АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗдравеНовиниПУЛС

Посрещнаха чуждестранните студенти в МУ с песен, написана от бившия ректор – ВИДЕО

Рожденичката Шайя, от Германия, дойде с торта на първия учебен ден в Пловдив

Учебната 2021-2022 година за чуждестранните студенти в Медицински университет-Пловдив стартира с официална церемония пред Аудиторния комплекс на бул. „Васил Априлов”.

Бъдещите медици бяха порсещнати със специална, авторска песен, по текст и музика проф. д-р Стефан Костянев– бивш ректор на ВУЗ-а.

Парчето звучеше в оригинал на български, а чуждестранните студени имаха жълти листове с английски превод на песента и бяха призовани да пеят. Малцина направиха плах опит да се включат в изпълнението, което течеше на запис.

Песен на студентите в МУ, текст и музика чл.-кор. проф. д-р Ст. Костянев, дмн

През новата учебна година в Медицинския университет ще се обучават общо над 6 000 студенти.

 

От първокурсниците – бъдещи магистри и бакалаври, 735 са български граждани, приети по държавна поръчка, 500 са чуждестранни граждани и 30 са български студенти, приети да се обучават срещу заплащане.

Трима са отличниците от приемните изпити тази година с максимален бал от 36.00 – Гергана Ангелова, Марилена Котларова и Сийка Манолчева – от специалност „Медицина“. Със заповед на Ректора те бяха наградени с емблематичните за висшето училище подаръци – медицинска слушалка, лекарски екип и учебник по вътрешни болести.

Същите награди получиха и две девойки от съседна Гърция – Мелина и Стефания за отличен успех в първи курс на обучение по специалност „Медицина“.

Мелина поздрави бъдещите си колеги и им пожела да не се страхуват от коронавируса, а да бъдат внимателни и да направят заедно възможното, за да го преодолее светът.

Рожденичката Шайя /с червената рокля/, от Германия, дойде с торта на първия учебен ден в Пловдив.

Проф. Мариана Мурджева поздрави новодошлите и им пожела, също както и предишни години, да учат не за оценки, а за знания. Ректорът съобщи, че ще има реални , присъствени упражнения в клиники. Практиките също ще се провеждат в болнична среда при стриктно спазване на всички мерки. Тя пожела на бъдещите медици да контролират не само актуалния коронавирус, а и всички други.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина