Къщата на фабриканта Цанков, бижуто на архитект Грозев и връзката с льо Корбюзие

Забравеният град

Теодор Караколев

Къщата едва оцелява при прокарването и разширяването на бул. "Цар Борис III Обединител" през социализма

Силно повлияният от модерната архитектура Светослав Грозев създава истински шедьовър

Индустриалецът Драгомир Цанков бил един от успелите хора в Пловдив преди 9 септември. Един от активните бизнесмени, чието име често се появава в документите на Търговско-индустриалната камара. В книгата си „Забравеният град“ Петко З. Петков и Владимир Балчев разказват за различните му бизнеси – фабрика за конци, за производство на стъкло и др. Най-популярни от продуктите на Драгомир Цанков били печките Балкан, които продължават да се използват дълго време след национализацията.

С успешния си бизнес – и с помощта на архитект Светослав Грозев – Цанков има възможността да остане в днешната памет и с една от най-красивите къщи в града. Белият дом на улица „Архимандрит Дамаскин“ строи леко накриво спрямо бул. „Цар Борис III Обединител“ малко преди Тунела, но това не е случайно. Булевардът идва много по-късно.

Когато къщата на Цанкови се появява на пловдивската карта през 1937 година, кварталът изглежда по много различен начин. Няма го Тунела, няма булевард, няма и Античен театър – подходът от църквата Света Марина до Трихълмието е бил съвсем бърз и лесен. По същия начин и връзката с квартала около Понеделник пазара е била дирекна. Днес полуизгубена е улица „Съединена България“ – в момента северна граница на големите разкопки до Понеделник пазара, от която улица си личат малки остатъци до Тунела. Тази уличка е продължавала естествено към днешната „Д-р Вълкович“ и църквата Света Марина. Тунелът и големият булевард обаче разцепват тези два квартала, които преди години са били едно.

Тъкмо в този квартал издига къщата си Драгомир Цанков. Леко кривото ѝ положение спрямо останалите улици не бива да ни учудва – всъщност целият квартал е променил доста вида си – макар и повечето сгради там да са построени именно преди 9 септември 1944 година.

Архитект Светослав Грозев вече е бил име в пловдивската архитектурна гилдия, когато получава поръчка за къщата. През 1931 година той вече е построил внушителната къща на ул. „Антим I” за тютюнотърговеца Каишев, а през 1936 година вече е завършил другия си, вече напълно модернистичен, проект на върха на Таксим тепе за семейство Стайнови (къщата, която от няколко месеца активно се ремонтира).

Така се стига и до този трети, емблематичен за него – а и за град Пловдив – проект. В различни текстове ще срещнем как той бил повлиян или от немския Баухаус или от знаменития френско-швейцарски архитект льо Корбюзие. Говори се дори, че тя е построена по проект на самия льо Корбюзие, а Грозев само го бил адаптирал. Истината е, че проектът е напълно оригинална идея на Светослав Грозев – един както изцяло модерен архитект, така и такъв със собствено виждане за архитектурата.

Целият текст четете в KAPANA.BG

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.