АктуалноГрадът

Знаете ли коя е най-високата сграда в центъра на Пловдив?

Тя напълно доминира пейзажа и закрива гледката от Главната пешеходна улица към Родопите

Домът на партията – майка е въведен експлоатация през април 1969 г. Архивите разказват, че високата постройка е проектирана през периода 1965-1966 г. в Проектантска организация гр. Пловдив с проектанти известните български архитекти – арх. Владимир Рангелов, арх. Любомир Бонев, арх. Милчо Сапунджиев, арх. Георги Караянев, арх. Колю Колев. Консултант на колектива е бил и проф. арх. Станчо Белковски. Проектанти на част „конструкции“ са: инж. Любен Софкаров – високо тяло и инж. Драго Алексиев – ниско тяло. Всичко е изградено без компромиси във вида и качеството на материалите, а 54-годишното здание е първата постройка в България, проектирана и изпълнена със скелетно безгредова конструкция. Новаторска и уникалнa за страната ни е и покривната фалтова структура на Концертна зала, сочат данни от Камарата на архитектите.

Партийният дом е пример за модерно архитектурно мислене и висше архитектурно майсторство, инспирирано от архитектурата на Мис ван дер Рое. Това архитектурно течение е с произход от германския „Баухаус“ и западноевропейския „Интернационален стил“ и се превръща в изключително приемлив модел за редица културни, образователни институции и големи корпорации, като например небостъргачът „Сигрем Билдинг“ в Ню Йорк. Небостъргачът на номер 375 на „Парк авеню“ е завършен десетина години по-рано – през 1958 г. Според архитекти двете сгради си приличали едно към едно. Сградата зад Океана е на 38 етажа, а тази в града под тепетата само на 12.

Прочетете още за Партийния дом във виртуалния гид на Пловдив LOST IN PLOVDIV

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

4 коментари

  1. Ако не бяха неподдържаната фасада с нацвъканите по нея климатици, мотаещите се навсякъде кабели, стърчащите от покрива железа, може би приликата със Сигрем Билдинг би била по-видима. Но едва ли и това би убедило противниците на сградатата да променят мнението си и ламтящите за апетитното място да се отдръпнат. Закривала била гледката към Родопите. Ако площад Централен не беше толкова голям, пак нямаше да има гледка към Родопите. Както я няма от много места в града.

  2. Сиграм билдинг е като Партенона пред всички безбройни сандъци от стъкло, стомана и бетон. Усещането е такова, необяснимо, но е факт. Нашият Партиен дом няма това съвършенство, но пък има нещо друго, различен е от всички онези сковани от идеологически ограничения партийни домове в страната. И авторите му заслужават нашето уважение. Повечето от тях познавам.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина