Изпод тепетоМнения

Оставиха Божиловия чифлик да падне

Паметникът на културата може и да не преживее зимата

Прекрасният Божилов чифлик е оставен да падне. Съдбата на един от най-красивите градски архитектурни диаманта вече сякаш е решена. Паметникът на културата може и да не оцелее зимата и още при първия сняг да рухне сам. Няма покрив, има следи от огън навсякъде, а вратите и прозорците на творбата на арх. Камен Петков на улица „Мали Богдан” са отворени за вандали и мародери, които вече са разбили част от вътрешните стени, за да ползват тухлите от тях. Разграбили са и почти цялата ограда от красиво ковано желязо. Няма и следа от красивите фрески, които красяха стените на повечето вътрешни помещения на сградата. Вместо тях има сажди и други нечистотии. Очевидно е, че постройката е оставена да рухне сама и това най-вероятно ще се случи съвсем скоро.  

Сградата е обявена за опасна преди няколко години. Има предписание да бъде детайлно заснета, а после демонтирана и преизградена, дочу Под тепето. Така обаче тя напълно ще загуби автентичния си вид, а и не е ясно кой от собствениците ще се заеме със заснемането, демонтирането и възстановяването й по снимка. Припомняме, че собствеността в паметника на културата е поделена между наследниците на Божилови и общината.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. До „има решение“… Не бе тъпчо ,ние не “ „чакаме“ , ние гласуваме . Ти, обаче явно си от чакащите за милиционерско-мутренси трохи,захласнат от плевенските членове на БеКиПету. Аре марш в зоологическата под шлифера на баце.

  2. Чакаме генерала Болшевик да оправи всички неправди в България, чакайте със затаен дъх и мирувайте, партията, Кремъл и вся остальная сволочь идат с гърмежа на Аврора…

  3. Винаги когато минавам покрай къщата се чудя защо е в такъв вид и сега разбрах колко значима е била и как не умеем да пазим историята си -живеем във вълче време и всичко се разпадна нищо вече не е ценно. . .

  4. Цялата страна е оставена да падне и пропадне,колкото и да не ни се иска.Какъв е проблема?Срещу ръжен не се рита.Кога сме най-зле,тъй да сме.Да спи зло под камък итн…Робската психика,съчетана с Андрешковското измекярство на огромна част от населението на страната,ни връща там,от където сме пробвали да се откъснем много пъти,но явно не можем.Хей,Балкан ти роден наш…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина