ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ВластГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Адв. Атанас Костов: Ние ще превърнем Пловдив в първия български „електронен град“

Дигиталната карта за Пловдив е основният ни акцент, заяви кандидатът за кмет на Демократична България

Адв. Атанас Костов бе представен като кандидат за кмет на Пловдив от Демократична България преди два дни. Специалистът в сферата на интелектуалната собственост влиза в битката за креслото на градоначалника като ново лице в пловдивския политически пейзаж. Какъв е основният акцент от програмата на обединението Демократична България адв. Костов разкрива в интервю за Под тепето.   

Коя е най-важната цел, която си поставяте като кандидат за кмет на коалицията „Демократична България“ в настоящите избори?

Моята цел е да превърна Пловдив в модерен град, град с изцяло електронното управление. Това означава. градът  ни да стане много по-удобен и лесен за живеене, означава повече бизнес и превръщането ни в разпознаваема международно дестинация за култура и туризъм. Но не само!

Как ще се случи това?

Залагаме на модерна визия за управлението на града,  на нашата експертиза и смелостта ни да стартираме  радикални реформи. За пръв път като модел електронният град се появява през далечната 1994 г и се прилага на практика в Амстердам. Изследвали сме и други успешни европейски, американски и азиатски градове като Токио и Сингапур. Проучванията показват, че в „електронния град“ хората се наслаждават на повече и по-качествено свободно време, радват се на по-висок икономически растеж, пестят време от взаимодействие с административните служби. Също така се постигат по-висока заетост, по-добра събираемост на местни данъци такси, по-качествени комунални услуги, Визията на „Демократична България“ за Пловдив като модерен електронен град има четири основни елемента  – ежедневие, услуги, управление, инфраструктура.

Разкажете ни повече за тези четири области?

Животът ни в града е вече силно свързан с интернет, там често се  информираме, общуваме с приятели и колеги, пазаруваме. Хората все по-ясно разбират ползите и смисъла от една електронна община и очакват адекватни действия в тази посока. Имаме концепция за развиването на електронни услуги като плащане на местни данъци и такси, издаване на документи, удостоверения и разрешителни, достъп до обществена информация, официални и частни документи (скици, планове, заповеди на кмета, актове на Общински съвет и т.н), подаване на сигнали, молби и жалби до администрацията. Тук една от основните ни задачи е защитата на личните данни и идентичност, така че всеки гражданин да може да борави в тази среда безопасно. По този път логично ще стигнем и до едно адекватно електронно управление на града, чрез конкретни онлайн инструменти.

Бихте ли дали конкретен пример за бъдещ онлайн инструмент и очаквания обществен ефект?

За коалиция „Демократична България“ е важно да дадем на гражданите възможност за местни референдуми по теми значими за Пловдив, чрез гласуване онлайн. Нека си спомним, че на националния референдум през 2015 дистанционното гласуване подкрепиха над 69%. Темата за повече пряка демокрация е също популярна. Чрез този инструмент се дава възможност за пряко упражняване правомощията на суверена електронно, което ще укрепи вярата на гражданите в потенциала на местната власт и волята тя да произтича от гражданите.

А какво имате предвид под „електронна инфраструктура“?

Дигиталната карта за Пловдив е основният ни акцент. Тя е подобна на картите за банкомат и пазаруване. С тази карта ще имате достъп до целия градски транспорт и всички културни обекти, като музеи, галерии, театри, кина и концертни зали. Този продукт ще обедини транспортната и културна инфраструктура в едно, ще изясни монетизацията в двата сектора, ще даде възможност да се анализира потреблението така че да се предлагат по-добри услуги на гражданите и посетителите на Пловдив. Приходите от отделните пера ще бъдат разпределяни на принципа на делегираните бюджети.

Всичко това звучи доста амбициозно?

И е съвсем постижимо. Ние в коалиция „Демократична България“ разполагаме с високо квалифицирани IT специалисти, които да наложат технически тези модели, както и с юристи които да създадат подходяща нормативна база за това.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

    1. Мъ наистина ли моойй. Батаклиев ти ли си, не ставаш за трол! Шубето е голям страх…ееех защо така ви се появи това момче, сега не можете да спите и вие комунистите, и герберите….А най-големият смях е, че Славчо ще спечели хахаха….срещу Костов ли хахах!

  1. Никой никого не мрази. Само че, така не се става кмет – от нищото. Впрочем имаше и такива години, но вече не е така. Този човек е симпатичен и крайно неизвестен. Партийката му е 1 файтон хора. Обречен е на неуспех. Сори.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина