АктуалноКултураНовини

Задругата на фактите

Разработените от Коалицията за медийна грамотност наръчници са добро начало за всеки желаещ да сърфира безопасно и да се предпази от манипулации в интернет
Специално за възрастни коалицията е разработила обучения по медийна и информационна грамотност, в които се засягат теми като интернет измами, фалшиви новини и конспирации

Също като „черната земя“ Мордор на Дж. Р. Р. Толкин, светът на дезинформацията е мрачно, злокобно място. Обитават го тъмни герои – мотивирани от лична изгода измамници, социопати с мания да всяват хаос, криещи се в сенките на анонимността насилници и умели манипулатори.


„Срещу нас има мрежи от пропаганда и дезинформация, които действат координирано с много ресурси“, казва Кристина Христова. Тя ръководи Коалицията за медийна грамотност – вид задруга на фактите, чиято мисия е да се бори с недостоверната информация в публичното пространство в България. В коалицията има хора с опит в медиите, образованието, интернет сигурността, дигиталните технологии, неформалното обучение и гражданското образование. Те от години работят за повишаване на медийната и информационна грамотност в обществото, но доскоро усилията им са били самостоятелни.
„Ако ние, които се опитваме да противодействаме на дезинформацията, действаме на парче, всеки поотделно, не бихме могли да постигнем реален резултат. Идеята е членовете на коалицията да влизат в партньорства, взаимодействие и надграждане на работата си“, казва Кристина.
Въпреки че членовете на коалицията си сътрудничат неофициално по инициативи за медийна грамотност още от 2017 година, едва през 2020 съвместната им работа наистина потръгва. Това не е случайно. Пандемията от COVID-19 рязко обостря нуждата от тяхната дейност.
„Всяка една криза в обществото създава несигурност, която е идеалната почва за конспирации и дезинформация“, обяснява Кристина. „От тази гледна точка, пандемията засили пораженията, които липсата на медийна грамотност в обществото нанася, защото беше събитие от непознат доскоро мащаб с все още много неизвестни. В същото време голямата липса на доверие в официалните източници и държавните институции ни направи още по-лесна жертва на конспирации, които за жалост в България имаха реални последствия за живота на хората.“

Членове на Коалицията за медийна грамотност

За сравнение, в общества с високо доверие в публичните институции и медиите, фалшивите новини и конспирациите не пробиват толкова лесно.
Несправедливо е обаче да се хвърля цялата вина върху COVID-19. Медийната среда в България се влошава от години. Заради нарастващото преследване и клеветите срещу журналисти и натиска върху работата на независимите медии през последното десетилетие, страната ни заема все по-лоши позиции в ежегодно издавания от „Репортери без граници“ Индекс за свободата на пресата. През 2021 година България бе класирана на 112-то място сред 180 държави. В тези условия социалните мрежи спечелиха позиции, а доверието в медиите достигна критично ниски нива.
Като журналист с дългогодишен опит и множество награди и съосновател на Асоциацията на европейските журналисти в България – организацията, представляваща независимите журналисти и медии в страната, Кристина е пряко засегната от тези събития.
Цялата статия може да видите в КАПАНА.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина