БългарияГероите на деня

Студенти от ПУ се класираха втори на национално състезание по правна симулация

Състезанието дава друга представа на младежите за Международната общност

Учат се на ползите от демокрацията и моралните принципи в правото

Паулина Гегова

Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition (JESSUP) е най-голямото и престижно състезание по международно публично право в света. То представлява симулация на съдебен процес пред Международния съд на Справедливостта към ООН, поради което се води на английски език.

В периода 9-12 февруари в София се проведоха националните кръгове на JESSUP за 2017 г. Отборът на Юридическия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ в състав Тодор Рогошев, Радослав Костов и Фони Стефанов завоюва три победи в предварителните кръгове, в които участваха още отборите на СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Американския университет в България. На финала, провел се в тържествената зала на Съдебната палата в София, отборът на ПУ отстъпи пред колегите си от СУ в оспорван мач, завършил с два на един съдийски гласа. Отборът на ПУ се нареди на второ място в класирането за писмени защити, а Фони Стефанов зае четвърто място в индивидуалното класиране.

Момчетата са изключително доволни от представянето си, продължаващи традицията отборът от ПУ винаги да се класира в челните позиции, както и от възможностите, които симулацията предоставя за професионалното им развитие.

Самите треньори Костадин Обретенов и Асен Кочанов са бивши състезатели, а сега обучават кадри, като целта им е да съберат ТОП 5 % от университета, които се надяват в бъдеще да заемат професионалните си места в областта на правото.

Правото също е изкуство, като всяко друго. Изискват се добри ораторски умения. Да познаваш правото добре е едно, да го представиш добре е друго, но е много рядко явление да можеш да съчетаеш двете до толкова, че да убедиш съдията в твоята теория, споделя Асен Кочанов.

Тази година полученият казус по Международно право съдържа 5 свързани по между си подтеми – трансгранични ресурси, общо културно наследство, правото на храна и вода, бежанските и миграционни потоци и екологичното право. Проблемите винаги са измислени между две несъществуващи държави обозначени с А и Р, понякога и с елемент на лична драма, но и винаги актуални, които могат да се свържат с реалността и при които правото е на кантар. Всеки отбор се подготвя както за ищец, така и за ответник, като се изправя пред съдии, които ги оценяват. Самите съдии са трима юристи от цял свят. Целта им е да те изкарат извън релси, но след това се превръщат в напълно различни хора, от които можеш да се учиш, получиш съвети и забележки, обяснява Тодор, за когото учебният процес е много по-лесен, след като е минал през състезанието.

Тодор Рогошев, Радослав Костов и Фони Стефанов по време на състезанието

Научихме се да боравим с огромен източник на информация. Да отсяваме наистина важното от плявата. Получаваме друг възглед за Международната общност и излизаме от вредния формализъм. Правим разследващи дейности. Преглеждат се предишни реални казуси, близки до нашия, конвенции, държавни практики, национални дела. Все неща, които университетската среда не може да ти предостави. Международното право е много различно от нашето. При него всички държави са равни, а в самата система няма йерархия. Организациите поддържат равновесието между страните, като се осланят на демокрация и добросъвестност. Когато защитаваш собствената си държава, трябва да знаеш нуждите й, но и да си наясно с нуждите на отсрещната страна. Затова е важно да се търси компромисен вариант и алтернативи, обясняват още младежите.

За цялото състезание те се подготвят около една година. По самия казус се работи 4 месеца и месец за устна подготовка, но всичко започва още по-рано, за да успеят да се справят с психологическата бариера, която ги дърпа назад.

Оказва се, че липсата на увереност е най-големият проблем при студентите. Много от тях не вярват в собствените си възможности. За други, подобни международни прояви просто не са приоритет. Те предпочитат да си вземат изпитите и често подадената информация, че се сформира отбор, не достига до тях или просто я подминават. Често се случва и 50 % от записалите се да се откажат в последствие.

Ако все пак човек участва в подобна симулация печели не само нови познания, но и става част от един културен и професионален обмен на опит на национално ниво. Адвокатските кантори и организации следят подобен тип извънкласни занимания, инвестират финансови средства в тях и организират състезания. Някои от по-откроилите се студенти получават предложения и за бъдещи стажове.

Момчетата споделят, че най-трудната част в тези три състезателни дни е била да направят първите крачки от местата си до трибуната, от която се изправят срещу съдиите. В началото, още на първия мач, стресът е бил много голям, но когато застанат отпред, изведнъж се абстрахират от заобикалящите ги хора. Понякога планираните тези и думи не излизали точно така, както им се искало. Имало е моменти, в които много бързо трябвало да превключват и сменят позицията си. Затова част от тренировката им през предходните месеци е и за самообладание.  

Самият Пловдивски университет също много помага на отбора си. Предоставя им база за тренировки, както и литература, ако я има в наличност, защото тя е много тясно специализирана и твърде обемна. И макар че нашите момчета няма да отидат във Вашингтон тази година, те са силно мотивирани и съвсем скоро ще почнат да се подготвят за състезанието догодина.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина