БългарияГероите на деня

Казанджиите към политиците: Не се заигравайте с ракията, тя е радостта на народа!

Промените в закона са лобистки, в тях няма логика, категорични са малките алкохолни производители  

Действията на парламента ще увеличат драстично варенето на нискокачествени спиртни напитки, алармират хората от бранша

Не се заигравайте с ракията на народа. Това не са ви винетките. Посягате на любовта на хората, на традициите. Правите грешка, предупредиха казанджии от цялата област политическата класа тази сутрин, на спонтанен протест пред общината. Десетки малки алкохолни производители се събраха край кметството, за да закрещят срещу приетите на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Те са категорични, че ако управляващите не приемат исканията им, ще има масови протести в цялата страна, които ще се концентрират в шумно недоволство пред парламента. Казанджиите и техните клиенти се канят да блокират възлови пътни артерии. Като това ще се случи още днес. В 15 часа производители на ракия и вино ще затворят с телата си пътя от Пазарджик за Велинград, на прелеза край Септември.

Това е геноцид срещу всички. Не могат да отнемат радостта на народа, категорични са собствениците на казани. Те скачат срещу решението, според което малка спиртоварна има право на производствен обем от 500 литра годишно, при един тон досега. Трябва да преправим цялото си производство. Това ще ни фалира. За да реорганизирам казана си ми трябват поне десет хиляди лева, а после ще ги избивам десет години. Така аз ще остана без доходи, хората, на които давам заплата остават на улицата, а клиентите ми ще извадят допотопни уреди, барабани от перални и тенджери, за да варят по мазета и плевни. Това ли искат управляващите. Промените в закона са поръчкови, заяви Гено Чобанов, който има казан в Съединение.

Той и колегите му са категорично против и срещу решението казаните им да имат право да работят само шест месеца в годината- от юли до декември. В другото време какво правим. Как да изплащаме кредитите си, как да издържаме семействата и служителите си. В промените в закона няма никаква логика, тъй като тези шест месеца в годината, през които няма да работим, държавата ще губи от нас пари от осигуровки и акцизи, а нали именно събираемостта е мотивът за тези промени, каза Спасийка Пълова от Батак. Какво ще варя от юли до декември, череши ли? Мен активният сезон ми е сега, от януари. Инвестирал съм 150 хиляди лева в казаните си, осигурени от кредит, който изплащам. Имам 4 казана, като сега трябва да изхвърля двата и да остана само с два, но кредитът ми остава същият, коментира Любомир Петров от Панагюрище.

Посягат на традициите ни. Аз не помня в къщи да не се е варило ракия и винце. Аз ходя на казан, тъй като имам плодови дръвчета и лози в двора си. Искам там да ми варят качествена домашна ракийка и хубаво винце, а не аз да го правя. Сега излиза, че не мога да си сваря джибрите. Ако си купя казан попадам под ударите на закона. Какво да правя, питам политиците, обърна се към управляващите мъж от Съединение.

Атакуват малките дестилерии, които не произвеждат алкохол за продажба, а извършват услуга. Новият закон води до ограничаване на хората до достъп до ракия и вино. Ние не произвеждаме алкохол, а варим за хората, които идват при нас с продукцията си. Тези промени няма да доведат до борба с нелегалната търговия на спиртни напитки, защото тя не се прави от казанджиите. Те ще влошат още повече положението, тъй като хората ще бъдат принудени да варят в домашни условия, в избите си. Ще варят най-нискокачествен алкохол, без никакъв надзор, обясни Николай Гичев от Брани поле.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина