АктуалноГрадътКултураНовини

„Старинен Пловдив“ отпразнува своя 53-ти рожден ден

С изложба „Възродено наследство“, експонирана в откритите пространства на Стария град, и концерт в Балабановата къща, екипът на Общински институт „Старинен Пловдив“ отбеляза своя 53-ти рожден ден и 66 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват в присъствието на многобройни гости.

На площада на Лапидариума, който носи името на първия директор Атанас Кръстев, се състоя официално откриване, на което заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ доц.д-р Елена Кантарева – Дечева отправиха поздрави и благодарности към служителите – бивши и настоящи, гости, партньори и съмишленици.

Изложбата с оригинални архитектурни чертежи, архитектурни улични силуети, както и на отделни къщи, знакови архитектурни стилове, разположени по фасади и огради на обекти на Старинен Пловдив разказват за труда на архитекти, инженери и реставратори, посветили живота си за възстановяване на емблематични за Възраждането архитектурни стилове и как през времето се е случила реставрацията, консервацията и адаптацията на къщите с Резервата. В изложбата „Възроденото наследство“ са използвани материали от богатия технически архив, който стопанисва ОИ „Старинен Пловдив“, той е най-пълния и единствен и вече дигитализиран. Доц. д-р Елена Кантарева – Дечева изказа специална благодарност на Галина Ропова – дългогодишен служител на института, отговаряща за процеса на дигитализация през последните години, по чиято идея е създадена изложбата.

„ Фокусът на тази изложба е насочен към труда на всички онези многобройни специалисти, които са участвали през годините във възстановяването и опазването на Резервата. Посветена е на всички вас, които продължавате да опазвате „сърцето“ на нашия град. Затова най-напред, бих искал да честитя празника на всички, които днес отдават ежедневно труда си, времето, усилията си на Стария град, за да поддържат живи паметта и интереса към древната и богата история на Пловдив. Съзнавам, каква голяма отговорност е да работиш в името на популяризирането и опазването на културно – историческото наследство на Пловдив“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

„Благодаря ви, че сме заедно. Това е една уникална институция, призвана да опазва, управлява АИР, търпяла е развитие, имало е различни административни промени, но институцията е жива и днес. Благодаря на всички колеги, които са работили и продължават да сътрудничат на ОИ „Старнен Пловдив“. В резултат на труда на всички тези хора, Старият град има облика, който познаваме днес“, каза доц. Кантарева.

Тя разказа историята на институцията от 1 април 1969 година, когато се създава Управление „Старинен Пловдив“ и за негов началник е назначен Атанас Кръстев. Името на Атанас Кръстев – Начо Културата се превръща в синоним за мащабен градеж, който възражда старинната градска част. През 2022 г. се навършват 100 години от рождението му. Редица личности с разнообразни професии са отдали активния си път за каузата Старинен Пловдив. Доц. Кантарева припомни имената на хората от неговия екип – главния уредник  Елена Узунска, архитект Петко Кекеманов, по-късно и младата Емилия Балабанова, както и имената на специалистите от НИПК – филиал Тракия, дали своя голям принос за възстановяването на АИР. Именно трудът на проектантския екип, ръководен от арх. Коларова, е представен на изложбата, разказа още доц. Кантарева.

„Хората са тези, които съхраняват историческата памет на града и чертаят холограмата на неговото бъдеще. Тази мисъл не е моя, но тя така добре отговаря на мисията ви. Надявам се да разберете колко много ви ценим и обичаме!“, каза в приветствието си проф. Тони Шекерджиева – Новак.

Празникът продължи с концерт в Балабановата къща с участието на проф. Борислав Ясенов – флейта и ас. Йордан Тоновски – пиано от АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

    1. Шефът на Старинен Пловдив е добре да е човек, който няма да чака да се затрият стенописите по фасадите на къщите в Стария град като тази на Димитър Киров на сградата ма АМТИ. Сегашните директорки и приятелки от АМТИ – Кантарева и Новак вместо да позират по снимките и да честват разни годишнини, да докажат че са добри стопани на повереното им наследство. Иначе на селски седенки с медийно присъствие сме се нагледали

  1. Оправете си сайта, „Старинен Пловдив“. Хипер старинен е и с остаряла информация. Не е зле да излезете малко по-на светло. Все пак сте на бюджетна издръжка, а екипът ви наброява близо 70 души, с тенденция да приютява още и още роднини. Истински резерват.

      1. Еее, ако това я вярно, излиза че щатът им е по-голям от този на Националния институт за недвижимо културно наследство!! Но за разлика от тях, в Старинен Пловдив ги назначават без конкурс.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина