БългарияГероите на деня

Слави Георгиев: Какво става, ако недай си боже, зоопаркът подлежи на събаряне заради незаконност на строителството?

Юристът Атанас Петров: Чудя се дали прокуратурата в Пловдив сега ще реагира така, както при казуса с „Одрин 8” и ще атакува разрешителното за строеж на зоологическата градина

Имаме незаконен строеж на зоологическата градина в Пловдив, според върховните прокурори. Ще питам кмета Тотев на следващата сесия на общинския съвет какво следва, ако недай си боже, се постанови, че зоопаркът подлежи на събаряне, тъй като е строен в нарушение на ЗУТ и ЗОП? Става въпрос за 4,6 милиона общински средства, инвестирани в незаконно строителство! Много се надявам пловдивският зоопарк да бъде узаконен и да го има, а не да бъде бутнат и тези публични средства не отидат на вятъра. И в същото време вярвам, че длъжностните лица, извършили нарушения на двата закона, ще поемат и понесат своята отговорност. Така войводата Слави Георгиев коментира изнесеното в негово присъствие в централата на ВМРО-НИЕ от бившия кмет на „Западен” Десислава Желязкова постановление на ВКП за връщане на преписката за строителството на зоокъта в Апелативна прокуратура- Пловдив. Общинският съветник заяви, че още утре ще пише официално на Бойко Борисов. За да има сведения какви ги върши неговият кмет втори мандат, мотивира се Георгиев. Постановлението се разпространи от Желязкова, тъй като тя е жалбоподателят и документът е пратен освен до окръжна и апелативна прокуратури, и до нея в това й качество.

Обърнах се към прокуратурата за да потърся отговори. Провокирана от поредната първа копка на зоопарка в парк „Отдих и култура” и масовата сеч там, поисках от общината достъп до обществена информация относно проекта. Отговориха ми, че няма налична документация относно количествено-стойностната сметка и че реализацията на проекта е на етап „Оценка”. Тогава си зададох въпроса как без количествено-стойностна сметка въобще е стартирал този проект и как минават две обществени поръчки- първата е прекратена, а втората е за договаряне без обявление? И как без въпросната количествено- стойностна сметка цената му се завишава? На каква база? Отговори от Окръжна прокуратура и от Апелативна прокуратура не получих и затова обжалвах решението им за прекратяване на преписката пред ВКП. И отговорите получих от там, обясни Десислава Желязкова.

Това постановление споменава името на кмета Иван Тотев на редица места, а това, на фона на решенията на Окръжна и Апелативна прокуратури, ме изненадва. Тъй като в постановленията на първите две инстанции името на Тотев почти не се споменава, или по-точно само веднъж. При тях не се правеше връзка между зам.-кмета Розалин Петков и неговото решение за прекратяване на първата обществена поръчка и кмета Иван Тотев и неговото решение за откриване на втората обществена поръчка. Това казва и върховният прокурор- че двата случая са се разглеждали единично, а е трябвало да бъдат разглеждани комплексно и между тях да се търсят логическите връзки. После ВКП прави категорични изводи, че Тотев и вероятно други длъжностни лица са нарушили разпоредбите на два закона- ЗОП и ЗУТ. Изненада ме и другата посока на ВКП- незаконното строителство. Защото в него са инвестирани 4,6 милиона публични средства по договор със „Запрянови 03”. Според ВКП построеното с тези пари е незаконно и подлежи на премахване. Чудя се дали прокуратурата в Пловдив сега ще реагира така, както при казуса с „Одрин 8” и ще атакува разрешителното за строеж на зоологическата градина. Изненадва ме, че ВКП насочва вниманието към премахване на строителството, коментира юристът Атанас Петров, работил с Десислава Желязкова по жалбите й.

Часове, след като бе извадено наяве постановлението на Върховна касационна прокуратура, политическите страсти под тепетата се нажежиха. От общината отказват да коментират решението на върховния прокурор Колев с мотив, че не са се запознали с него. Отделни политически фигури пък коментират, че случващото се съвпада с активизацията на прокуратурата и конкретно на Сотир Цацаров в предизборния момент. Преписката вече трябва да е върната за доработване в прокуратурата в Пловдив, която трябва да прецени дали да се съобрази с мотивите на ВКП и дали те са достатъчни за образуване на досъдебно производство. Традиционно, сроковете за дообработване на върната преписка, са между месец и половина и два месеца. Развитието по казуса тепърва предстои. И явно темата за името на бенгалския тигър в бъдещата зоологическа градина временно ще отпадне от дневния ред.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. Толкова брутален и нагъл е този кмет!Още от случая с Райна Петрова се разбра че се е отчитала на него,след това с бутнатия склад пак се оправда с архитекта за запалените складове се изгавриха с клошара!Същевременно демонстрации на благоденствие и инвестиции многократно надхвърлящи неговите доходи!Управник,който управлява еднолично и държи подчинените си в зависимост и страх!Крайно време е да го пратят в ЗАТВОРА!

  2. Бойко Борисов ще получи постановлението на ВКП само три дни, след като посети зоопарка и обеща да осигури бенгалски тигър. Строителството на пловдивския зоопарк е незаконно и изграденото подлежи на събаряне. Това е изводът от постановление на Върховна касационна прокуратура по сигнал за евентуални длъжностни престъпления при изграждането на градината.

  3. Искат да бетонират гребния канал, да го застроят като слънчев бряг, искат да строят десететажен блок на паркинга на гребния канал, няма такава държава

  4. Поздравявам хората от ВМРО и сайта Под тепето !
    Само тук се публикува реалната ситуация по този казус ! Останалите пловдивски медии ………………

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина