В края на юни възлагат процедурата за проектиране на Младежка

Актуално Гласове Градът Моите отговори Новини

Георги Стаменов: Има възможност за частично запазване на функцията пазар

Той е категоричен, че след като има вече идеен проект, ще има широко обсъждане с живеещите в цялата зона и всички разумни и законови предложения ще се вземат предвид, за да се постигне оптимума

Архитектурните възможности и строителните постижения вече са изключително големи и съм убеден, че може да се направи наистина нещо прекрасно, за да може цялата зона да бъде мултифункционална, смята кметът на район „Централен“

В края на юни предстои възлагане на процедурата за проектиране на пазара на Младежка, като тя ще бъде в обсега от кръстовището на „Васил Априлов“ с „Шести септември“ до бул.“Копривщица“, това съобщи в интервю пред Под тепето кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. Поводът да го потърсим бе писмо на читатели, които живеят в квартала и имат редица питания по темата.

Отворено писмо от жители на квартала около Младежка

Г-н Стаменов, хората имат множество въпроси, относно изготвянето на проекта и ние оставаме с впечатлението, че има едно неразбиране на процедурата и етапите или липса на информация, която да достига до хората от квартала на разбираем език. Разкажете подробности, моля!

Тази зона и прилежащите към нея ще бъдат обследвани и ще се направи идеен проект с цел цялостно възстановяване. Като се почне от водопровод, канализация, електроинсталация, слаботокови инсталации, за интернет, за видеонаблюдение, кабелни оператори. Визията, която гоним е да създадем едно прекрасно пространство за почивка и култура.

В частта от „Шести септември“ до улица „Славейков“ предвиждаме да бъдат заложени в по-голямата  част пространства за отдих, а от „Славейков“ до „Копривщица“ ще дадем по-голям превес на паркирането, което в момента, бих казал, че е изключително нерегламентирано. Има едни огромни площи със статут тротоари, на които всички шофьори, живеещи в района паркират. Те реално попадат под ударите на закона и могат да бъдат глобявани.

При обследванията, които сме направили,  с оглед оптмизацията на пространствата, смятаме, че там може да се реализира паркиране на места под ъгъл 35 градуса двустранно, на места под ъгъл 90 градуса двустранно. Така в тази зона, без драстични намеси може да има възможност за около 160 до 180 автомобила да паркират регламентирано. Точната бройка вече ще е ясна след като е готов проекта.

Пазар ще има ли?

Относно функцията пазар на това място, тя е наложена в далечните 90-те години, когато там бе ситуиран първоначално Руския пазар. Една изключителна атракция за онова време, после в историята този пазар бе преместен и по един регламентиран начин в близост до КАТ. Съответно се даде възможност новозараждащите се търговци да имат свои помещения и да извършват дейност така като е необходимо – при добри условия за тях.

Сега тук има възможност за частично запазване на функцията пазар, но обследваме къде е най-оптималния вариант. Както знаем, там е и колелото на петицата – една огромна територия на моменти не добре косена , която също може да получи своята полезна функция. Има вече доста съвременни системи за слънцезащита и защита от природни бедствия, било с тенти, било с друг тип покривни констуркции в елипсовидни или овални форми.

Архитектурните възможности и строителните постижения вече са изключително големи и съм убеден, че може да се направи наистина нещо прекрасно, за да може цялата зона да бъде мултифункционална. Както да има дени безопасни места за игра на най-малките, така да има една гарантирана тишина за по-възрастите. Същевременно зоната да е изключително функционална и да бъде средищен център за всички ни, за да може този квартал да има своето местенце, което дава възможности за запознанства и общуване със съседите.

Вярвам, че във всяка зона, където има възможност в район Централен, трябва да се създадат такъв тип средищни центрове. Да има социална комуникация да се познаваме хората от квартала , защото всички се убедихме, че в определено моменти комшията е повече от близък. С реализацията на този проект ще търсим именно такава оптималност.

От гледна точка на промишлен пазар – перилни препарати, дрехи, домашни потреби, смятам че не е много редно и нормално тази зона да бъде похабявана по този начин. Затова и на всички такива обекти, които в момента работят, сме дали срок до реализация на проекта да имат възможност да преструкторират бизнеса си и да работят, а в момента, когато сме готови за работа по проекта, да ги премахнем.

Ще следим за едно доста по-сериозно увеличаване на зеленината, както трайна, така и нетрайна – цветя, храстовидни.

Ето вие казвате, че има опция за пазарна част за производители и прекупвачи на селскостопанска продукция. А част от хората казват, че не са чували за такова нещо, една част твърдят, че им е удобно, искат да имат възможност да си пазаруват зеленчуци и плодове наблизо, а други са против.

Има различни мнения. Досега не сме отказали среща на никой, който е пожела да коментираме този казус. В самия квартал една част са твърдо против да има пазар, поради факта, че в годините назад самите хора са си изпатили много. Истината е, че там условията, които бяха доскоро, бяха много далеч от нормалните, както за търговия, така и нормални условия за живот.

От друга страна, всеки един от нас иска в непосредствена близост до дома му да има всички възможни социални придобивки – било то пазар, голям магазин, било поликлиника, място за паркиране, пейка, детска площадка – което е нормално. Всеки иска до дома си най-доброто буквално на крачка.

Смятам, че след като имаме вече идеен проект, ще го обсъдим с живеещите в цялата зона, всички разумни и законови предложения ще се вземат предвид, за да постигнем оптимума.

Истината е, че един проект няма как да покрие на 100% очакванията на всеки един отделен човек, живеещ и засегнат в зоната, и в момента търсим баланса.

Има също така подписка в защита на едно от заведения и контра подписка да се премахне.

Абсолютно вярно. Има подписка и за премахване на целия пазар от съседи. Над 130 човека са се подписали, че не желаят да има нито фермерски или пазар за селскостопански производители (говорим за едно и също нещо с различни думи). Те са против да има всякакъв вид търговия. Искат да има пешеходна зона, искат спокойствие, не желаят късна есен да се изсипват камари със зеле и тикви. Те искат зеленина.

От друга страна, други пък искат да излязат от блока и да си купят пресен зарзават, по възможност от производители. Трета част пък изразиха желание да направим един ден фермерския пазар, като този от Главната улица да е там за няколко часа, за да може различните продукти, които предлагат тези производители, еко, био да стигат и до тях.

„Водолаза” ще оцелее и след реконструкцията на улица „Младежка”, но ако промени вида си

Да спасим Водолаза!

Контра подписка за премахването на Водолаза от съкварталци

Територията е много голяма. Говорим за площ над 50 декара в обхвата на цялата улица. Мисля, че при един добър проект с разумни решения, всеки един от съкварталците и хората, които посещават тази зона, ще намерят своето кътче и ще удовлетвори своите нужди и желания.

След колко време би бил готов проекта?

Във втората половина на месеца трябва да стартираме възлагането. Надяваме се в рамките на два до три месеца самият проект да е готов. Ако се прави юли и август, след 15 септември ще имаме готовност с архитектурно решение (тъй като това интересува хората, а не подземните комуникации, какви ще бъдат. За това си има експерти, които ще го изчислят точно) с визуализациите, които са необходими, за да може, когато по-голямата част от пловдивчани се завръщат от почивки, да имаме готовност да се съберем, да го обсъдим и ако трябва да има някакви корекции, да се коригира. Така до края на 2020-та година той да намери своето одобрение, съответно строително разрешение и към 2021-ва година да търсим финансиране. При разговорите ни с г-н Здравко Димитров, г-н Илия Кирчев и г-н Пламен Райчев сме обсъждали. Със сигурност ще търсим европейско финансиране. Става въпрос за доста голяма сума и ако можем да успеем тази европейска солидарност да я предадем и в квартал Мараша на улица „Младежка“, да възвърнем първоначалния и парков облик, аз лично ще бъда изключително щастлив.

Колко ще струва проектирането?

Проектът е в рамките на 35 000 лева. Още на ниво бюджет бяхме заложили сумата за проектиране. Досега не сме възлагали, знаете, над два месеца, покрай карантината, бяха спрени всички срокове. В момента наваксваме с процедури по ЗОП за избор на изпълнители: за асфалтови настилки, за електро, за тротоари. Когато те финишират, административния ресурс на колегите от юридическия отдел ще бъде „впрегнат“ в следващите проекти, за да вървят и те напред.

Споделете ни във:

7 коментара за “В края на юни възлагат процедурата за проектиране на Младежка

 1. Браво г-н Кмете, Браво !
  Моите аплодисменти !
  Превърнете това грозно пате в красив лебед !
  Хората това искат, не слушайте наглите търговци пияници и кръчмари !

 2. Браво г-н Кмете,
  Освободете най-накрая това място от гнусния нанос върху него !
  Нека алеята да се превърне в един красив и модерен парк.

 3. Защо трябва да има пазар на едно място което си е предвидено за парково пространство, ами по тази логика инсталирайте пазари по по всички паркове в Пловдив, включително и в парка пред район Централен?
  Пазари има достатъчно, зелените паркове са кът !

 4. Живея от десетина години на ул. Младежка и напълно споделям мнението че пазар на това място не трябва да се изгражда .
  Безспорно сергиите и кръчмата Водолаза сериозно смущават спокойствието на живущите в непосредствена близост.
  Мястото си е алея за отдих и разходка и такова трябва да си остане.

 5. Аз също живея в непосредствена близост до улица Младежка и съм на мнение, че действително облика на улицата трябва да се промени, като се изгради красиво парково пространство.
  Кръчмата водолаза и сергиите които са останали в момента там определено няма как да се впишат в такъв проект и трябва да се махнат.
  А иначе в действителност в квартала е пълно с магазини за дрехи и зеленчуци, така че изграждането но бъдещ пазар на това място е напълно излишно.

 6. Живея на първа линия на ул. Младежка, и споделям мнението на г-н Стаменов, че трябва да се възвърне парковия облик на мястото.
  В действителност всякакъв вид промишлени стоки, както и плодове и зеленчуци, с най-добри цени и асортимент се намират на непосредствена близост до зоната, а именно това са:
  Т маркет – в началото на зоната с места за паркиране,
  БББ маркет- в средата на зоната с места за паркиране,
  Голям зеленчуков пазар на 200 метра / в началото на гребната база/ с места за паркиране,
  Лидъл, Кауфланд на седем осемстотин метра, с места за паркиране
  Мол Пловдив, също на седем осемстотин метра с места за паркиране и други.
  Заведения / Ресторанти и Кафенета / на самата улица, а именно това са:
  Ресторант – Льо Петит Париж
  Кафе Бар – Тендър
  Кафе Бар -Мориц
  и други.
  Очевидно възниква въпросът: Защо след като мястото е обезпечено предостатъчно с обекти, които изцяло дублират дейността на тези грозни конструкции, на сегашния пазар, и то с перфектна визия и удачно местоположение и без да пречат на живущите на първа линия към улица Младежка, е необходимо създаването на търговски площи върху общинския терен, предвиден за алея.
  Ето, желанието на хората за това да има стоки и услуги в близост, реално е удовлетворено.
  Смятам, че в днешно време много по-важни са парковете и зоните за отдих, защото именно те са оскъдни, а не местата за търговия и услуги, от които на улицата има предостатъчно.
  От друга страна градът се развива и облагородява, а това не двузначно означава, именно естетика и култура за хората, свързана с изграждането на паркове, градини и зелени площи, а не на открити пазари и тържища.
  От друга страна на по-малко от двеста метра се намира Голям спортен комплекс с много международни състезания и мероприятия, съответно е напълно неадекватно на терена на ул. Младежка гостите на тези мероприятия да бъдат посрещани от грозни сергии и кръчми, със висящи гащи, чорапи, панталони и други, както и с миризма на пържена риба и кебапчета.
  Като стана въпрос за миризма и мръсотия, като цяло те са неизменно свързани с тържищата на открито, а все пак там на първа линия има повече от двадесет жилищни сгради, които отстоят на пет, десет метра от алеята, съответно дейността на кръчми и сергии неизбежно влошават качеството на живот на тези хора, защото очевидно те са пряко засегнати.
  Дано най-накрая институциите на гр. Пловдив, да възвърнат някогашния облик на алеята на ул. Младежка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.