БългарияНовиниТуризъм

БХРА: Пътна тапа поставя туристическия сезон под риск

Няма логично обяснение защо ремонтират пътя от Бургас до Сарафово през юни и юли вместо през април или след средата на септември

Летният туристически сезон отново е поставен на карта при това не заради форсмажор като пандемията от Ковид-19 например, а заради недоглеждане и незаинтересованост на управляващите относно съдбата на един от най-важните отрасли за българската икономика. Това са категорични от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Неочаквано, без предупреждение от община Бургас само преди дни заявиха на туристи и на  представители на бизнеса, че пътят до най-големият ни морски курорт Слънчев бряг ще се удължи с 10 километра заради недобре планиран ремонт . Рехабилитацията на шосето на пътя Бургас – „Сарафово“ в участъка между пътния възел тип „Тромпет“ на Северния обход до Гробищния парк “ започва в този момент, “тъй като сега бе осигурено необходимото финансиране от страна на държавата” , съобщиха на сайта си от община Бургас. Ще се полага нов асфалт, пътна маркировка и нови стълбове. Все неща, които можеха да се случат преди или след края на активния туристически сезон, при условие, че няма спешна необходимост от подновяване на трасето, подчертават от БХРА.

Това е абсолютно несериозно защото освен удължаване на пътя с 10 километра означава и безкрайни тапи за шофьорите, обясни зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. В задръстването ще чакат всички туристи, които пристигат с кола или със самолет през летище Бургас, както и всички доставчици и снабдители на хотелите в региона. При условие, че ремонтът ще продължи месец и половина защо не започна след средата на септември или в началото на април, а блокира втората половина на юни и целия юли – два от месеците в активния туристически сезон. Вместо да вземе мерки да удължи сезона община Бургас реално го съкращава, защото заради ремонта има туристи, които ще предпочетат да пътуват до съседни държави вместо да чакат в тапите в жегите, допълват от асоциацията.

За съжаление и тази година – нищо ново под слънцето. Министърът на туризма направи необходимите срещи с областни управители, с общини, с ведомства и институции, за да се гарантира, че няма да има пречки пред бизнеса и летният сезон ще прочете нормално. Накрая обаче става както винаги – сами си пречим, подчерта председателят на БХРА Георги Щерев.

За пореден път управляващи доказват, че туризмът не е приоритет и единственото, което ги вълнува свързано със сектора е да получават данъци, такси и косвени приходи, но не и как да стимулират инвеститорите или поне да не пречат на оцеляването на бранша, допълни Налбантов.

От БХРА настояват община Бургас да преосмисли ремонта на пътя от Бургас до Сарафово и да отложат обновяването за средата на септември.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина