ГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

„Жената в тракийското общество“ открива инициативата „Археология за всеки 2020”

Посетителите на Регионален археологически музей сами избират темите на беседите от кампанията

През изминалата 2019 година, Регионален археологически музей – Пловдив успя да привлече вниманието на пловдивчани и гости на града с авторската си инициатива за безплатни тематични беседи „Археология за всеки“. Желанието на екипа да направи музея едно по-достъпно място, в което всеки да може да започне почивните си дни по един различен начин, се увенча с успех. През изминалите месеци, посетителите имаха възможност да разширят своите познания за археологията, да узнаят тайните на предметите и съкровищата от музейните зали, да опознаят историята на града си с няколко археологически разходки и не на последно място – да се забавляват учейки.

За втората година на провеждането на „Археология за всеки“ в РАМ – Пловдив са подготвили много и любопитни изненади. Новите и разнообразни теми всеки месец се превърнаха в запазена марка на инициативата, и съвсем очаквано тази практика ще продължи и през тази година. Интересна подробност е, че всички теми са избрани изцяло от посетителите на музея и са разработени специално за събитията. Ще продължи и традицията различните събития да имат и различни формати, като през тази година най-популярният от тях – археологическа разходка из града – ще се проведе четири пъти. Любимото на посетителите събитие-игра „Митове и легенди в музея“ ще се завърне с нови и чудни разкази. Поради силния интерес към него, екипът на РАМ – Пловдив ще разкрие и някои „Истински истории в музея“, като например как, къде и от кого са били открити някои от най-вълнуващите предмети от експозицията.

Друга изненада за посетителите на музея ще бъде формата „Докосни миналото“, в който те ще могат да се допрат до различни артефакти, както и до копия на архивни документи и снимки. По тази начин ще могат да станат съпричастни и да научат още повече за работата на археолозите и музейните специалисти.

Посещението на „Археология за всеки“ е безплатно, след закупуване на редовен билет за музея, а от екипа са приготвили и вариант за най-запалените си почитатели. Това са новите членски карти за събитието: карта „Стажант“, даваща възможност за посещение на 6 събития на цената на 4, и карта „Археолог“ – за 20 посещения на цената на 10.

Първото събитие ще се проведе на 7 март и ще даде тон за предстоящия Международен ден на жената с темата „Жената в тракийското общество“.

“ Не пропускайте и през 2020 година да обогатите познанията си и да опознаете залите на Регионален археологически музей – Пловдив – всяка събота от 10:30 ч. С нова тема всеки път, „Археология за всеки“ е за вас“, гласи поканата от РАМ- Пловдив.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина