БългарияГероите на деня

Павел Михайлов, кандидат-кмет на община „Родопи“ от БСП: Ще управлявам заедно с хората от селата

Община "Родопи" не е усвоила нито лев по еврофондовете, ще сформирам екип от специалисти да работят по проекти

Павел Михайлов, кандидат за кмет на община Родопи

– Г-н Михайлов,  в последните четири години бяхте общински съветник, защо влизате в битката за кмет на община „Родопи”?

– Живея в община „Родопи”, семейството ми, голяма част от приятелите ми и хората, които са ми гласували доверие, за да бъда  общински съветник, също живеят в община Родопи, всички мои проблеми са и техни проблеми, ето защо всички ние имаме интерес тези проблеми да бъдат решавани. Всички въпроси, задавани от жителите на общината, съм ги задавал в качеството си на общински съветник многократно, но почти никога не съм получавал адекватен отговор. Жителите на община Родопи имат право да получат истински отговори и възможности за решаване на проблемите си. Четиригодишният мандат на общински съветник не е самоцел и ако през този период установиш, че голяма част от трудностите могат да бъдат решени, а липсва воля за това, не можеш да се примириш с този „управленски инвалидизъм”. Използвам тази метафора, защото всякакви оправдания са излишни. Считам, че притежавам нужните знания и умения, за да реша съществуващите проблеми, с което да се подобри качеството на живот на всички жители на община Родопи.  

– Казвате, че имате поглед върху управлението на общината. Кои са проблемите, които спешно трябва да се решат?

– Като общински съветник добре познавам проблемите на всяко населено място. Въпреки това аз и моят екип изготвихме анкета и попитахме над 1800 жители на община „Родопи” за основните проблеми на тяхното населено място. След като направихме анализ, резултатите съвпадат категорично. Основните проблеми са липсата на канализация, състоянието на уличната мрежа, чистотата, сигурността, безработицата. Над 85 % от анкетираните отговарят, че общинската администрация не се е справила с посочените проблеми. Именно защото никой от управляващите в момента не зачита мнението на обикновения човек, смятаме да създадем обществени съвети по села и към общината с реални правомощия. По този начин населението ще участва пряко в управлението.

– Допусна ли грешки кметът на община „Родопи” и кои са те?

– Кметът на община „Родопи” допусна достатъчно грешки, за да изгуби доверието на избирателите си. По време на сегашното управление на община „Родопи” беше допуснато да бъдат продадени на безценица много общински имоти от съдебни изпълнители. Жителите на село Белащица например загубиха един емблематичен имот, на който се провеждаха събори и празници на селото – ореховата градина. 11-те дка бяха продадени за малко над 30 000 лева. Кметът на община „Родопи” централизира управлението, като отне правото на най-големите населени места – Цалапица, Първенец, Брестовица и Ягодово, да бъдат второстепенни разпоредители на бюджетни средства. Стига се до абсурдни ситуации, в които кметът на най-голямото село Цалапица е принуден да чака по цял ден пред вратата на общинския кмет, за да получи средства за  материали например, а понякога дори не е допускан. Децентрализиране на управлението и възстановяване статута на кметствата да разполагат със собствен бюджет ще улесни административното обслужване на населението и ще даде нужната оперативна самостоятелност на кметовете на кметства.

Освен това община „Родопи” е на едно от последните места по усвояването на средства от европейските фондове. По Оперативна програма „Околна среда” за този мандат община Кричим е спечелила 33 053 347 лева, община Стамболийски 37 779 254 лева, община Хисаря 46 504 385 лева, а знаете ли колко пари е усвоила община „Родопи” – нито един лев. През 2011 г. управляващите от предишния мандат успяват да привлекат средства по ПУДООС за изграждане на канализация за кв. „Терасите” в с. Първенец в размер на 2 570 000 лв. Отпуснати и усвоени са 1 257 000 лева, след реализиране на този етап е трябвало да бъдат поискани и усвоени останалите пари за приключване на целия проект, но настоящата общинска администрация е пропуснала да усвои тези средства.

– Какво предлагате като решение?

– Ние изготвихме много подробна платформа за управление в следващите четири години. Ще спомена основните ни приоритети, а те са следните: подобряване на инфраструктурата – пътна, ВиК, ел, зелени площи и паркове. За целта трябва да бъде придвижена процедурата за изготвяне на Общ устройствен план – той ще бъде в основата за развитие на инфраструктурата на общината. Обмисляме създаване на общинско предприятие, което ще има грижата да поддържа пътища, тротоари и озеленяване. По този начин ще бъдат привлечени нови инвестиции, а оттам и осигуряване на нови работни места.

Като юрист виждам пропуски в местната нормативна уредба и ще използвам личния си опит за нейната промяна. В настоящия период на евроинтеграция ще бъде необходимо създаването на квалифициран екип за ефективно ползване на европейските средства за изпълнение на общинските планове за развитие и участие по програмите на европейските фондове. Стремежът ни е да водим социално ангажирана политика, като разширим обхвата на млечни кухни, социален патронаж и клубове на пенсионера. Имаме програма за развитие на читалищата, училищата и детските градини. Внедряването на електронно обслужване на населението също е приоритет. Не трябва да забравяме и младите хора. Вече осигурихме безплатен интернет в Цалапица и Първенец. Целта е да осигурим безплатен достъп до световната мрежа във всички населени места. Но с това няма да осигурим работа на младите хора, ето защо е крайно време да бъде осъществена идеята за осигуряване на първо работно място за тях. Това може да се случи, ако между общината и бизнеса се изгради взаимодействие за постигането на целта.

– А как ще работите с бизнеса?

– Следва да бъде осигурена подходяща данъчна среда. Ще привличаме нови инвеститори. Ще помагаме на бизнеса. Като пример в обратната посока е съществуващият проблем между ръководството на общината и тържището в с. Първенец, чиито собственици са около 7000 души – акционери в създаденото от тях Акционерно дружество. Тържището осигурява прехраната на около 100 свои служители и на над 1000 производители и търговци. За мен остава непонятно поведението на община „Родопи” в лицето на управляващите я спрямо един от най -големите и коректни данъкоплатци, от който взима по около 60 000 лева на година от печалбата, само защото до входа на тържището се намира новоактуван общински път, а по този начин засегнати са всички близо 7000 акционери. Освен това кметът на общината не одобрява изготвения ПУП, а тържището не може да участва по европроекти и да се развива. Община „Родопи” е селска община, ето защо създаването на условия за реализиране на продукцията на земеделските производители е от съществено значение за осигуряване на прехраната на тези хора.

– Много от хората в малките населени места вече са разочаровани. Смятат, че проблемите им остават нечути и неразрешени от кметове и политици. Как ще ги убедите, че на 25 октомври трябва да отидат до урните и да гласуват за вас?

– Правилна е констатацията, че хората в малките населени места са разочаровани, аз съм част от тези хора и разочарованието не ми е чуждо. От друга страна, позицията ми на кандидат за кмет на община „Родопи” олицетворява политическата фигура, която са избрали да ги представлява на местно ниво, ето защо не мога да игнорирам крещящите проблеми и не мога да позволя това разочарование да се превърне в апатия и примирение. Хората нямат право да се примиряват с това и искренно ще се радвам да има все по-малко примирение, защото само това може да амбицира и убеди всеки избирател да потърси алтернатива сам за себе си. Има достатъчно кандидати, които обещават „светло бъдеще” за общината, но само избирателят може да почувства и да се довери на вътрешното си усещане дали в действителност предизборните обещания са поредното „светло бъдеще” и дали живее в такова, или заобикалящата го действителност е друга. Опитвам се да бъда обективен и реалист за възможностите си, поради което, за разлика от някои скъпи предизборни кампании, предпочитам да се срещна очи в очи с повече хора, да обикалям по разбитите улици на Брестовица, Марково, Брестник, Браниполе и другите села и без учудване да виждам, че „светлото бъдеще” се е превърнало отново в кално и мръсно настояще. И веднага давам пример отпреди няколко дни. Пряко засегнати от калното настояще са жители на Цалапица, на чиито улици би трябвало да бъде положен фрезован асфалт, като вместо това фрезованият асфалт е положен на улиците на общинските съветници от управляващата коалиция. И тук е моментът да дам още един пример. След проливните дъждове през август миналата година част от пътя за малкото балканско село Дедово пропадна. Тогава правителството реагира адекватно и отпусна 1 170 000 лева на община „Родопи”, за да ремонтира проблемния участък. До настоящия момент кметът не е направил нищо, за да използва тези средства по предназначение. Стигна се даже дотам, че жителите на селото, които почти всички са в пенсионна възраст, направиха на два пъти протест, вторият от които пред сградата на общината. Проблемът е, че ако не се ремонтира пътят до края на годината, има вероятност отпуснатите средства да бъдат загубени, а при една „лоша зима” и неблагоприятни атмосферни условия пътят може да пропадне напълно и да откъсне тези хора от света.  

– Падна ви се числото 13 в интегралната бюлетина, фатално или щастливо е това число за вас?

– Фатално може да е това число за всички мои опоненти, но не и за мен. За мен това е най-щастливото число. Все пак съм роден на 13-и, и то в петък.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина