АктуалноГласовеЖивотЗабавлениеЗдравеМненияНовиниПУЛС

Силанизацията спестява страдания на детето от правенето на пломби

Д-р Маргарет Попниколова – една от най-добрите приятелки на Феята на зъбките в Пловдив, разказва как родителите могат да опазят здравето на децата си

Тя участва в Националната Програмата за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни зъбки вече 10 години

Основните сфери на работа на Д-р Маргарет Попниколова  са протетика, ендодонтия, естестична стоматология. Завършва Медицински университет – Пловдив през 2004 г., а през 2009 г. придобива специалност „Протетична Дентална Медицина“.  Тя е създател на дентална практика Magicaldent /2005 г./ 

По време на следването си участва в много научни сесии и кръжоци, печелила е награда в сферата на консервативното зъболечение. След завършването си започва да се усъвършенства в областта на естетичното зъболечение и ендодонтия. 

В последните десетина години посещава над 40 международни и национални сертифицирани курсове, лекции и семинари за развиване на професионалната квалификация.

Занимава с различни доброволчески дейности свързани с децата, което в не малка степен я определя като най-добрата приятелка на феята на зъбките. Усмихната и лъчезарна, добра и търпелива.

Участва в Националната Програмата за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни зъбки от 2011 г.

Д-р Попниколова, какво означава „силанизация“ и какво е „силант“?

Силанизация е профилактична процедура, при която върху постоянните зъби на деца се нанася слой материал, който да запечата зъба и да го предпази от развитие на кариес.

Силантът е бял или прозрачен пластичен композитен материал на базата на фотополимеризираща пластмаса, който се поставя върху дъвкателната повърхност на зъбите, като покрива дълбоките фисури, за да ги защити от вредното натрупване на бактерии и образуването на кариеси. Най-често силанти се поставят на деца, но биха могли да се слагат и на възрстни. Те са ефективни, защото съдържат флуор или калций, които допълнително помагат за минерализацията на зъбите и ги прави по-устойчиви на кариеси. Силанизираните зъби са по-лесни за почистване, защото повърхността им е по-гладка. По този начин те са по-добре защитени.

Съществува ли програма за силанизация в България?

Да, от 15-ти септември за поредна година‚ стартира Националната програма за силанизиране на първите постояни молари на деца от 5 до 8 годишна възраст. Програмата приключва в края на ноември.

Какво цели и към кого е насочена?

Постоянните зъби пробиват с по-ниска минерализация (здравина) на емайла си. За 2 години той узрява (матурира) и достига своята максимална твърдост.

Тъй като фисурите (вдлъбнатините) са дълбоки и тесни,не винаги е възможно да бъде премахната, с четка и паста, натрупаната в тях зъбна плака (колонии от бактерии). Бактериите образуват киселини, които причиняват кариес. Зъбният кариес влияе върху възможността на децата да се концентрират и да учат; върху развитието на речта им; върху избора им на подходящи храни, които да облекчат страданието; върху ежедневните им дейности; върху самоуважението им. Именно поради това, че пробиват първи и най-рано се излагат на агресивните фактори в устата, и поради анатомичните особености шестите зъби най-рано развиват кариес. Ако той не се лекува навреме се развиват усложнения и накрая се стига до изваждането им!

Кариесът на дъвкателните повърхнини на постоянните зъби е най-чест в сравнение с кариесът, който се развива на другите зъбни повърхности. Силантите предпазват тези дъвкателни повърхности от развитието на зъбен кариес, като образуват гладка и твърда бариера между зъба и бактериите в зъбната плака, прилепена здраво върху него. Освен това силантите спират разрастването на вече появили се кариеси. Силантите са 100% ефективни и могат да редуцират кариесите до 70%. Масовото им прилагане започва през седемдесетте години на 20 век. Най-подходящият период за поставянето на силанти е до две години след пробива на постоянните зъби.

Как се поставят силанти?

Поставянето на силанти е бързо, лесно и безболезнено за детето.

1. Зъбът се почиства с машинна четка.

2. Следва предварителна химична обработка със специален гел за няколко секунди.

3. След това зъбът се измива с вода и се подсушава.

4. Силантът се поставя със шприц на тънък слой в ямките и фисурите на постоянния дъвкателен зъб.

5. Силантът се втвърдява под действието на светлина от дентална лампа и образува предпазен щит.

6. Детето може да се храни и да пие веднага след поставянето на силанта.

Силантите могат да престоят в устата на детето ви и повече от две години. Те могат да се подновят по всяко време, ако не са вече на мястото си. Силантите са млечнобели на цвят и могат да се наблюдават от близо и от родителите. Те не се виждат, когато детето се смее или говори.

Как родителите могат да използват тази услуга и безплатна ли е тя?

Дентална практика Magical Dent е един от изпълнителите на Националната програма за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари (6-те зъби) на деца от 5 до 8 г. възраст. Достатъчно е да ни се обадите и да запишете час за вашето дете!

Колко е важна силанизацията за детските зъбки?

Силанизацията не е задължителна и е личен избор на всеки родител, но от друга страна спестява страдания на детето, които се свързват с правенето на пломби, а в допълнение – време и пари на родителите.

Какво ще посъветвате родителите, за да опазят здравето на зъбите на своите деца?

Запомнете че комбинацията от:
• редовно посещение при лекаря по дентална медицина
• правилната устна хигиена два пъти дневно с флуорна зъбна паста и четка
• дъвченето на дъвка без захар след хранене
• флуорна профилактика – само след консултация с лекаря по дентална медицина
• правилния подбор на храни и напитки
• поставянето на силанти.

Притежава огромен потенциал да елиминира зъбния кариес при децата!

За повече информация може да се свържете с д-р Маргарет Попниколова нея на тел.088 878 8435, по е-mail: [email protected], или на място в кабинета ѝ на ул. „Жан Жорес“ 20.

FB: Magical Dent

 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина