АктуалноГласовеГрадътМненияНовиниПод ножа

Застрояването на тепетата трябва да спре

Проблемът с предложеното от общината място за мемориал въобще не е единичен, а за съжаление, е поредния симтом на неглижиране на стратегическите зелени площи в Пловдив

Павел Начев*

Предложението за строеж на мемориал и прилежащ към него плац за военни церемонии в подножието на Младежкия хълм е поредната крачка в посока на изяждането на и без това малкото качествени спокойни зелени пространства в Пловдив.

Идея за изграждане на подобен мемориал, особено със средства на дарители, които да не ангажират общинската хазна, не само не е лоша сама по себе си, но и е похвална и бих се радвал да се случи. Проблемът е мястото, което е избрано. Ландшафтните архитекти вече излязоха с позиция, която аргументира защо паркът под хълма е неподходящ за това, като посочиха редица алтернативни места – най-вече имоти на самото Министерство на Отбраната, което би трябвало да е сред основните радетели на инициативата.

Но проблемът с това предложение на общината въобще не е единичен, а за съжаление, е поредния симтом на неглижиране на стратегическите зелени площи в Пловдив. А те не са много.

Данните за това, че градът ни е далеч под дори минимума на квадратни метри зелена площ на един жител, са всеизвестни и повтаряни многократно. Без да споменаваме въобще, че град като Пловдив далеч не трябва да се цели в минимума зелени площи, а предвид гъстотата на населението си и липсата на достатъчно вятър през повечето време е наложително далеч да надхвърля недостигнатото още дъно.

В този контекст е важно залесяването на нови площи (недостатъчно наблегнато в новия ОУП за момента), но и запазването на съществуващи такива.

Доста градинки и междублокови пространства вече си отидоха в неравната борба с мераците за строителство на всяка цена и на всеки квадратен метър.

Едни от малкото пожалени места бяха ключовите зелени места в Пловдив като района до Гребната, включен в „Натура 2000“ и трите тепета, със статут на природна забележителност – Сахат, Бунарджик и Младежки.

На Сахат тепе, по подобие на този случай, общината иска да има ново строителство на ресторант и също както при Младежкия хълм – се е подготвила предварително с тихи промени в плановете преди години, които да го правят документално възможно.

И докато за мемориала рядко се изказва мнение, че е ненужен по принцип, смисъла от строеж на нов ресторант на върха на природна забележителност като Сахат тепе , за сметка на зеленината и спокойствието там надали има особен смисъл, при положение, че навсякъде около него е пълно със стотици ресторанти и заведения, част от които не работят отпреди (ресторанта на стълбите на Каменица, ресторант Атлантик и Скалата са само някои от тях), а много други хлопват кепенци сега, заради пандемията.

В крайна сметка, независимо дали става въпрос за смислен мемориал или просто за поредния ресторант, време е местната администрация да преосмисли начина, по който гледа на най-ценната част от зелената ни система – не като свободно място за строителство, а като на зелени скъпоценни камъни, които трябва да се пазят.

Ресторанти има и ще има стотици. Соц миналото, в което са се брояли на пръстите на едната ръка и общината е трябвало да ги гради вече е зад гърба ни.

Друго място за военен мемориал също ще се намери – нито армията, нито общината са останали без имоти и единствено трябва да се въздържат да продадат някой от тях за поредния жилищен комплекс, за да се изгради върху него проекта на инициативния комитет.

А ако успоредно с това от общината инвестират и част от усилията, които влагат в опити да застроят тези редки градски кътчета на спокойствието и зеленината в тяхното поддържане – резултатът ще е и доста по-полезен за пловдивчани и качеството им на живот.

Ако ли пък не – на гражданите на Пловдив ще ни се наложи да им го напомним…

*Под тепето продължава да публикува граждански мнения по темата за издигането на Мемориал на Младежкия хълм. Настоящата е на Павел Начев  – млад пловдивчанин с винаги активна позиция по случващото се в града, страната и света, едно от лицата на протестите в Пловдив.

Още по темата:

Втора Братска могила ли? Няма нужда

Първи граждански коментари на идеята за Мемориал на Младежкия хълм (ГАЛЕРИЯ)

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

 1. Нищо няма да се строи на никое тепе.Не трябва да го допускаме! Да не говорим, че тепетата са със статут на природна забележителност и всякакви строежи там са забранени!

 2. Плац за военни церемонии в Пловдив си има от много години.И управляващите града го знаят много добре и няма защо да се правят на ударени.Мястото пред Братската могила е предназначено точно за такива цели.

 3. Самото заглавие „ЗА ОБЕДИНЕНИЕТО на Б…“ е политически недопустимо, така както и исторически ПОГРЕШНО.

  Както сме се издокарали вече без истинска ВОЙСКА, а с платени „служещи“ безпредметно и анахронично в 2020 е да кряскаме шовинистични исттерии; Нацията си има сериозни ПРОБЛЕМИ.

  Статията има право, че: „…нито армията, нито общината са останали без имоти и единствено трябва да се въздържат да продадат…“ Да си турнат милитаристите някаква паметна ПЛОЧА на фасадата на Комендантството (?!?) и да не драпат за оскъдната ни ЗЕЛЕНИНА.

  ДАЛАВЕРА мяза цялата тая „инициЯтива“ и нека баскетБОЛНИЯТ мозъклия Зико да си избърше пяната и да се освести, че покрай ИМПЕРИАЛиста Тотев може и той да изгърми!

  НА НИКОЕ ТЕПЕ НЕ БИВА ДА СТРОЯТ …ОРТАЦИТЕ.

  МУТРИТЕ – ВЪН

 4. Да не мислите, че през комунизма не им е било по-лесно да строят като днес – на 1 метър, сграда до сграда, ама са правили пътища, паркове, паркинги. Сега за да станат милионери местни политици и шепа хора ни направиха града на нищо. Ще видите, като минат 20 години всички тия нови сгради в какво състояние ще са!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина