АктуалноБългарияГласовеГрадътМненияНовиниПод лупаРазследване

Юристи: Правното основание за Синя зона е Наредбата, а не указателната табела

Специалисти по административно право и такива, които работят в различни общини, коментират казуса „Ген. Данаил Николаев“

Специалисти по административно право и такива, които работят в различни общини, се свързаха с редакцията на Под тепето, след последната ни публикация за ул. „Ген. Данаил Николаев“, за да коментират темата и по специално официалния отговор на Община Пловдив.

На „Данаил Николаев“ още няма Синя зона, защото свършили знаците

„Няма такова нещо, че знакът спира действието, нормата си е в пълна законна сила! Но се учудвам на капацитета, който го е сътворил,“ коментира адвокат Валериева.

Тя и колегите ѝ са убедени, че „пиарските писания“ са плод на зле скалъпена защитна стратегия, която няма правно покритие.

„След като забъркаха кашата с подписката, защото не очакваха, че ще продължите да търсите истината до дупка и сега се чудят какво да измислят и твърдят глупости.“  

Юристите са категорични, че на улицата има Синя зона и тя е действаща. Правното основание за това е промяната в Наредбата, а не указателната табела, била тя липсваща или налична, поясни адв. Валериева.

Адвокатите предупреждават, че към днешна дата всеки, който е паркирал там в рамките на работното време на Синя зона и не е заплатил за това, може да бъде глобен и няма правно основание за обжалване на санкцията.

По думите им, при обжалване на акт не можеш да посочиш като възражение факта, че няма табели, защото подзаконовият нормативен акт е обявен, съгласно всички правила. Тоест обществеността се презюмира, че е запозната.

Възможността за обжалване от старана областния управител, който е могъл да върне за ново разглеждане решението на ОбС, с което са били направени промените в Наредбата е изтекъл.

„По принцип всичко е въпрос на тълкуване. В закона е записано, че областният управител може да върне такъв подзаконов нормативен акт, ако прецени, че има основание. Може, но не е задължен“, подчертават те.

Въпреки този факта, обаче, това не изключва възможността Наредбата да бъде оспорена, тъй като подзаконов нормативен акт може да бъде оспорен без ограничение във времето.

Единственият легален начин от управата на града да излязат от създалата се ситуация е да бъде входирано за разглеждане в Общински съвет ново предложение за промяна в наредбата, което да изключи улицата от зоната за платено паркиране, поясниха общински юрисконсулти.

Те също така напомниха, че платеният абонамент на живущите в Синя зона не им гарантира място за паркиране.   

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

  1. НАБУТАЛИ СТЕ В СТАТИЯТА РАЗНИ РЕКЛАМИ И СИ МИСЛИТЕ,ЧЕ НЯКОЙ ГИ ЧЕТЕ??! НЕ САМО ЧЕ НЕ СЕ ЧЕТАТ РЕКЛАМИТЕ,НО И СТАТИЯТА ВИ НЕ ЧЕТА ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА. АРОГАНТНАТА РЕКЛАМА Е АНТИРЕКЛАМА.ТОВА ДА ГО ЗНАЕТЕ ОТ МЕН!!!!!

  2. Думата „обЯВЕН“ се базира на …ЯВЕН, видим, показан, ачик.
    Актът ЩЕ стане „…обявен, съгласно всички правила…“ едва когато бъде показан чрез ЗНАЦИ на невинния или гостуващ шофьор.
    Дотогава Актът е само намерение, хартия, НЕ Е „…обявен, съгласно всички правила…“

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина