ГласовеМнения

Разрушително или съграждащо е решението „Долу сградата на бившия Партиен дом – Да живее Операта“ ?

В този си вид то е само предпоставка за политическо говорене и напразни надежди

Истината е, че актът не задължава никого с нищо

Таня Грозданова

Искрата за логорейнна буря светна още с обявяването на дневния ред за последното заседание на Общински съвет – Пловдив  преди лятната ваканция 2018 с внесената от кмета точка за разглеждане по искане на Фондация „Дом за Пловдивската опера“ Пловдив за отреждане на парцел за построяване на сграда за музикално-сценично изкуство до Концертна зала. След тричасовите дебати в залата и крайния резултат – прието на косъм с 27 гласа „за“, политическото говорене избухна бясно първо в социалната мрежа и в кулоарите на Съвета.

Мнения:

Десислава Йорданова, общински съветник от БСП на личната си страница във Faceebook: “Днес на сесия на Общински съвет Пловдив бе взето решение да се бутне сградата на бившия Партиен дом, сега административна сграда на Община Пловдив. Там ще бъде построена сграда, скрита под наименованието "Дом на пловдивската опера", но всъщност АД, което на пазарен принцип ще отдава помещенията, включително и на операта. Дебата беше бурен, но едно от най-противните
неща в него беше репликата на кмета по повод това, че нямаме становище на директорката на операта. Цитирам " И за к'во да и искаме съгласието, днеска е тя, утре друг директор ". Да, господин кмете, днес сте вие, догодина друг ще е кмет, но вие ще останете в историята като кмета, разрушил и разпродал много повече, отколкото съградил!
А колегите от ГЕРБ, ЗС "Александър Стамболийски", "Кауза Пловдив" и част от реформаторите, подкрепили предложението…Дано съвестта ви е чиста, и дано някой път се поинтересувате не само от икономическата част на нещата или кой какво ви нарежда…
Спас Гърневски сега ликува, има достойни последователи!“

Пенка Калинкова, журналист, специалност „Театрознание“, културтрегер и бивш общински съветник на личната си страница във Faceebook: „Кметът Тотев и мнозинството от ГЕРБ в Общинския съвет на Пловдив ще бутат Партийния дом по предложение на Любозар Фратев, Мариана Чолакова, Никола Добрев, арх. Илко Николов и Георги Стоев от "Дом за пловдивската опера". Не се съобразиха със становището на КАБ Пловдив /някои от архитектите долу на снимката/, нито със съображения, изказани от пловдивчани с различни професии.Откъдето и да го погледнеш е нелепо. И това няма нищо общо с желанието на пловдивчани – и аз съм една от тях, Пловдивската опера да има свой дом. Но не сме се подписали под решение да се бута сградата и да се строи точно на нейно място. Да не се смесва едното с другото.“

Бизнесменът Любозар Фратев, съучредител на фондацията, апелира към общинските съветници да покажат как се прави културна политика, а не партийна и да вземат решение, което да е конкретна стъпка напред в реализацията на проекта „Дом за пловдивската опера”.

След гласуването в залата д-р Марияна Чолакова от „Дом за Пловдивската опера“ говори пред журналисти в кулоарите и определи решението като „една разумна културна политика“, а не на партийна. По думите ѝ това е добра стъпка в позитивната културна политика и фондацията приема формулировката на Об С.

Лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева беше категорична, че година преди 2019 това не е най-важният проблем на Пловдив.

Слави Георгиев от ОП застана зад нуждата от Дом на пловдивската опера, но припомни, че тя ползва в момента две сгради – Концертна зала и ГДК „Борис Христов“.

Стефан Послийски, общински съветник от групата на Патриотичен фронт заяви пред репортер на Под тепето, че са „За“ Дом на операта. „Въпросът е, че досега бяхме свидетели на определянето на много терени. Смятаме, че в близко бъдеще ще се намери място, където да бъде  построена. Хората, които имат работа с администрацията, са повече от почитателите на оперното изкуство в града," коментира той.

Кметът Иван Тотев се обяви за референдум по въпроса. „Факт е, че тази сграда не е подходяща за общински служители да работят там, нито за обслужване на граждани. Тя не става! Но това не значи, че трябва да се събори. Факт е, че няма къде да се паркира в района. Но ние няма да решим нищо днес. Каквото и да приемем, няма да бутнем сградата, защото нямаме такова предложение. Имаме предложение за отреждане на парцела. Но да се реализират някакви строителни дейности там, ще мине през много сложна процедура“. Това изрично подчерта градоначалникът пред всички в залата.

Всеки, който прочете внимателно гласуваното предложение и има нужната осведоменост по механизмите и наредбите на местната администрация ще разбере, че всъщност то е едно правно нищо.

Би могло евентуално да се случи някога при редица условия, голяма част, от които неизпълними. И първото от тях е да се премести администрацията в подходяща сграда в централната градска част, а такава няма.

По подобни текстове още на първото заседание след ваканцията може да се гласува изграждането на Дом на българския цирк на остров Адата, веднага щом реститутите го дарят на държавата.    

Освен правно нищо, документът е олицетворение на напразните надежди в сегашната конюктурна ситуация. Затова е похвален оптимистичния план на фондацията за следваща стъпка.

„Нашата следваща стъпка ще бъде уточняване на план и срокове за действие, като фондацията ще бъде на разположение с целия си експертен потенциал /включително ползвайки експертното мнение на браншовите организации-САБ, КАБ, КИИП, КСБ и т.н./ до успешното построяване и влизане в експлоатация на бъдещата сграда,“ написаха от УС в прессъсобщение до медиите.  

Накрая ще се върна пак на темата за политическото говорене. Истината, която прозира зад действията на управляващите е, че те определено имат желание да съборят социалстическия небостъргач, но нямат то**и.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

15 коментари

  1. Обикновено Родопите не се виждат дори от Альоша. А и не е необходимо. Като зяпаш нагоре, може да се спънеш. А и операта ще скрива въпросните Родопи. И едноетажна барака би ги скрила, ако сте се доближили до нея. Сложно е за разбиране, не е за съветници.

  2. Обикновено Родопите не се виждат дори от Альоша. А и не е необходимо. Като зяпаш нагоре, може да се спънеш. А и операта ще скрива въпросните Родопи. И едноетажна барака би ги скрила, ако сте се доближили до нея. Сложно е за разбиране, не е за съветници.

  3. Древното градоустройствено правило за вертикална ЗАДЪНКА на дългата хоризонтала на Главната се довършва не с “бутане” а обратно =с изграждане не ВТОРА ВЕРТИКАЛА (ама не 12 а 18 етажа в съседство в комбинация с батерия от 4 асансьора). За 366те хиляди ОПЕРАсти от “подписката” на бизнесменЦите най-отгоре туряме Кошара с 366 мраморни плочки-седалки на ОТКРИТО за OperaOpen която не щяла ПОКРИВ (Дом) нито Акустика (микрофони).Тоалетни-срещу заплащане

  4. Нежни чувства предизвика вдъхновеният и вдъхновяващ текст от г-цата, които ме карат да я поканя на средна боза с две тулумбички (дай си № номера!): = „може да се гласува изграждането на Дом на Българския ЦИРК на остров Адата“ = УРА! И Международен, даже! ПО ПРОГРАМА / клъстер, Ленче Ле, ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО, начи! Световна Столица на ФИЗколтурата! Древен НО Вечен!

  5. Будалите БУТАЧИ се правят на много хитри щото ние трева пасем = здрава, читава постройка в много прогресивния за времето си МОДЕРНИСТИЧЕН Стил =растер= вместо Илийковия МУТРОбарок / мутРОКОКО има нужда от просто елементарно поддържане. Метла отвреме-навреме. Чат-пат баданарка. Лепенка тук-таме. Е, два асансьора биха улеснили алъш-вериша, но може и … три.

  6. „имат желание да съборят социалистическия небостъргач, но НЯМАТ ТОПКИ.“ = добре казано. Щения да, ала … Импо2018, г-не Фратеве, бизнизменИНО. (Впрочем всяко ПОЛИТИЗИРАНЕ на прост административен ОфисБилдинг е ГЛАМАВО = ‘ми почнете с Альошата, ма!) А че закривал МИЖАВАТА ГЛЕДКА към стадата в Родопа през тежките пловдивски прахоляци … кис-кис, сульо!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина