БългарияГероите на деня

Жертви или нарушители?

Паяците скараха съветниците

Войводите: Да бъде премахнат този „общински рекет”! Тотев: Имате прекрасен опит от работа с паяци

От 40 на 60 лева скочи такса „репатриране” с решение на общинския съвет днес. Повишаването на санкцията при вдигане с „паяк” отново повдигна темата за паркирането и транспорта под тепетата и, разбира се, скара съветниците.

Те приеха предложението на Дани Каназирева всички средства, които влизат в общинската хазна от паркиране и санкции ,да бъдат реинвестирани в подобряване на транспортните услуги, за да бъдат осигурени повече условия за спиране в градска среда. Отхвърлено бе предложението на Ангел Иванов от БСП цената за репатриране да расте само за тези, които повтарят и потретят нарушенията си. Той поиска всяко ново вдигане от паяк на автомобила на даден шофьор да се таксува с 20 лева над старата такса от 40 лв. Кметът Иван Тотев хареса идеята, но общинските юристи я отхвърлиха заради правна неиздържаност.

Дебатите стартираха с изказване на войводата Слави Георгиев, който заговори за цялостно премахване на този вид услуга, като сложи в кавички тази дума. Общинският рекет с паяците или трябва да спре или цената да е поносима, заяви той, като използва думата „жертва” за хората, които не открият спрения си непозволено автомобил. Нарушителят не е жертва, контрира го съветникът от ГЕРБ Веселин Маневски. А Дани Каназирева припомни на групата на Патриотите, че именно по време на мандата на Славчо Атанасов бе подписан договорът за паяците. За него от трибуната заговори и кметът Иван Тотев. Това е първият договор, който бе на бюрото ми при встъпване в първия мандат. Той бе подписан между двата тура на изборите. Класика в жанра. В момента имаме дела заради него, а общината има да получава над 100 хиляди лева. Имате прекрасен опит от работата с паяците, обърна се Тотев към Слави Георгиев. Той уточни, че предложените алтернативни на репатрирането санкции- фишове и скоби, не са вариант, тъй като вторите могат да се поставят само на места със Синя зона, а за първите играе човешкият фактор. Нямаме армия от общински полицаи. Отново ще ви припомня, че паркирането е голям проблем в Пловдив. Да преметнеш паяка започва да се превръща в бизнес план за много нарушители. Един път те хваща паякът и си плащаш глобата за неправилно паркиране, но десет пъти ти се разминава. Така спестяваш средства от синя зона или платен паркинг. Знаем, че рестриктивния подход не е най-обществено приемливия, но води до резултати. Искаме да има култура на движение и паркиране, допълни кметът и цитира Буров, че българинът трябва да се научи да си плаща, за да върви държавата напред.

Бяха цитирани и сигналите на граждани, според които ремонта на улица „Любен Каравелов” е изял паркоместата там и спирането пред НОИ например става невъзможно. През септември ще имаме голям паркинг на три нива в мол Марково тепе. Но да видим дали гражданите ще искат да изминат стотина метра пеш, за да идат до Осигурителния институт или Местни данъци и такси, отговори Иван Тотев.  

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. За сведение на неосведомените граждани:Пред НОИ НИКОГА не е имало паркинг или паркоместа!Това,че дивите селяндури си спират както си поискат,е друго.Минете по ул.*Пещера* и ще видите колко са паркирали да си пият кафето и пушат трева в заведението въпреки знака и табелата на общината!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина