Връщаме на Гърция мъж, обвинен в извършване на убийство в Пирея

Градът Криминале Новини Темида

Окръжен съд – Пловдив допусна предаването на Георгиос Д. на компетентните органи на съдебните власти на република Гърция въз основа на Европейска заповед за арест. Тя е издадена на 12 юни 2019 г. от зам.-апелативен прокурор при Прокуратурата в гр. Пирея, от компетентен орган на държава – членка на Европейския съюз, с цел провеждане на наказателно преследване. В случая е компетентен да се произнесе по изпълнението й Пловдивският окръжен съд, тъй като исканото лице Георгиос Д. живее в Пловдив и е със статут на чужденец, продължително пребиваващ в България.

Той е обвинен в извършване на 21.11.2018 г. в Пирея – Атика на предумишлено убийство в съучастие с друго лице и грабеж в съучастие със същото лице, като двамата успели да избягат, а смъртта на пострадалата З. Т. настъпила няколко часа по-късно в болницата Асклипио – район Вула. Според гръцкото законодателство се касае за тежки углавни престъпления, за които се предвиждат доживотен затвор за убийството и лишаване от свобода от 5 до 20 години за грабежа.

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо исканото лице Георгиос Д. до фактическото му предаване на държавата, издала Европейската заповед за арест.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Пловдивския апелативен съд в 5-дневен срок.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.