78% от учителите в Пловдив са тествани за коронавирус

Актуално Градът Новини

От града на тепетата ще стартира масовата ваксинация на педагозите

КТ „Подкрепа“: Външното оценяване на 4 и 10 клас трябва да отпадне  незабавно

Първи в кампанията по масова имунизация ще са Пловдив и Бургас, а след това и останалите градове. Това съобщи Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители по Българската национална телевизия тази сутрин.

78% от учителите в Пловдив вече са тествани за коронавирус, каза още Такева

38 на 100 от учителите и непедагогическия персонал са готови да се ваксинират, а над 60% са готови да си направят антигенен тест, за да се види какво е здравословното им състояние и дали са прекарали коронавирус.

“На срещата със здравния министър Ангелов ние уточнихме, че на 4 февруари в клас ще влязат учениците от 7, 8 и 12-ти клас. Днес обаче аз ще направя предложение децата от 5-ти и 6-ти клас да влязат в клас поне за две седмици”, допълни Янка Такева.

„Тъй като видовете ваксини, на практика ще се забавят, учители и директори, които са преболедували, ще отстъпят на други учители, които желаят ваксината и които имат по-голяма нужда от това,“ коментира д-р Юлиян Петров, председател синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

По думите му, завръщането на учениците след 4 февруари ще става по формулата 7 от 12 или до 70% в училище – решение на националния щаб и МЗ. Това безспорно ще доведе до огромни трудности в организацията, защото много учители преподават едновременно, както в класовете, в училище, така и в класовете в електронен режим. Освен това класните стаи, които разполагат с камери, за да може един учител да осъществява паралелно редовно и синхронно дистанционно преподаване, са много под 50%.

От Подкрепа искат външното оценяване на 4 и 10 клас трябва да отпаднат незабавно за тази година, а това след 4 клас завинаги!

 

Споделете ни във:

1 коментар за “78% от учителите в Пловдив са тествани за коронавирус

  1. “78% от учителите в Пловдив вече са тествани за коронавирус, каза още Такева.” – Това твърдение въобще не е вярно. Тестването едва започва. 78% са се записали за тестване. Госпожата е грешно осведомена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.