Френската гимназия в Пловдив с награда за мултикултурно образование и толерантност

Актуално Градът Евала Култура Новини

Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ в гр. Пловдив ще бъде първото училище отличено с наградата „Симон Вей“ за мултикултурно образование и толерантност. От 2018 г. Френската гимназия е със статут на училище посланик на Европейския парламент.

Наградата е по инициатива на евродепутата Илхан Кючюк и Валентин Тончев, съветник на Кючюк и бивш възпитаник на гимназията и е създадена с подкрепата на Американския еврейски комитет.

Награждаването ще се състои на официална церемония на 18 февруари (петък) от 12:00 часа в сградата на Френската гимназия в Пловдив.

Симон Вей е емблематична личност от еврейски произход, виден френски политик, бивш министър на здравеопазването и първата жена, която застава начело на Европейския парламент. През 1944 г. заедно с фамилията си е арестувана и е депортирана в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау, където остава 13 месеца. През 1979 г. Симон Вей е избрана за председател на Европейския парламент и става първата жена – председател на тази висока трибуна.

След церемонията по награждаването евродепутатът Илхан Кючюк ще изнесе пред учениците от училищния европейски клуб лекция на тема: „Бъдещето на Европа“.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.