АктуалноЗелен градИзбор на редактораКварталиНовини

Споделени пешеходни зони до Дондуковата градина – ГАЛЕРИЯ

Пространството около първия обществен парк на България след Освобождението постепенно ще се превърне в по-зелена зона с естествен преход към него, това съобщи пред репортер на Под тепето кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Припомняме, че медията ни представи идеята на райкмета Зоната около Дондуковата градина да е пешеходна и тя предизвика широк обществен дебат. След проведени срещи с жители и бизнеса в квартала, на които екипът на кметство Централен е обсъдило различните възможности за рекреация на зоната около парка, вече е ясно, че желанието на пловдивчани е тя да бъде споделено пространство с повече зеленина и плавно преливане към парковата зона.

Изграждат се кашпите в тупика межди детска градина „Майчина грижа“ и административната сграда на ЕВН, в които ще бъдат засадени дървета. Около тях ще има и пейки за отдих„, разказа Стаменов.

От мястото пред стълбите са премахнати и местата за паркиране на ЕВН. Същото ще се случи и с тези пред входа на детската градина. Там ще остане само за временно спиране на автомобилите, на родителите, които карат и взимат децата си от заведението.

Според проекта около парка ще има няколко такива споделени зони. В следващата галерия може да видите плановете.

Зелена зона ще се направи и на новия разширен тротоар пред Природонаучния музей, където също ще има пейки. Така групите от деца, които обикновено се тъпчат на опашка пред любимия музей, ще могат спокойно и удобно да изчакат за влизане в него.

Предвижда се още и площада пред Дома на младоженците да бъде ремонтиран и с повече зеленина и пейки.

След като направим пространствата и Дондуковата градина, в непосредствена близост до Главната улица ще имаме едно зелено, красиво и спокойно място за срещи, игри и почивка. Очакваме и подходящо време в началото на 2024, за да завършим с бързи темпове започнатото“, коментира Георги Стаменов.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

8 коментари

 1. สล็อตทางเข้าเล่นที่ดี เว็บออนไลน์ วอเลท เกม pg slot ออนไลน์ยอดฮิตมากที่สุดในขณะนี้ เว็บ pg มาพร้อมเกมส์ออนไลน์ PG SLOT เกมที่มีให้เลือกเล่นมากกว่า 100 เกมให้เลือกเล่น

 2. Поредният инженеринг с дежурния изпълнител Драгиев и ко, с успялата да се пласира за пореден път арх. Пройкова, нелепо и безотговорно проектантско решение, което тепърва ще създава неприятности и рискове за уж обгрижените пешеходци, които ще трябва да се молят по споделената улица да не профучи някой пиян или надрусан шофьор, ликвидирани паркоместа в квартал, в който алтернатива за паркинги и гаражи на практика не съществува и всичко това за какво? За да се приберат и поделят едни пари и да се отчете дейност. Т.н. “инженеринг” се наложи последните години, защото дава предимство при избора на изпълнител на строителя, където са големите пари, а проектното решение, което може и трябва да се обсъжда и дискутира остава в сянка. То по правило обслужва строителя, а не гражданите.

 3. 1.Подкепям всяка дума от коментара на Арх2.
  2. Г-н кмета кметува 8 години почити безпаметно.На 9 -та реши да сътвори чудо – ремонт на Дондуковата градина и нови тротоари до края на годината. Поредната лъжа!Месец и половина пълна калтакияда и прахоляк- точно за празниците. Човек може да изтърпи когато е за добро, но за това пълно безумие което се сътвори няма думи. 5 метрови тротоари и 4 мера улица – за всички е помислено EVN, кметство, Природонаучен музей и т.н. само за живущите НЕ!
  3. Г-н Дернев вашата мечта е изпълнена. Пешеходна улица! Елате да преброим колко пешеходци минават през почивните дни.
  4.Г-н Кмете,защо оставихте най-голямата пешеходна улица без коледна украса?Защо ни подарихте тази мръсна,мрачна и тъжна Коледа?

 4. Как не трябва да се прави-до кмета на района. 1. Една такава реконструкция засяга най-напред жителите на улицата-с тях обсъждано ли е, има ли обратна информация, споделени мнения с проектанта? Това е първото нещо, което се прави в цивилизационния свят. Тази улица е на града, но още повече е на живущите в района
  .2. Кому е нужно разширение на тротоара пред административни сгради като ЕВН и кметството, както и 3-4 малки магазинчета? 3. Къде планирате да паркират колите на живущите на улицата след като за фирмите ЕВН и музей, кметство ще осигурите паркоместа? Как ще се обслужват Жил. сгради при тази ширина на улица от 4.30м. За информация на проектантите- една кола с огледалата е широка около 2.16м, т.е. няма как една да е спряла по спешност (болен, разтоварване, повреда) и друга кола да мине. 4. Колко хиляди лева ще загубят паркинги и гаражи от невъзможността да продадат паркоместа, ако се паркираше успоредно от двете страни на улицата? 5. За зони с активен пешеходен трафик, (което не е в случая, защото такъв липсва) се поставя ограничение до 30 км в час, което е безопасно, но и улицата поема паркоместа, т.е. приходи за общината.
  Аман от прости хора за кметове в този град.

  1. „След проведени срещи с жители и бизнеса в квартала, на които екипът на кметство Централен е обсъдило различните възможности за рекреация на зоната около парка, вече е ясно, че желанието на пловдивчани е тя да бъде споделено пространство с повече зеленина и плавно преливане към парковата зона.“

   Буквално е във втория абзац.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина