Изпод тепетоМнения

Стопаните на тютюневия склад на „Екзарх Йосиф: Да работиш на място с толкова история е привилегия, но и задължение

Никой в Пловдив не е безпристрастен към случващото се в Тютюневия град. Не само пловдивчани, но и хора от цялата страна са вперили поглед в "Одрин" 8 и със затаен дъх следят развитието по казуса. С мнение по темата излязоха и собсвениците на мебелен салон "Галеро", който също се помещава в тютюнев склад и е добрият пример, който ви дадохме вчера. 

Обръщението им пристигна директно в електронната ни поща, а ние ви го представяме без редакторски намеси.

Преди дни станахме свидетели на разрушаването на едни от най-красивите тютюневи складове – склад „Ориент“ в Тютюневото градче в Пловдив. Искаме да изразим искреното си възмущение от наглото и неморално разрушаване на сградата, която има висока художествена и архитектурна стойност. Тази територия е обявена за групова недвижима културна ценност, която трябва да се възстанови, пази и развива.

Срещнахме коментари в социалните мрежи, че складовете са оставени да се саморазрушават и е най-добре да бъдат премахнати. Но ние сме доказателството, че е напълно възможно тютюнев склад да бъде запазен, обновен и да функционира наравно с новопостроените здания. Преди девет години с много енергия и средства превърнахме сградата, в която се помещава „Галеро“, от руина в един от най-големите мебелни салони в Пловдив.

Смятаме, че да работиш на място с толкова история е привилегия, но и задължение. Над просторните зали с мебели сме обособили пространство, което от години приема различни инициативи, лекции, изложби и инсталации в атмосферата на Тютюневия град. Тук се проведе изложбата на общественичката Пенка Калинкова „Изчезващият тютюнев град”, която включваше архивни и съвременни фотографии по темата. Тя за пръв път насочи вниманието на обществеността към облика и проблемите пред тютюневото градче. През 2014 година Мебелен салон  „Галеро“ бе хост на форума за социална промяна чрез емпатия и отворено образование – Empatheast. Организирахме и лекция на една доста непопулярна тема в България – екологията при мебелите. И това е само началото, защото през тази година сътрудничеството с различни културни и обществени организации продължава и вече се планират много интересни проекти и събития, включително с Фондация „Пловдив 2019”.

Смятаме, че един успешен бизнес модел може да се съчетае с активна обществена дейност и ние го правим от години. Надаваме се, че компетентните институции ще вземат нужните мерки и красивите тютюневи складове ще бъдат не само защитени от разруха, но и върнати към живот.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Добре, че са климатиците по фасадата, да се сетя, че това е паметник на културата. Та нали баба ми докато е работила вътре по 13 часа на ден с почивка от 30 мин. се е отоплявала с климатик, поне да е на топличко жената.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина