Решено: Бутат Гарнизонна фурна идната седмица

Изпод тепето

Хората в квартала внесли подписка срещу опасните сгради, искат си парк

Администрацията тълкува подписката като референдум, тъй като на общественото обсъждане имало организирани посетителски групи

Още в началото на следващата седмица ще се пристъпи към събарянето на Гарнизонна фурна, каквито бяха плановете на общината. Това стана ясно днес от изявление на кмета на район „Западен“ Димитър Колев.

Припомняме, че през февруари там се самонастани група артисти начело с Емил Миразчиев, „отваряйки“ център за съвременно изкуство и обяви че сградата не трябва да се събаря.  Културтрегерите успяха да завихрят обществен дебат за съдбата на бившия военен имот, който ние от Под тепето проследихме подробно.

Райкметът Колев разказа, че е получил подписка от жителите на квартала, които се обявяват че сградите са опасни и настояват за парково пространство. За това са се подписали над 200 души от този микрорайон в Смирненски. Димитър Колев припомни, че още преди години на земята там е сменен статута по настояване на гражданите, които се опасяват че теренът може да бъде застроен с жилищни кооперации. Сега теренът е отреден имено за зелени площи.

В първия работен ден на месец май ще започне демонтирането на оградните пана, а после ще се пристъпи към събаряне на петте сгради в имота. Става дума само за една масивна постройка-Гарнизонна фурна и които са паянтови.

На припомнянето че кметът Иван Тотев преди време каза, че Общината ще направи допитване до всички хора от квартала дали казармената сграда да заживее като арт център или целият имот да стане парк, Димитър Колев коментира: „Приемаме тази подписка за отговор и проведено допитване. В нея наистина стоят подписите на живеещите там, а на общественото обсъждане имаше организирани външни групи за присъствие.“   

Колев припомни, че проектът на Общината за Гарнизонна фурна се обсъжда активно много отдавна в общественото пространство. Особено след прехвърлянето на имота от Министерство на отбраната през 2015-а г.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Решено: Бутат Гарнизонна фурна идната седмица

  1. Аз такава подписка не съм виждал, а живея там. Не съм и чувал да има нещо такова. Както и да го наричат това решение, то си е на тъмно. И да не се смесват паянтовите сгради, в които навремето имаше разни работилници, с масивното здание на самата фурна.

  2. Парк?
    Джендема е от другата страна на линията. Не знам кой е прав, но най-лесно е да се бутне нещо. Паянтовите да ги бутат, а за масивната биха могли да измислят нещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.