Цветя и шампоан за Майка България

Градът

50 хиляди стръка красят площад „Съединение“ за 6 септември

Графитите и в подлеза са изчистени

Паметникът – символ на Съединението на България, се радва на особено внимание всяка година на този ден. По традиция, в по-новата история на града, монументът на едноименния площад на 5-ти септември получава единствената за годината баня. За разкош всеки път се сменя ароматът на „шампоана“. От там идва и репликата „Тази година Съединението мирише на…“

 

„Тази година Съединението мирише на люляк,“ обяви директорът на ОП “Чистота“ Иван Стоянов, чийто подопечни имат честта да мият Майка България. 15 литра препарат бяха употребени за целта. Директорът лично контролираше как върви „банята”.

Монументалната творба на великия Величко Минеков беше изкъпана със специален препарат от двама работници, които са специално обучени. Те са едни и същи от няколко години наред, за тях това е гордост и не отстъпват тази си задача на никой друг, разказа Стоянов.

„Теляците“ не са запознати с историята на монумента. Паметникът е изграден през 1985 г. по случай сто години от Съединението. Представлява фигура на млада жена с крила, те са символ за стремеж към единство и мир на двете разделени части на страната – Княжество България и Източна Румелия в периода 1878-1885 г.

„Момичетата“, както ги нарича шефът на „Чистота“, отричат той да ги е изпитвал на историческата тематика и сочат Златка с думите „Само тя знае какво е Съединението“.

Чистачките излъскаха площада и градинките около паметника. С пароструйка са премахнати графитите от подлеза и площада. Работници боядисват стените на подлеза в момента. Платформата на скейтбордистите временно е прибрана и ще бъде върната след тържествата.

По думите на Стоянов, в зелените пространства около монумента са засадени 50 000 цветя от ОП "Градини и паркове". Извънредно са почистени шахтите и спирките.

На самия 6-ти септември ще има засилени дежурства. Екипи на „Чистота“ ще следят да не се образуват купчини с боклук по време на празника. На работниците от дружеството им остана да измият с маркучи улиците на града, по които ще премине маршрута на маратон Съединение.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.