БългарияЕвалаНовини

WWF и EVN България заедно в подкрепа на крайречните гори

Двете организации обединяват усилия за възстановяването на гората край гр. Стамболийски

Преди точно четири години природозащитната организация WWF положи основите на нова гора на брега на река Марица. 12 000 фиданки и семена от местни дървесни видове бяха залесени, за да вдъхнат нов живот на крайречна местност до град Стамболийски. Залесяването обхвана 28 декара или площ с размерите на 66 баскетболни игрища.

„Засаждането беше само първата стъпка. Оттогава младата гора има нужда от редовна грижа. През годините тя бе изправена пред редица предизвикателства, като нападения на гризачи, паша на добитък и засушавания. Въпреки старанието, отдадеността и професионализма на нашите експерти част от фиданките не успяха да оцелеят“, разказва Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF.

От днес WWF има поддръжник в грижата си за възстановяването на крайречната гора. EVN България застава до природозащитната организация с амбицията да подпомогне израстването на здрава и силна гора, такава каквато някога е съществувала на това място, преди теренът да бъде изсечен и превърнат в пасище, а след това и в сметище.

За целта, под ръководството на специалисти от WWF, EVN ще засади различни видове растения с амбицията да израснат поне 2200 дръвчета на площ от осем декара – 400 фиданки от черна елша, 300 фиданки от черна топола и 6000 жълъда от летен дъб. Инициативата ще се осъществи в рамките на три години.

„Ние много добре осъзнаваме отговорността си към обществото и природата. Затова създадохме програмата EVN за България, чрез която подкрепяме доброволчески инициативи на нашите сътрудници и проекти на външни партньори. Изключително сме щастливи от възможността да си сътрудничим с WWF по възстановяването на крайречна гора заради огромното значение, което тя има не само за природата, но и за нас хората. Знаем, че, работейки с WWF, всички дейности ще се случат по най-правилния и природосъобразен начин и това ни мотивира допълнително“, сподели Петър Костадинов, ръководител на отдел „Комуникации“ в EVN България.

„Трите дървесни вида, с които ще залесяваме, са характерни за крайречните гори. В допълнение ние използваме и местни произходи от изброените видове, чиито семена и резници съхраняват генетичното разнообразие на естествено разпространените в района черни тополи, бели върби и летни дъбове. При залесяването се стремим да създадем крайречна гора, максимално близка по структура и състав до естествените гори, съществували някога по бреговете на Марица“, разказва Нели Дончева, главен експерт в програма „Гори“ на WWF.

Най-подходящите сезони за извършване на залесителни дейности са есента и началото на пролетта, когато няма интензивен растеж, съветват още експертите на WWF. Останалото време от година се посвещава на процеса по подготовка, а именно съвместното събиране на материали, отглеждане на контейнерни фиданки, почистване на терена и планиране на залесяването. Освен това служителите на EVN ще имат възможност да присъстват и на няколко научно-популярни беседи по темата за важността и значението на крайречните гори в България, изнесени от специалист и дългогодишен практик на WWF.

Мисията на WWF и EVN е да влагат ресурси и средства в устойчиви инициативи, които имат дългосрочен положителен ефект върху хората и природата. А това, което обединява двете организации, е стремежът процесите да се изпълняват по правилен и щадящ околната среда начин.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина