АктуалноГрадътКварталиМненияНовиниОбщина Пловдив

Жители на Столипиново: 14 примера защо акциите на Чистота са само PR – ГАЛЕРИЯ

Вече година и три месеца нямаме отговор на предложенията на Сдружение „Жители на Столипиново“ за трайно решаване на проблема с боклука в квартала, пишат в отворено писмо столипиновци. Съкварталците прилагат и 14 примера със снимки защо акциите на ОП „Чистота“ са само PR и не го решават. Публикуваме позицията им и отвореното писмо буз редакторска намеса:

„ДО

Главния Прокурор на Република България Окръжна Прокуратура – Пловдив

Кмета на Община Пловдив

Заместник-кмета по екология на Община Пловдив Медиите

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми дами и господа прокурори, Уважаеми господин кмет,

Уважаеми дами и господа журналисти,

Във връзка с последните широко тиражирани акции на прокуратурата и Община Пловдив относно надзор за законността на общинските действия и причините за сметищата в квартал „Столипиново”, гр. Пловдив, както и представената по медиите тенденциозна и в голямата си част невярна информация, настояваме да изясним позицията на живущите в квартала, която не намира своето място в публичното пространство.

Оценяваме положително усилията от последните няколко дни да се реши многогодишният проблем със сметосъбирането и сметоизвозването в кв. „Столипиново“ в следствие на сигнал, подаден от 9 души към Главния прокурор на Република България. Проблем, за който през годините многократно сме сигнализирали по официален път, без последствия.

Нека припомним, че вече година и три месеца нямаме отговор на предложенията на Сдружение „Жители на Столипиново“ за трайно решаване на проблема с боклука в квартала, изпратени в официално писмо до кмета и до Общинския съвет на гр. Пловдив (писмо №22 СДР-6 / 04.01.2022) и подкрепени с подписка от 624 жители на квартала.

Нека припомним, че председателят на Сдружение „Жители на Столипиново“ изпрати сигнал до Пловдивската прокуратура от 12 юли 2021 г. за престъпното бездействие на Общинско предприятие „Чистота“ относно образуващите се сметища в квартала и еженощните по това време палежи на същите от неизвестни лица. Този сигнал беше отхвърлен с мотива, че не попада в правомощията на Прокуратурата (прокурорска преписка №8329/2021).

Когато преди четири дни видяхме множеството медийни репортажи за проверките на прокуратурата, се обнадеждихме, че този път наистина ще се намери всеобхватно и работещо за жителите на квартала решение, чиито здраве и живот са поставени в непрекъснат риск от неприбраната смет. Обнадеждихме се, че ние, и всички останали

пловдивчани, най-после ще имаме достъп до по-чиста околна среда – проблем, за който Община Пловдив вече е загубила дело пред ВКС (юли 2021 г.)

Затова с огромна изненада установихме, че според заключенията на прокурорската проверка Общината изпълнява всичките си задължения по сметосъбиране и сметоизвозване в кв. „Столипиново“ и за пореден път цялата отговорност е отправена единствено към живущите в квартала.

Без особена изненада установихме, че нито една медия, отразяваща случая – включително три национални телевизии, – не зададе критични въпроси към представителите на институциите относно техните твърдения и действия.

Например:

 • Всеки здравомислещ зрител би бил озадачен защо ОП „Чистота“ спешно поставя 200 нови контейнера (БНТ „По света и у нас“ от 24.03.2023, според други репортажи само 50), ако според публичните твърдения на заместник- окръжния прокурор няма никакви установени незаконосъобразности относно обслужването на сметта в кв. „Столипиново“?
 • Чудим се защо ОП „Чистота“ щедро решава да постави 200 (или 50) допълнителни контейнера, ако в същото време твърдят, че хората отказват да използват наличните контейнери и те стоят празни? Каква е логиката?
 • Чудим се също така защо с такива фанфари се поставят контейнери, повечето от които видимо стари и употребявани, когато през изминалите години ОП

„Чистота“ тихомълком и постепенно премахваше същите тези контейнери от същите тези места?

 • Гледайки репортажа, в който общинската инспекторка за пореден път призовава жителите на квартала да започнат да изхвърлят отпадъка си вътре в контейнерите и по този начин косвено ги уличава като причинителите на трагичната ситуация в квартала, гледайки двадесетметровата купчина от боклук около нея, се чудим как си представя тя, че тази планина от боклук ще се побере в трите контейнера до нея (от онзи ден вече пет)?
 • Чудим се защо контейнерите в кв. „Столипиново“ години наред бяха толкова малко (четиридесет и седем), ако ОП „Чистота“ може в рамките на два дни да реагира и да постави нови петдесет? Защо тези контейнери не се използваха досега в квартала, а са стояли някъде на склад, докато ние се давим в несъбираната и неизнасяната смет?
 • Озадачени сме как е възможно проверката да регистрира 16 големи сметища с тонове отпадък, ако боклукът в квартала се изнася без почивка 7 дни в седмицата и при това не по веднъж, а по 3-4 пъти на ден, според заместник- окръжния прокурор?
 • Защо нито един журналист не зададе въпроса колко са били контейнерите досега? Как е възможно 47 контейнера да поемат сметта на 40-хилядно население на квартала, при това ако не броим постоянния внос на небитов отпадък от целия град? Как е възможно контейнерите през 2022 г. да са 47, а по документи – 88? (Данните са от проучване публикувано преди месец в Семинар_БГ, https://seminar-bg.eu/spisanie-seminar-bg/broy25, но можете и сами да се уверите в тях от сайта “Google Street”). Как е възможно това да е законосъобразно според прокуратурата? А няма ли минимални стандарти на МОСВ за уреждане на сметосъбирането от общините и позволяват ли те единствен контейнер за битова смет да обслужва почти хиляда души?
 • Защо нито един журналист не се разходи из квартала след като официалните лица си тръгнаха – например в края на обявената съботно-неделна акция по почистване? Тогава щеше да документира препълнените и вече преливащи контейнери за смет (приложени снимки), недокоснатите сметища (приложени

снимки), за които утре ще заявят, че живущите са натрупали за една нощ, както и вече трупащият се боклук там, където всички телевизии снимаха, повечето от който видно не е битова смет на жилищата в квартала (приложени снимки).

 • Защо нито един журналист не зададе въпроси за унищожаването на настилките и тротоарите в „Столипиново“ (както и част от самите контейнери) от булдозерите, с които Общината е избрала да извършва сметосъбирането в нашия квартал, резултатите от чиято дейност са ясно видими около всяка група контейнери (приложени снимки)? Как системното и многогодишно унищожаване на градската среда и на публична собственост се оказва законосъобразно според прокуратурата?

Държим да отбележим, че въпросът със сметта никога не е бил подложен на обсъждане заедно с живущите в квартала. От десетилетия наблюдаваме единствено и само медийна и политическа пи-ар кампания на гърба на обикновените хора. Тази седмица за пореден път не видяхме никакви реални предложения за решаване на проблема.

Такива предложения от 8 точки Сдружение „Жители на Столипиново“ внесе до Кмета на Община Пловдив преди повече от година (входящ № 22 СДР-6 / 04.01.2022 г.), но остават игнорирани и до днес. Те включват не временното увеличаване на броя контейнери за пред камерите, а:

 • Уреждане, благоустрояване и ограничаване на местата, където в момента се събират големи количества смет, и осигуряването на тяхното регулярно, системно и неразрушаващо за общинската собственост обслужване.
 • Уважаване на вече работещите решения за поддържане чисти вътрешните части на квартала, които общността е изнамерила и прилага сама.
 • Създаване на площадка с отворен достъп близо до входа на кв. „Столипиново“, за да бъдат пренасочени стотиците фирми, които в момента замърсяват квартала ни. Въпреки че ще е безплатна, тя ще спести много средства по събиране на същия отпадък из целия квартал с фадроми, включително унищожаване на тротарните настилки.
 • Видеонаблюдение и ефективен контрол, взаимодействие с местните жители по упражняването му – но само в комбинация с другите не-наказателни мерки.

(С пълния текст на предложенията можете да се запознаете от медията на квартала, „Филибелии“, https://filibeliler.com/2023/01/05/edna-godina/).

В заключение, държим да стане ясно, че няма само една страна, която е виновна. Настояваме да получим достъп до пълните резултати от проверката на прокуратурата, от която е видно, че са разгледани всички страни.

Ние, жителите на кв. „Столипиново“, както всички жители на град Пловдив, желаем да живеем в по-чиста градска среда. Надяваме се Общината да поеме подадената ръка и да видим реални и дългосрочни решения, които са координирани с живущите в квартала, вместо проблемът с боклука да се използва от медии и институции за уронване достойнството на жителите на „Столипиново”.

                  

Препълнените контейнери (включително с допълнително поставените тази седмица) в 16 ч., неделя, 26 март 2023 г., на ул. „Крайна“.
В 22 ч., неделя, 26 март 2023 г. на ул. “Крайна”. Представителите на властта и ОП “Чистота” твърдят, че контейнерите стоят празни, въпреки че прекрасно знаят истината, защото те ще ги изпразнят на сутринта, но ще оставят всичкия боклук наоколо. Той ще се трупа със седмици, за да е на разположение за следващия журналистически репортаж.
По нагоре по ул. „Крайна“, забележете че използването на черни чували не е типично за жителите на квартала
Непочистени сметища, неделя, 26.03.2023 г., в края на работния ден (17 ч.), т.е. след края на прокламираната акция по почистване на квартала. Боклукът видно е на седмици или месеци възраст. Ул. “Елба” и “Възход”:
Ул. „Батак“.
Едно от почистените места на ул. „Крайна“ от 25 март, ден и половина по-късно вече е частично запълнено, като значителна част от сметта не е от близките домакинства, а така нареченото „нерегламентирано сметище“ всъщност е очертано от бетонено ограждение, поставено от Общината – виж следващата снимка
Друго от почистените сметища, ден по-късно – на центъра, ул. „Елба“, 16 ч., неделя, 26.03.2023 г.

Тук се трупа смет само от околните жилища и дюкяни, тъй като мястото не е по главните транспортни пътища. По свидетелството на местните хора, единственият контейнер е неизползваем и в това състояние, заради регулярното му дърпане и блъскане напред-назад от булдозерите на ОП „Чистота“. Тротоар вече няма, въпреки че такъв беше изграден преди 2 години.

Още унищожени от булдозерите на ОП „Чистота“ тротоари. Снимки от август 2022 г., но и до днес изглеждат по същия начин. Ул. „Владая“, до училище „П. Р. Славейков“ и на ул. „Ландос“ – долу

В понеделник на 27-ми март, сутринта, 11 ч., току-що са поставени новите-стари контейнери на ул. „Елба“, като купчината боклук отпреди си остава, както и счупеният от булдозерите контейнер.

Припомняме, че на ул. „Елба“ допреди две години имаше 3 контейнера, два от които бяха вдигнати от „Чистота“, когато сметището беше преместено от отсрещната страна на улицата на текущата днес. Беше оставен само един контейнер, чието състояние днес е видно. Може би сега се връщат на това място същите онези някога вдигнати контейнери (очевидно не нови).

И накрая само един пример за изхвърляне на отпадъци от външни фирми, от богатия архив на кварталната медия „Filibeliler | Филибелии“.“

Спирката на ул. „Крайна“.

Писмото е подписано от две неправителствени организации: Сдружение „Жители на Столипиново“, гр. Пловдив и Сдружение „Столипиново в Европа“, гр. Дуисбург.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина