Застрояването на тепетата трябва да спре

Актуално Гласове Градът Новини Под ножа

Проблемът с предложеното от общината място за мемориал въобще не е единичен, а за съжаление, е поредния симтом на неглижиране на стратегическите зелени площи в Пловдив

Павел Начев*

Предложението за строеж на мемориал и прилежащ към него плац за военни церемонии в подножието на Младежкия хълм е поредната крачка в посока на изяждането на и без това малкото качествени спокойни зелени пространства в Пловдив.

Идея за изграждане на подобен мемориал, особено със средства на дарители, които да не ангажират общинската хазна, не само не е лоша сама по себе си, но и е похвална и бих се радвал да се случи. Проблемът е мястото, което е избрано. Ландшафтните архитекти вече излязоха с позиция, която аргументира защо паркът под хълма е неподходящ за това, като посочиха редица алтернативни места – най-вече имоти на самото Министерство на Отбраната, което би трябвало да е сред основните радетели на инициативата.

Но проблемът с това предложение на общината въобще не е единичен, а за съжаление, е поредния симтом на неглижиране на стратегическите зелени площи в Пловдив. А те не са много.

Данните за това, че градът ни е далеч под дори минимума на квадратни метри зелена площ на един жител, са всеизвестни и повтаряни многократно. Без да споменаваме въобще, че град като Пловдив далеч не трябва да се цели в минимума зелени площи, а предвид гъстотата на населението си и липсата на достатъчно вятър през повечето време е наложително далеч да надхвърля недостигнатото още дъно.

В този контекст е важно залесяването на нови площи (недостатъчно наблегнато в новия ОУП за момента), но и запазването на съществуващи такива.

Доста градинки и междублокови пространства вече си отидоха в неравната борба с мераците за строителство на всяка цена и на всеки квадратен метър.

Едни от малкото пожалени места бяха ключовите зелени места в Пловдив като района до Гребната, включен в „Натура 2000“ и трите тепета, със статут на природна забележителност – Сахат, Бунарджик и Младежки.

На Сахат тепе, по подобие на този случай, общината иска да има ново строителство на ресторант и също както при Младежкия хълм – се е подготвила предварително с тихи промени в плановете преди години, които да го правят документално възможно.

И докато за мемориала рядко се изказва мнение, че е ненужен по принцип, смисъла от строеж на нов ресторант на върха на природна забележителност като Сахат тепе , за сметка на зеленината и спокойствието там надали има особен смисъл, при положение, че навсякъде около него е пълно със стотици ресторанти и заведения, част от които не работят отпреди (ресторанта на стълбите на Каменица, ресторант Атлантик и Скалата са само някои от тях), а много други хлопват кепенци сега, заради пандемията.

В крайна сметка, независимо дали става въпрос за смислен мемориал или просто за поредния ресторант, време е местната администрация да преосмисли начина, по който гледа на най-ценната част от зелената ни система – не като свободно място за строителство, а като на зелени скъпоценни камъни, които трябва да се пазят.

Ресторанти има и ще има стотици. Соц миналото, в което са се брояли на пръстите на едната ръка и общината е трябвало да ги гради вече е зад гърба ни.

Друго място за военен мемориал също ще се намери – нито армията, нито общината са останали без имоти и единствено трябва да се въздържат да продадат някой от тях за поредния жилищен комплекс, за да се изгради върху него проекта на инициативния комитет.

А ако успоредно с това от общината инвестират и част от усилията, които влагат в опити да застроят тези редки градски кътчета на спокойствието и зеленината в тяхното поддържане – резултатът ще е и доста по-полезен за пловдивчани и качеството им на живот.

Ако ли пък не – на гражданите на Пловдив ще ни се наложи да им го напомним…

*Под тепето продължава да публикува граждански мнения по темата за издигането на Мемориал на Младежкия хълм. Настоящата е на Павел Начев  – млад пловдивчанин с винаги активна позиция по случващото се в града, страната и света, едно от лицата на протестите в Пловдив.

Още по темата:

Втора Братска могила ли? Няма нужда

Първи граждански коментари на идеята за Мемориал на Младежкия хълм (ГАЛЕРИЯ)

Споделете ни във:

5 thoughts on “Застрояването на тепетата трябва да спре

 1. Нищо няма да се строи на никое тепе.Не трябва да го допускаме! Да не говорим, че тепетата са със статут на природна забележителност и всякакви строежи там са забранени!

 2. Плац за военни церемонии в Пловдив си има от много години.И управляващите града го знаят много добре и няма защо да се правят на ударени.Мястото пред Братската могила е предназначено точно за такива цели.

 3. Самото заглавие „ЗА ОБЕДИНЕНИЕТО на Б…“ е политически недопустимо, така както и исторически ПОГРЕШНО.

  Както сме се издокарали вече без истинска ВОЙСКА, а с платени „служещи“ безпредметно и анахронично в 2020 е да кряскаме шовинистични исттерии; Нацията си има сериозни ПРОБЛЕМИ.

  Статията има право, че: „…нито армията, нито общината са останали без имоти и единствено трябва да се въздържат да продадат…“ Да си турнат милитаристите някаква паметна ПЛОЧА на фасадата на Комендантството (?!?) и да не драпат за оскъдната ни ЗЕЛЕНИНА.

  ДАЛАВЕРА мяза цялата тая „инициЯтива“ и нека баскетБОЛНИЯТ мозъклия Зико да си избърше пяната и да се освести, че покрай ИМПЕРИАЛиста Тотев може и той да изгърми!

  НА НИКОЕ ТЕПЕ НЕ БИВА ДА СТРОЯТ …ОРТАЦИТЕ.

  МУТРИТЕ – ВЪН

 4. Да не мислите, че през комунизма не им е било по-лесно да строят като днес – на 1 метър, сграда до сграда, ама са правили пътища, паркове, паркинги. Сега за да станат милионери местни политици и шепа хора ни направиха града на нищо. Ще видите, като минат 20 години всички тия нови сгради в какво състояние ще са!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.