АктуалноЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовини

“Прегръдката” вече е в Пловдив

Бронзовата скулптура на Ода Жон събира погледите на стълбите на Света Богородица

Бронзова скулптура на Ода Жон бе експонирана пред Катедралния храм „Успение Богородично” снощи. „Прегръдката“ пътува на няколко места в България, а в Пловдив гостуването на творбата на художничката е в рамките на фестивала за съвременно изкуство „Процес-Пространство”.

Ода Жон е родена в София 1979 г. и се казва Михаела Дановска. Баща ѝ е художник. Учи в художествената академия в Дюселдорф от 1998-2003-а. През 2000 г. се омъжва за прочутия немски художник Йорг Имендорф, който е бил неин преподавател. Но изложбите ѝ, които тя прави след смъртта му през 2007-а, я представят като оригинален артист със собствено мислене. На 23 ноември миналата година Ода Жон откри изложбата „Сърцевина“ в Националната галерия у нас – критика на възприемането на женското тяло като обект на консумация. В този контекст бе и пърформансът-вечеря. Храната на тях бе аранжирана с формите на полегнали жени, оприличени от някои на русалки – голите части от телата им бяха покрити с резени колбаси, а главите бяха от зелки карфиол.

Фестивал „Процес – Пространство“ е основан през 1991 от Димитър Грозданов. От 1992 фестивалът се провежда ежегодно в гр.Балчик и е първият частен и независим форум за съвременно изкуство, толериращ широк спектър на изразни форми. През годините той е широка платформа за междукултурен диалог и срещи между различни поколения артисти, школи и държави. С напредване на годините, фестивалът се развива и разширява своите сцени, като от 2016 провежда изданията си и в гр.Русе и гр.Пловдив.

Мотото на тазгодишното издание на форума е „Отношения без форма“. Програмата включва презентации, уъркшопи, демонстрации, прожекции, пърформанси и интерактивни дейности в градска среда. 14 съвременни артисти от всички краища на света ще покажат изкуството си от 18 до 31 май в Пловдив. Основната фестивална изложба ще бъде експонирана в галерия „Резонанс”, а в Постоянна експозиция „Енчо Пиронков” ще има лекции и презентации. Такива ще има и в къща  „Best Rest”. За „Прегръдката“ пък е отредено откритото пространство пред храма в началото на Стария град. Именно гостуването на скулптурната творба на българската художничка е най-провокативното събитие в рамките на фестивала.

29-тото издание на „Процес-Пространство“ ще сподели артистичната сцена с множеството и разнообразни културни събития, част от „Пловдив – Европейската столица на културата 2019“.

„ Отношенията, независимо дали са в математически или хуманитарен смисъл не могат да бъдат без форма – тогава, когато са, те откликват на някаква драма. Именно за това мотото на фестивала тази година е такова – защото неговата история и изобщо времето, в което той съществува са драматични. Може би това мото е по-подходящо за концептуален тип работи, но то може да бъде решено и чрез пластика“, разказа за мотото създателят Димитър Грозданов.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина