АктуалноБизнесБългарияИмоти в ПловдивНовиниПод лупа

Новите жилища са поскъпнали с 10%

Това сочат статистическите данни за страната през второто тримесечие, при старите жилищни имоти скокът е с 11.4 на 100. На фона на двуцифрения ръст в България, цените на пазара в Европа падат за пръв път от години

Бумът на жилищното кредитиране вероятно стои в основата на продължаващото увеличение в страната

Цените на жилищата в Европейския съюз бележат спад за първи път от близо десетилетие /от 2014 г./. Това се случва в глобална ситуация на растящи лихви и висока инфлация. Според системата Евростат, през второто тримесечие на 2023 г. те са се понижили с 1.7 %, спрямо същия период на 2022 г.

В същото време в България жилищата продължават да поскъпват. Европейската статистика отчита още, че това става с едни от най-бързите темпове в ЕС – 10.7%. Така страната ни се нарежда на втора позиция в Съюза и девета в света по най-бързо поскъпване на жилищните имоти. За последното тримесечие цените на пазара у нас са скочили с 9,5% при новите жилища и още повече при тези от т.нар. старо строителство – 11.4%.

Процентно изменение на цените на жилищата и на наемите в ЕС между 2010 г. и второто тримесечие на 2023 г./ източник: Евростат

Според консултантска компания Knight Frank, България е на девето място сред най-бързо растящите жилищни пазари в света. Техният индекс отчита скок з малко над 4 на 100 за същия период. В тази класация 11 страни членки на ЕС регистрират спад на цените на жилищата на тримесечна база, а в 15 страни те са нараснали.

В отделен индекс е поставена на девето място в света сред най-бързо поскъпващите жилищни пазари на национално ниво, пише Investor. За страната ни компанията е използвала данните за цените на жилищата през първото тримесечие, когато ръстът достигна 9,5% на годишна база. Покачването на цените с 10,7% между април и юни щеше да осигури на България седмото място в индекса на Knight Frank.

Статистиката на Евростат показва още, че жилищата у нас са поскъпнали със 75% от 2010 г. насам, а наемите бележат ръст с ок. 30 на 100. Това е над средния ръст на ниво ЕС както на цените на жилищата (+46%), така и на наемите (+21%).

За сравнение през този период цените са се повишили повече от наемите в 20 от 27-те страни членки на ЕС. За 13 години те са нараснали над два пъти в Естония (+211%), Унгария (+180%), Литва (+152%), Латвия (+144%), Чехия (+122%), Люксембург и Австрия (+120%). Спадове отчитат Гърция (-14%), Италия (-8%) и Кипър (-3%). Наемите са се повишили в 26 страни членки на ЕС, като лидери са Естония (+208%) и Литва (+168%). През 13-годишния период наемите са намалели само в Гърция с 21%.

Общо 21 страни сред проследените 56 от консултантската компания са отчели годишен спад на цените на жилищата през второто тримесечие. Лидер в негативната част на индекса е Южна Корея (със спад на цените от 12,8%), следвана от Швеция (-12,3%) и Финландия (-9,9%). В десетката на жилищните пазари с най-бързо спадащи цени в света влизат още Нова Зеландия, Хонконг, Словакия, Дания, Нидерландия, Канада и Украйна.

„Жилищните пазари в света усещат последиците от прехода към по-високи лихви, като средният годишен ръст на следените 56 пазара се забави от неотдавнашния връх от 10,9% през първото тримесечие на 2022 г. до 3% през второто тримесечие на тази година“, съобщава Knight Frank. Това е най-слабият растеж на цените от третото тримесечие на 2015 г., когато пазарите в Европа все още се възстановяваха от дълговата криза.

Според консултантската компания, ако няма значителна структурна промяна в обема на жилищата, които излизат на пазара, този натиск отново ще тласне нагоре цените на жилищата с намаляването на лихвите през 2024 и 2025 г.

„В средносрочен план жилищните пазари вероятно ще бъдат доминирани от ниско предлагане и силно търсене, а това ще засили натиска към повишаване на цените от края на 2024 г. и след това“, коментира Лиъм Бейли, ръководител на глобалните анализи в Knight Frank.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина