. Музиката и живописта – чиста проба изкуство. Пресечната точка на двата градивни феномена – изследователския порив и артистизма, с техни проявления в различни области на човешката креативност и откривателство е проектът „К-ТРИО – Европейска нощ на учените 2023“. Официален старт на проявите за Пловдив ще дадат на 29 септември, петък, в Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) директорът му проф. д-р Цанко Гечев и доц. д-р Весела Казашка.

Пловдив е един от 5-те български градове, сред които са още София, Бургас, Стара Загора и Русе, включващ се в кулминацията на събитието. Надсловът на проекта за шеста поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Фокусът на събитията е насочен към младите хора в науката и многоликите превъплъщения на таланта, които намират своята пресечна точка в тази проява.

Като партньори по проект „К-ТРИО – Европейска нощ на учените 2023“, ЦРСББ и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” са организатори на събитията от програмата и на тазгодишното издание.

„Европейската нощ на учените 2023 е посветена на патрона на събитието – доц. д.ф.н. Петя Бъркалова, която загубихме тази година. Визионерството и изключителната й енергия ще бъдат мотивация за нас“, отбеляза доц. д-р Весела Казашка.

Обединяващото мото в тазгодишната Европейска нощ на учените е „Учителят, който дава крила. Предай нататък”. Така се нарича и книгата с интервюта на Ваня Драганова, чието представяне ще бъде първото събитие в програмата. Осмото издание включва разговори с учители, преподаватели и последователи на езиковеда от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ доц. д.ф.н. Петя Бъркалова, които са били вдъхновени от нея и в момента самите те привличат към знанието своите възпитаници. Събеседниците са и хора, работещи в изследователска среда, изграждащи свои комуникативни мрежи и контакти, наследили будната любов към енигматичността. Всеки от тях определя тази своя „зависимост“ към знанието като подарък за цял живот, който с ентусиазъм ще предават нататък.

Забавната страна на чистата наука ще бъде представяна на различни щандове в ЦРСББ. Там учени ще разказват за своите постижения по напълно разбираем за посетителите начин. Д-р Веселин Петров, д-р Никола Стайков, Людмил Тончев и Мануела Стоянова ще покажат на гостите как могат да изолират ДНК на ягода и ябълка. Ще бъде показано как могат качествено да се докажат белтъчини в проби. Посетителите ще участват в демонстрация на действието на ензими, ще могат да разгледат и част от инструментариума на изследователя. Гостите ще имат шанса да опитат ядливи цветя и да научат повече за тях от д-р Алиция Георгиева. Заедно с Михаил Ангелов ще могат да изработят сувенири чрез техниката за 3D печатане.

Сред събитията в ЦРСББ е и предоставената на широката публика възможност за засаждане и получаване на истинска палма. А малчуганите могат да се развихрят като електротехници чрез сглобяване по схеми.

„В обявения през месец август от „Артклас Център“ фотоконкурс „Флора” получихме 342 фотографии от 83 участници. Включиха се малки и големи, професионалисти и любители – всички с афинитет към изкуството. Творбите им озариха социалните мрежи с нежност и красота. Географията на участниците е от цялата страна и на 29 септември първите трима, получили най-много гласове във Фейсбук, ще бъдат наградени“, обясни доц.д-р Весела Казашка.

Изненади за окото и небцето са подготвили на своя щанд участниците от ИЗК „Марица“. Те ще изложат уникален асортимент от своя продукция зеленчуци, които могат да бъдат дегустирани на място. Учените от Института обещават много приятни изненади за посетителите.

На втория етаж на Центъра по растителна системна биология и биотехнология ще бъде открита изложба живопис на д-р Ааканша Каноджиа – изследовател със свой почерк в изобразителното изкуство. Тя ще разкаже за връзката между научното знание и творческия потенциал на човека.

Като съорганизатор на програмата за Пловдив „Европейска нощ на учените 2023“, от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” са подготвили събития, които отвеждат в сферата на красивото и вълнуващото. Академичната библиотека ще подарява книги за любителите на литературата.

Творческите ателиета за деца и възрастни под вещото ръководство на проф. Мъгърдич Касапян и неговите студенти ще предоставят  възможност на желаещите да порисуват, да се запознаят с техниката на декупажа и още нещо, загатват организаторите.

Модното ревю „Чиста планета” ще представи модели на студенти от специалност „Моден дизайн” с ръководител доц. д-р Динка Касабова. Провокативните модели имат за цел да ни накарат да се замислим за отношението си към планетата и да бъдем по-отговорни дори в ежедневието си към нея и нашия живот, смятат участниците в нестандартната арт проява.

Грандиозен завършек на вечерта ще бъде концертът на докторанти и студенти от АМТИИ. Корепетитор на концерта е Елвира Матева. Подробната програма с участниците в концерта и творбите ще бъде представена от Маестра проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина