Героите на деня

Петко стана Славчо, съзря саботаж

Мегаскандал на антикорупционния съвет

Губернаторът Тодор Петков водеше съвета
Губернаторът Тодор Петков водеше съвета
Атанасов, но не Славчо, а Петко, се опита да даде отговори на всички въпроси, зададени от членовете на Областния обществен съвет за противодействие срещу корупцията във връзка със скандалния завод за екоотпадъци в Шишманци. Кметът не дойде, тъй като е в отпуск, а това за част от съвета замириса на предварително подготвен сценарии. „Как така излезе в почивка точно преди заседанието ни. Трябваше да отговори на толкова наши въпроси, част от тях вероятно неудобни“, съзряха интрига някои от членовете комисията. Петко Атанасов стана Славчо Атанасов за инфарктното заседание
Петко Атанасов стана Славчо Атанасов за инфарктното заседание

На една ръка разстояние се разминаваха общинският съветник и лобист на консорциума около Атанас Търев и Николай Гигов- адв. Георги Колев, и отколешният му враг Петър Станчев. Първият присъстваше в качеството на експерт от общината, както го представи зам.кметът, а в случая кмет, Петко Атанасов, а вторият- като заинтересован гражданин, по думите му. Въпреки жестоките погледи, които си хвърляха Колев и Станчев, началото на съвета мина мирно и кротко. Областният управител Тодор Петков прочете пред всички близо 15 страници от доклада, който проследява историята на завода. След близо час гладко четене губернаторът даде възможност на членовете на съвета да зададат въпроси. Без да му бъде дадена думата Петко Атанасов се обърна към присъстващите с леко заповеден тон и дръпна лекция как всичко около екозавода е чисто и как съзира саботаж, който ще има национален резонанс. Срещу това твърдение на воеводата въстанаха почти всички членове на антикорупционния съвет. “Ние не искаме да съботираме, а искаме отговори”, репликира Атанасов Мариана Чолакова от съвета.
Областният дава някакви документи на слисания зам.-кмет на Раковски Иван Драгоев

Петко Атанасов се беше подготвил подобаващо с документи, с които да докаже, че общината няма да е ощетена в случая. Той подчерта, че заводът ще е 100 процента общинска собственост- 200 декара депо, сграден фонд, инсталации и машини. Оказа се обаче, че земята под сградния фонд не е собственост на общината. Повечето от членовете на съвета попитаха зам.кмета защо в този завод се наливат милиони, а той още не работи и защо е нужен субект „консорциум“ за управлението му? За милионите Петко Атанасов не огвори, но предположи, че предприятието ще тръгне в края на май. Най- интересен за съвета беше въпроса как така дяловете на общината консорциум “Екологичен завод”, който ще работи и управлява завода, са се свили от над 50 процента до мижавите 17,01 на сто след влизането на две нови дружества в консорциума. Христо Николов от “Зелени Балкани” беше категоричен, че легитимността на консорциума е незаконен, позовавайки се на доклада на Държавната финансова инспекция, но Атанасов репликира, че докладът не е окончателен и има нов, заведен в деловодството на общината, според който всичко е ок. “Доклада няма да го приложим”, категоричен беше Атанасов. “ Но той е изготвен за една седмица от един експерт, на фона на първия, който е изготвян дълго време от екип от 30 души”, разлюти се Николов. Не се чу отговор и на въпроса защо е трябвало да се свият дяловете на общината с вкарването на нови двама играчи в консорциума. В полемиката се включи и зам.-кметът на Раковски Иван Драгоев, който беше категоричен, че заводът няма издадено строително разрешително от неговата община. “Отказват да ни покажат документите от пловдивската община. Ние не сме против завода, но сме против депото”, включи се Драгоев, а областният управител попита кое не му е ясно и му връчи някакви документи. Тук назря огромният скандал. Петър Станчев не се сдържа, скочи от стола си и попита защо в Шишманци са наляти десетки милиони, след като по договор изграждането трябвало да струва шест милиона. Той размаха пръст пред всички, а областният му заповяда да напусне съвета. Дори се втурнаха да викат охраната. До ексцесии не се стигна, тъй като Петър Станчев напусна сам заседанието, като лашна мощно вратата на конферентната зала отвън. След още половин часов шумен дебат с елементи на цирк, комисията беше разпусната.
Петър Станчев взе думата и беше изгонен

По–голямата част от членовете исказаха мнение, че така и не са чули отговорите за изсипаните в Шишманци милиони, позициите на общината в бъдещия екозавод и прочие. “ Има много мъглявина в цялата история с екозавода, финансирането му и бъдещата му работа и много въпроси, на които трябва да се търсят отговори“, категорични бяха членовете на съвета. Единствен глава беше снишил председателят на „Граждански клуб“ Лука Станчев, който бранеше здраво позициите на общината и не зададе нито един въпрос. „Тебе те знаем. Ти сигурно отдавна си запознат с тези документи, които ние днес четем“, обърна се към шефа на „Гражданския глуб“ Христо Николов, а някой в залата попита шепнейки какъв наем плаща Лука за уникалната къща в Стария град, която преотдава за заведение.
Адвокат Георги Колев изслуша словесния екшън

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина