АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

ВМРО иска референдум за съдбата на Бетонния мост  

Въпросът е : „Да има ли Бетонен мост – пътно съоръжение свързващо ул. Македония с бул. „Христо Ботев“  

Борислав Инчев: Отговорността, която ние ще търсим е на сегашния кмет, колкото и донякъде да не е виновен, той е човекът, който трябва да защитава интересите на пловдивчани пред държавата!

Градската организация на ВМРО в Пловдив иницира провеждане на допитване до пловдивчани за съдбата на Бетонния мост. Това съобщи лидерът Борислав Инчев.

„В понеделник основахме инициативен комитет, поставящ си за цел събиране на подписка за провеждане на местен референдум в Пловдив с въпрос: „Да има ли Бетонен мост – пътно съоръжение свързващо ул. „Македония“ с бул. „Христо Ботев“  чрез организиране на подписка от гражданите с избирателни права,“ обяви той.

Решението е взето, тъй като в последните години Бетонен мост започна да се разиграва, според  партията, по един неприемлив, несериозен и обиден начин.

Имаше моменти, в които се оказа, че общинската администрация буквално е проспала определени срокове. Оказа се, че тогавашният кмет Иван Тотев не е взел отношение, когато е трябвало. Опита се да се направи внушение в пловдивската общественост, че първо:  можем и без Бетонен мост, второ – че той не е толкова важен, после – че ще има Бетонен мост, без никакво потвърждение за това, а фактите говореха обратно. Че кметът на Пловдив по-скоро защитаваше интересите на НКЖИ, също мисля, че стана ясно на пловдивчани. Че обясненията, които бяха направени, с идеята да бъде внушено, че мостът ще се запази, също не хванаха вяра,“ коментира Инчев.

Той изтъкна, че в обществената поръчка по никакъв начин не е записано запазването на Бетонния мост. НКЖИ подписа договор с избран изпълнител, в правомощята на когото бе дадена цялата съдба какво да се случи с Бетонния мост и кога да бъде бутнат, напомни още той.

Видя се, че това е тема, която вълнува пловдивчани и се започна с гасенето на пожара. Не трябва да забравяме, че идват избори. Бетонният мост явно ще бъде тема за хора, които са се устремили към нещо. Темата е изключително важна за нас, но ние смятаме, че е важна и за над 100 000 жители на Пловдив. Следва да добавим пловдивчани, които по някаква причина преминават през моста, хора от други райони, пътуващи към селищата от Родопската яка или имат къщи там.

Кметът: Бетонният мост ще бъде запазен

Защо е важно да бъде съхранен Бетонният мост? Мост означава свързване на нещо, не може да разберем, защо някой иска да премахне съоръжение, което съществува. Отговорността, която ние ще търсим е на сегашния кмет, колкото и донякъде да не е виновен, той е човекът, който трябва да защитава интересите на пловдивчани пред държавата.

Слави Георгиев: Община Пловдив няма никакви юридически способи да спре бутането пътното съоръжение

Воеводите обясниха, че стартират подписка с искане за референдум,, защото смятат, че това е демократичен и правилен начин, това е начин, който най-добре да защити интересите на пловдивчани.

Те са изпратили писмо до кмета Здравко Димитров за определяне на следните места за събиране на подписи:

район „Южен“ до м-н „Кауфланд“ – ул. „Македония“ №98В

район „Централен“ на ул. „Княз Александър I” срещу книжарница „Хермес“.пл. „Стефан Стамболов“ №1

До м-н „Слънчеви лъчи“, намиращ се в район „Южен“, ул. „Михалаки Георгиев“ №25

До м-н „Слънчеви лъчи“, намиращ се в район „Южен“, ул. „Никола Вапцаров“ №23

До м-н „Т-Маркет“, намиращ се в район „Южен“, бул. „Александър Стамболийски“ №33

До м-н „Била“ намиращ се в район „Южен“, бул. „Александър Стамболийски“ №131

До „МОЛ Марково тепе“ намиращ се в район „Централен“, на кръстовището на бул. „Руски“ с ул. „Гладстон“

До „ТЦ GRAND” намиращ се в район „Централен“ ул. „Капитан Райчо Николов“ №56

До м-н „Лидл“ намиращ се в район „Централен“, бул. „Източен“ №33.

Инчев посочи какви са следващите стъпки.

Инициативен комитет вече е учреден.

При събиране на 1/20 част подкрепа от имащите избирателни права от жителите на Пловдив   законът казва, че подписката се входира в ОбС и той се произнася по нея. ОбС може да вземе решение, с което потвърждава въпроса, който е формулиран, да го редактира или да го отхвърли.

Местният парламент гласува изменение на ПУП-а на кв. „Триъгълника”, касаещо пробива под Централна гара

Законът посочва и още едно число: При събиране на 1/10 от подписите на живеещите в Пловдив и внасянето й в ОбС, той трябва да вземе решение за провеждане на местен референдум. След взимане на това решение, датата на провеждането е не по-малко от 45 дни от взимане на решението и не по-късно от 60 дни. Самото провеждане на референдум, комисии, броене на гласовете и прочие не е по-различно от провеждането на всеки един избор. Ако референдумът се окаже успешен, ОбС е длъжен да се съобрази с взетото решение.

Снимака на корицата: Уикипедия

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. ОЩЕ ПО-ВАЖНО Е ДА СЕ ПРЕДОТВРАТИ СЪСИПВАНЕТО НА ЦЕНТРАЛНА ПРЕДГАРОВА ЗОНА (ОТВЪД СЪЩО!) ОТ ЖЕЛЕЗНИЧАРИТЕ (ФИРМАТА ИМ НЕ Е „ДЪРЖАВАТА“!) С КОПАНЕ ДЪЛБОКО КАТО ЗА ТРАФИК В ЧОРБАТА. ГЕМИИТЕ ПОД ПОЩАТА СА ДОКУМЕНТИРАНИ!
    АЖУРНО ПРЕМОСТВАНЕ СЪС СТОМАНЕНИ СТРУКТУРИ Е ПО-ЕВТИНО, ПО-ЛЕСНО, ПО-БЪРЗО, ПО-ЧИСТО И НЕ ПОХАБЯВА ЦЕННА ГРАДСКА КВАДРАТУРА, НИТО ПРИДВИЖВАНЕТО НА ПЕШЕХОДЦИ.
    (ДА НЕ БИ ДА Е ПО-МАЛКА „ДАЛАВЕРА“, ПО-НЕИЗГОДНО ЗА НЯКОГО?)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина