БългарияГероите на деня

Отпаднали от трудовия пазар жени получават втори шанс

Уникално по рода си социално предприятие дипломира успешно завършили курсисти

Зам.-министърът на образованието Деница Сачева ще връчи дипломи за професионална квалификация на успешно положилите изпит жени в социалното предприятие „Шивашка работилница” , управлявано от Фондация "Национален алианс за работа с доброволци" (НАРД). От създаването на предприятието през 2015 г. до настоящия момент професионалното си дуално обучение завършиха над 30 жени. Те бяха трайно отпаднали от пазара на труда и за тях обучението се оказа единствен шанс и реална възможност за професионална реализация. На всички беше предложена работа в шивашка фирма в района.

Социалното предприятие е създадено от Фондация НАРД като част от стратегията на организацията за подкрепа и развитие на социалното предприемачество в България. Целта е хора с нисък социален статус и от уязвими групи да получат шанс за обучение и реализация на трудовия пазар чрез придобиване на социално-трудови и професионални умения по шивачество.

Предприятието стартира своята дейност с подкрепата на община Пловдив и се финансира от „Бигент” (Берлин) чрез дарители от немския град Дортмунд, „Тръст за социална алтернатива”, „Телус Интернешънъл”, „Глобал гивинг” и други частни и обществени дарители, както и с любезното сътрудничество на КСУ – Пловдив.

Събитието се финансира от „Тръст за социална инициатива”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина