Йохан Девлетян: Да разлаем кучетата

Гласове

Водеше се политическа война срещу мен, каза бившият вече шеф на отдел Култура

От мен само уважение към Йохан Девлетян, отговори Стефан Стоянов

Толкова пари за култура никога не са били отделяни, при това по толкова прозрачен и отворен начин, защити културния календар зам.-кметът

След 30 години служба и при седми кмет Йохан Девлетян приключи отношенията си с общината след заповедта за уволнение, която му връчиха този понеделник. В началото на седмицата, след близо 6 месеца в болнични, той получи заповедта си за дисциплинарно  уволнение. С две страници мотивация и след два одита Девлетян бе освободен от поста си. А днес заяви, че това не се е случило заради нарушения, открити при двете проверки, а по политически причини. Но не партийна политика, а културна. В доклада от одиторката се говори не за извършени нарушения, не за несъответствия, а за неувереност. Споменава се, че не се спазват процедурите по предварителен  контрол. Това се е случвало само с изплащането на хонорари, когато трябва да се съобразяваме с изпълнителите. В доклада от 2013-та става въпрос за 17 такива прояви, при 101 събития за годината. Да, заобикаляли сме правилата, за да стане събитието. Изправян съм често пъти пред варианта да бъда наказан или събитието да се случи.  Но в крайна сметка първата ми задача като ръководител на Отдел Култура бе да реализирам културната програма на общината. И винаги това съм правил, каза днес Девлетян пред журналисти. Няма ощетяване на община Пловдив с нито 1 лев, подчерта бившият директор на отдел Култура.

Казвам, че причината за уволнението ми е политическа, защото срещу мен има целенасочена политика още от началото на този мандат. Свалиха в ранг дирекцията и я направиха отдел. С много движения намалиха административния капацитет на нашата структура. Много от новите хора в отдела дойдоха с по-високи заплати от моята например. Аз взимах 780 лева основна заплата, а назначиха нови служители на по 800 и 1000 лева. Водеше се целенасочена политика срещу мен и срещу самия отдел с цел смачкването му, допълни Девлетян.

Каза, че главната счетоводителка на отдела е била уволнена през февруари със същите мотиви, упоменати и в неговата заповед. Последните ни одити са направени от поставено лице, те вървяха с копи-пейст. Тази жена, която ги изработи, не разбира нищо от култура. Препоръките от първия одит бяха изпълнени, но това не бе отбелязано в доклада след втория, отбеляза Девлетян.

Той допълни, че разминаванията му с общината е покрай новите хора, които се появяват в сферата на културата в Пловдив и появата на безброй  улични форми с външни продуценти. Както и във формирането и разпределянето на бюджета за културния календар, от който е бил откъснат. Не знаем какво се случва с бюджета за култура, тъй като той се разпределя в кабинета на зам.-кмета Стоянов с неговите служители в отдел Култура. Няма жури от експерти, през което да минават проектите за финансиране и да бъдат оценявани. Аз настоявах за такъв вариант, допълни Девлетян. В момента се изместват стойности, пренасочват се пари, тотално се толерират външни нови продукции за сметка на старите форми, каза още той. И директно нападна някои от знаковите в момента събития от календара на Пловдив. Захапа и управляващите. Стил на работа например е вдигането на телефона и заръчване гостите от Фолклорния фестивал да отидат в Империал. Работил съм със 7 кмета и това е първият, чийто праг не съм прекрачил. При него в общината се минава на пръсти. Защо не съм говорил досега. Защото бях лоялен. Лоялността бе важна. Но сега трябва да разлаем кучетата, каза Девлетян от галерията на половинката си Анна Дякова.

Обади се и самата галеристка. Тъщата на Бареков? Не, аз съм Анна Дякова. Дъщеря ми е била омъжена за него, той е баща на моя внук. Друга връзка нямам с Николай. Но имам мнение по отношение на културата, което често не е изгодно за управляващите, каза Дякова.

На брифинга на Девлетян актьорът Симеон Алексиев обяви пускането на подписка срещу нерегламентираното уволнение на Йохан. Там бяха още Пенка Калинкова, художникът Румен Нечев, писателят Недялко Славов и др. 

От мен само уважение към Йохан Девлетян, и към годините, над 30, които е прекарал в общината, и стореното от него в този период. Няма да коментирам думите, които е отправил, каза по повод днешното изявление на уволнения в понеделник директор на отдел Култура зам.-кметът Стефан Стоянов. По повод двата одита, определени от Девлетян като „поръчкови”, вицето заяви, че това е чисто административен акт, към който той няма никакво отношение и няма общо с работата му.  Има административни правила, които трябва да се спазват от всички, каза Стоянов.  

Той подчерта, че коментарите по повод културния календар, са излишни, тъй като самите цифри говорят. Толкова пари за култура никога не са били отделяни. А и начинът, по който се прави календарът, никога не е бил по-отворен, с ясни правила, ясни бюджети, ясни рамки. В последните две години, а и в следващата, над 4 процента от бюджета на община Пловдив се отделят за култура, като за 2015-та културният календар ще достигне 1,4 милиона, при 1,3 тази година. Досега не е имало дори близки на тези цифри. От 2 години насам културният календар се приема по специална наредба за първи път, максимално прозрачно, дава се възможност на всички хора да участват, после се гласува от общинския съвет. Всички големи събития културни, които са се развивали през годините, са запазени. Не само това- повече от тях са по-добре финансирани. Целта на културния календар и увеличаването на бюджета, е да привлича нови и разнообразни форми, както и да подкрепи и добрите неща, които се случват. Културният живот е жив организъм и трябва да се съобразяваме с това- раждат се нови форми, публиката става по- претенциозна, допълни Стоянов.   

 

 

 

 

Споделете ни във:

10 thoughts on “Йохан Девлетян: Да разлаем кучетата

  1. Лоялността в България се разбира като съглашателство за далавери в комбина с властта. Многото пари се дават за да се краде по-лесно и повече. Тези кметчета, специалисти по всичко знаят че не са вечни и крадат, колкото може повече. Затова бяха и конкурсите за площада и проекта на Фърков за Небеттепе – всичко е за да дойдат много пари които да се откраднат. Никой от тях не се интересува от културата и от паметниците на Пловдив.

  2. Действително, какво образование имат Маминото и Чичовото? Ама не в момента, ами от преди да станат кметове и обл. управители.

  3. Това е същото, като да направиш разлика между градивната и „консуматорската“-култура.

  4. Винаги ми е било интересно, как работи отделът „Вътрешен одит“ на Общината. Чел съм годишните му доклади, анализирал съм ги. Струва си, човек да разбере, каква е същността на нещата.

  5. Аз пък не съм съгласна с уличната халтура г-жо Аз. ДО къде стигна регреса!Необразовани хитри мушмороци да парадират че имат общо с култура. Питайте какво е образованието на Стоянов, кмета, и „културните оператори“, които прибират парсата от нашите пари!

  6. Страхувам се, че става дума не за културни или политически различия, а чисто поколенчески. Съжалявам, но съм съгласна с тези, които дават предимство на „уличната“ култура, както я нарича Девлетян.

  7. Добре финансирани са онези „големи културни събития“, които Стефчо смята за големи. А пък той няма как да ги прецени, защото за това трябват капацитет, лични познания и култура, които при него съвсем отсъстват…Поради тези причини, единствено щедро са финансирани на Веселина и Асен глупостите… те не се нуждаят от капацитет, за да ги разбереш. Това е положението в Пловдив с „културата“.

  8. „Всички големи събития културни, които са се развивали през годините, са запазени.“ Орязват парите на Есенния салон на изкуствата, що бе стоенчо?

  9. „..т 2 години насам културният календар се приема по специална наредба за първи път, максимално прозрачно, дава се възможност на всички хора да участват, после се гласува от общинския съвет. ..“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.