Изпод тепетоМнения

Казусът „Прясна паста” срещу “Star foods” продължава

Радосвета Йорданова – Искаме само да не ни свързват с другото заведение, защото сме различни

Петър Пършев – Не искаме да си правим име на нечий чужд гръб

Паулина Гегова

Както съобщихме вчера, две заведения в централната част на Пловдив се изправиха пред истинска война заради авторски права. Те са „Прясна паста” на ул. „Опълченска” 13 и “Star foods” до Римския стадион.

Всичко започва когато собственичката на „Прясна паста” – Радосвета Йорданова вижда логото на нейното заведение върху витрините и менютата на конкуренцията.

Що се отнася за името Прясна паста, то не може да бъде патентовано, знам това. То е общо име и всеки може да го използва, но дизайнът на логото е индивидуално. Шрифтът е правен от дизайнер, а не е взет от свободна програма, споделя тя.

След публикацията на ресторанта във фейсбук и статията на Под тепето, от “Star foods” премахват всички атрибути с чуждото лого.

Нямам против да предлагат паста. Това не ми пречи, може да предлагат каквото пожелаят. Искаме само да се разграничим от тях, а не да ни свързват заедно, защото двете заведения са напълно различни, обяснява Радосвета, огорчена, че от “Star foods”са свалили техни снимки и са сложили нови цени на тях. Снимки, които са правени от поръчан фотограф.

Въпреки това, тя е щастлива, че от заведението са премахнали логото и желае случаят да се приключи.

 

От друга страна от “Star foods” са ядосани, че ги обвиняват в плагиатство прибързано и без информираност.

Шефът на заведението за бързо хранене – Петър Пършев, обясни, че никой не е искал да ги краде. Вкарали пастата в менюто от съвсем скоро, екипът чака фотостудио да завърши авторския проект, който са поръчали. До тогава са имали нужда от някакви снимки за заместител и по погрешка са взели тези на „Прясна паста”.

Просто човек от персонала, на когото бях наредил да намери нещо е попаднал на тях и ги е извадил. Не искам да си правя име на нечий чужд гръб. Моето лого е защитено, платил съм за него, категоричен е той.

Петър Пършев е в бранша от 20 години. Опитът го е научил, че в този бизнес е по-добре да не си правиш врагове, а точно обратното – приятели.

 

Разбирам, че е станала грешка, но трябваше още в началото да дойдат при мен. Да ме намерят и да обсъдим проблема като хора, а не да се пише по социалните мрежи, допълва той, като подчерта, че е проучил въпроса с авторството на „Прясна паста” и е сигурен, че нямат право на каквито и да е претенции, защото нищо не са патентовали.

Какво ще се случи от тук насетне между двете заведения, не е ясно. Дали ще заровят томахавката или ще тръгнат по съдилищата за сега е въпрос с неясен отговор. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Ебати наглия простак, тоя шеф на старфуудс.
    Заслужава си глоба след съд одмах. Забравил бил. Ми забрави си и касовия апарат и обяснявай, че си сложил…пък то се оказало ЕЛКА по погрешка… хахахх

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина