Съдът отмени повишението на цената на билета в столицата

Актуално Изпод тепето Новини Темида

Наредбата била икономически необоснована

„Административният съд в София отмени Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столичната община в частите ѝ, касаещи цената на еднократното пътуване от 1,60 лв. и на всички останали превозни документи, както и на правилата, по които се образува размерът на тези цени. Това обясни Милка Христова, заместник-председател на Столичния общински съвет от БСП и адвокат по делото срещу решението на СОС.

Припомняме, че преди два дни кметът на Община Пловдив Здравко Димитров обяви, че внася предложение в местния парламент за 50 на 100 скок в цената на билета, защото Превозвачите искат увеличение, както и повишение на цените на всички такси за услуги, които предоставя администрацията.

Как повишаваш таксата без да обосновеш това чрез повишаване на разходите за извършване на тази такса. Не знам как Община Пловдив ще изготви тази обосновка. Изненадан съм„, заяви в коментар пред Под тепето областният управител Йордан Иванов и се усъмни в законосъобразността на решението за поскъпване на общинските такси.

В тази връзка е интересно за цялата пловдивска общественост да се запознае с мотивите на Административния съд в София.

Едно от възраженията Милка Христова е свързано с факта, че цената на билета от 1,60 лв., въз основа на която се определят и всички останали цени на превозните документи, е определена на база реализирани 288 837 млн. лв. приходи, разделени на 415 592 млн. пътувания. Но по делото се установи, че пътуванията са 531 565 млн. броя, тоест с 21% повече.

„Използването на намаления брой пътувания на практика обаче води до 23% по-висока базисна себестойност на цената на билета от реалната“, обясни общинският съветник пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ приетият разходно ориентиран модел позволява и допуска необосновано увеличаване на разходите на ЦГМ от 13 млн. лв. за 2015 г. до 24,8 млн. лв. за 2017 г.

Съдът е възприел и възражението на адвокат Христова, че в стойността на цената на превозния документ, заплащан от пътниците, неправилно е включена „разумна печалба“ от 5%. Тя се покрива от субсидията, което води до нейното двойно плащане.

Възприет е и доводът на Милка Христова, че заложената рентабилност при определяне на цената е в противоречие с европейските правила и регламенти, които изискват общественият пътнически превоз да гарантира, че услугата е на по-ниска цена от тези, които се определя само от пазарните механизми.

Споделете ни във:

1 thought on “Съдът отмени повишението на цената на билета в столицата

  1. Пловдивските бандити от обшината начело с кмета си мислят, че държавата оше е разграден двор и могат да крадат както си искат и когато си искат! Мислят, че с фалшиви справки за 100/100разход на гориво, за продадени 2билета на курс… ще, заблудят отново хората! Но в момента самото предложение на кмета, за увеличение на билета, трябва да се разследва, защото това е опит за кражба на милиони а това знаем, че не е безплатно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.