АктуалноГрадътНовини

Реставрираха мозайките на Йоан Левиев в мрачния подлез на Чифте баня

Мозайките с исторически за Пловдив сцени и надписи дълги години бяха скрити зад павилиони и мръсотия

Планират цялостен ремонт на подлеза с осветление, климатизация и нов асансьор

Мозайките в подлеза на Чифте баня грейнаха след реставрация от екип на Градската художествена галерия. След като в последните месеци постепенно пространството се изчиства от старите бараки, под тях изкочиха част от творбите на Йоан Левиев.

Мозайките са изработени през 70-те години по проект на големия пловдивски художник и монументалист. Част от тях представляват композиция със стари имена на Пловдив, а в няколко – които бяха видими и преди последната реставрация – има и фигури.

Работата по тях стартира след сигнал от скулптора Цвятко Сиромашки до зам.-кмета по култура Пламен Панов, пишат от общината. След реакция и на кмета Здравко Димитров е изпратена проверка.  В инспекцията участваха директорът на Градска художествена галерия Красимир Линков и реставраторите Марин Бекирски и Марина Ненова, Нина Димовска – началник – отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и представители на ОП „Чистота“, съобщиха от общинската администрация и добавиха:

От повърхността на камъните бяха отстранени наслоявания от прах, екскреманти от лястовички, графити, петна и пръски от мазилки и бои. На места директно в мозайката бяха забити множество дюбели и видии. Мозайката е изградена само от естествени камъни. Липсващите тесери бяха възстановени със същите по вид, структура и цвят камъни, специално обработени в съответните размери. Реставрацията бе извършена от Марин Бекирски и Марина Ненова.

Към днешна дата подлезът е пуст и не съвсем приятен, с изключение на зоните непосредствено около мозайките. Останалите няколко магазинчета са самотни, някои от тях – в разпродажба, явно пред закриване. Политиката на общината да гони търговците от подлезите ще остави и това място без живот. Все пак местната власт планира да постави осветление, към допълнение на вече монтираното видео наблюдение, обясняват от администрацията:

В дейностите е включено ново осветление, стъклени врати и отводнителна система. В новия проект, който ще превърне подлеза в красиво, чисто и уютно място е заложена климатизация, вентилация, асансьор и много други, като е предвидена дори възможност за използването на подлеза за културни събития.

Заместник-кметът Пламен Панов благодари на екипа на Градска художествена галерия за положения труд по възстановяването на мозаечните пана на Йоан Левиев. Той подчерта, че работата по възстановяването и консервацията на монументално изкуство на територията на община Пловдив ще продължи с пълна сила. За целта със заповед на кмета Здравко Димитров е сформирана комисия, която ще извърши всички необходими действия, в т.ч. локализиране на монументалното изкуство, изготвяне на опис на вид, размери, материал, техника, състояние. В резултата на работата на комисията ще бъде изготвен подробен доклад до заместник-кмета Пламен Панов с предписания и мерки за реставрация и консервация на всеки от обектите. В състава на комисията са включени гл. архитект на район Централен, директора на ГХГ, директора на РИМ Пловдив, уредника на къща –музей „Златю Бояджиев“ и експерт от отдел „Култура, археология и туризъм“.

 

 

 

 

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина