ГрадътКултураНовини

Нови Сад кани български писатели на творческа резиденция

Отворена покана за писатели дава възможност на един писател от България да пребивава през октомври в Нови Сад и да работи върху литературно произведение, провокирано от града.

Резиденцията е планирана като част от обмен в контекста на програмите за творчески резиденции ADATA AiR ( в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019) и PLANT AiR (в програмата на Нови Сад – Европейска столица на културата 2021). Паралелно в Нови Сад е анонсирана покана за визуален артист от Сърбия, който да осъществи художествена намеса в публичното пространство на Пловдив през есента.

Нови Сад е сред фокусните за развитието на сръбската култура градове. През настоящата година градът е Европейска младежка столица, а само след 2 години ще посреща посетители и като Европейска столица на културата, паралелно с градовете Тимишоара в Румъния и Елефсина в Гърция. Прескачайки назад във времето, през 18 и 19 век, Нови Сад, заедно с разположения в близост Сремски Карловци, играят важна роля за запазването на сръбската култура и нейното определяне, наричан за което „Сръбската Атина“. През 60-те и 70-те години на миналия век Нови Сад е сцена за експеримент с нови форми за авангардните и пънк/рок изпълнители. В бурните години от край на 20 век – маркирани от войните в Югославия и НАТО бомбардировките – градът губи своите дунавски мостове и става дом за многобройни бежанци от Хърватия и Босна, което от своя страна трайно променя  градския пейзаж и демографските му характеристики.  Днес, мостовете над река Дунав са възстановени, но Нови Сад все още работи по възстановяването на културните мостове, свързващи го с Европа, и активно изгражда съвременния разказа за себе си.

Настоящата отворената покана предлага пространство на избраният резидент да се включи в разказването. Поканеният от България писател ще работи върху кратка литературна творба, която да изрази впечатленията получени от хората, начина на живот и градския ритъма на Нови Сад. Формата на литературното произведение е свободна – разказ, есе, поетична творба, размишление, или дори кратка пиеса, ако авторът има желание и амбиция за това. По време на своята резиденция той или тя ще има свободата да работи и върху други свои проекти и възможността да се срещне и със свои колеги от местната литературна сцена. Литературно произведение, създадено в контекста на резиденцията, ще бъде преведено на сръбски и публикувано през 2021 г. в колекция от литературни творби на писатели, участвали в програмата.

Краен срок за подаване на кандидатури за резиденцията за писатели в Нови Сад е 6 септември. Избраният кандидат ще бъде обявен на 13 септември. Мотивацията на кандидатите ще бъде разглеждана едновременно с творческия опит. Избраният кандидат ще бъде обявен на 13 септември. Пълната информация за условията на резидентната програма и изискванията за кандидатстване: ТУК

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина