Голото мъжко тяло – скандално или достойно за рисуване

Арт

В съвремието не се рисуват голи мъжки тела

В българските музеи има едва 370 експоната в това направление

Паулина Гегова

В Античността и Класиката, че до някъде и в Ренесанса, голото мъжко тяло е било по-почитано и известно от женското. В изкуството то е пресъздадено с патос, с показ за силата на мъжката личност и красотата й. Въпреки това, малко по малко, нещата се изменят и женското тяло изкласява като модел за рисуване. И до ден днешен тази тенденция се запазва, а отношението към мъжката физика е притихнало, някак глухо. Прожекторите не го търсят, не го осветяват, то е отшумяло.

Този факт се забелязва силно в българското изобразително изкуство. Именно такава изложба се откри вчера в къщата с постоянна експозиция на Енчо Пиронков в Старинен Пловдив – една своенравна колекция на „Голото мъжко тяло 1856 – 1944“. Изложбата е съвместна работа между ГХГ и ГХГ София, както и много български музеи, които са предоставили творбите си.

Идеята за проекта се ражда преди 3 години, когато уредникът на ГХГ София Пламен Петров присъства на изложба в Париж със същата тематика. Скандална, провокираща, но пълна с представители, работели в тази насока. Само в тази зала са присъствали над 600 произведения. Не същото може да се каже за родното ни изкуство. В българските музеи се съхраняват общо 370 експоната, което е изключително малка бройка за този 90-годишен период.

Тъй като голото мъжко тяло се появява изключително инцидентно в творчеството на българските художници и скулптури, вторият етаж на къщата на Енчо Пиронков, е запълнен само с академични задачи. Това обяснява и някои анатомични грешки в работата им. Творбите са сравнително натуралистични. Избраните за модели мъже са от различни възрасти, в лицата им се откроява различно бреме, преживявания, мъдрост.

Цялата статия и още снимки може да видите на КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.